Most, hogy ezt az egyszerű technikát olvastam, családom nagy örömére így készítem a péksüteményeket. Nem csak az a nagyszerű benne, hogy gyönyörűen megkel a tészta, hanem sokáig, napokig is friss marad (már amennyiben napokig sem fogy el, de ilyen még nem fordult elő).
Hozzávalók:
Tang zhong:
A tészta többi része:
Elkészítése:
Hozzávalók:
Tang zhong:
- 1 dl víz
- 2,5 dkg tönköly fehér liszt
A tészta többi része:
- 55 dkg tönköly fehér liszt
- 8 dkg héjában főtt krumpli (ha nincs felesleges, ezért ne álljunk neki főzni)
- 2 dl író
- 1/2 dl tej
- 1 ek cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1,5 tk só
Elkészítése:
Előző este elkészítettem
a thang zongot: a vizet elkevertem a liszttel csomómentesre és kb. 1 percig
forraltam, míg krémszerűen besűrűsödött. Kihűtöttem, éjjelre hűtőbe
tettem. Reggel kivettem a thang zongot és hagytam, hogy szoba hőmérsékletűre
melegedjen.
A tejet meglangyosítottam,feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. A vajat lágyra olvasztottam, a burgonyát finom lyukú reszelőn belereszeltem és az egész tojást és minden egyéb hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe mértem, dagasztó programra kapcsoltam a gépet.
A megkelt tésztát, (ami elég lágy volt a burgonyától) alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam kb 1 cm-esre, 10 cikkre osztottam, derelyevágóval elvágtam. A cikkeket feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,- egymástól jó távol, mert nagyon megnőnek,- tetejüket felvert egész tojással megkentem. Folpack-kal letakarva fél órát kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra hőlégkeverésen és 10 perc alatt megsütöttem a kifliket
A tejet meglangyosítottam,feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. A vajat lágyra olvasztottam, a burgonyát finom lyukú reszelőn belereszeltem és az egész tojást és minden egyéb hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe mértem, dagasztó programra kapcsoltam a gépet.
A megkelt tésztát, (ami elég lágy volt a burgonyától) alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam kb 1 cm-esre, 10 cikkre osztottam, derelyevágóval elvágtam. A cikkeket feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem,- egymástól jó távol, mert nagyon megnőnek,- tetejüket felvert egész tojással megkentem. Folpack-kal letakarva fél órát kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra hőlégkeverésen és 10 perc alatt megsütöttem a kifliket
Szerintem nem kell ennél szebb, finomabb, egyszerűbb.
1 megjegyzés:
Itt mintha a zsömle és kifli készítése kicsit összekeveredett volna....
Megjegyzés küldése