Összes oldalmegjelenítés

2013. október 1., kedd

Variációk péksüteményre

Először készítettem péksüteményt thang zong technikával. Egy nagyon egyszerű eljárás, amivel a tészta légiesen könnyű, lágy, sokáig friss marad. 
A tang zong lényege, hogy 5 rész víz és 1 rész lisztet összekevertem csomómentesre, majd felforraltam és addig kevertem, forraltam, míg besűrűsödött, krémes állagú lett. Ezt a masszát kihűtöttem, sőt egy éjszakára hűtőbe tettem pihenni. 
Másnap összedolgoztam az összes hozzávalót.

Tang zonghoz: 

  • 160 ml víz
  • 40 g tönköly fehérliszt


Tésztához:

  • 200 g thang zong
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek tejpor
  • 3 ek cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 nagy tojás
  • 500 g tönköly fehér liszt

A tésztát kenyérsütőgépben megdagasztottam, megkelesztettem. Lisztezett deszkára borítottam a tésztát, nyolc részre osztottam, cipókat formáztam belőle. Kinyújtottam a cipókat kerek 1 cm vastag lappá, melynek átellenes oldalait behajtottam sarkosra, mintha borítékot hajtogatnék. A behajtott sarkokat egymással szemben újra behajtottam, majd a tészta két végét összecsíptem, hogy csónakot formázzon. A tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem és megtöltöttem őket.

Töltelék 1.:




Töltelék 2.:




A fügéket négybe vágtam, a kecskesajtot alulra fektettem, ráültettem két negyed fügét.
A tésztát lekentem egész felvert tojással és 20 percig langyos helyen kelesztettem. Közben felmelegítettem a sütőt 160 fokra hőlégkeverésen és 20 perc alatt készre sütöttem a süteményeket.
Még másnap is ugyanolyan friss, lágy volt, mint mikor megsütöttem. 

Nincsenek megjegyzések: