Összes oldalmegjelenítés

2014. március 18., kedd

Kukorica koszorú

Gyorsan elkészíthető roppanós és egyben lágy sütemény. Roppanósságát a benne lévő polenta és a tetejét díszítő kukoricapehely biztosítja. 


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 32 dkg tönköly fehér liszt
  • 16 dkg polenta
  • 7 dkg gyümölcscukor
  • 18 dkg vaj
  • 2 nagy tojás
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 kk só
  • 1 tk őrölt kardamommag
  • 2 tk sütőpor

Kenéshez:

  • 1 tojás fehérje 

Díszítéshez:

  • 10 dkg áfonyalekvár
  • 5 dkg kukoricapehely
  • kevés házi vaníliás porcukor

Elkészítése:

Robotgépben a vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam egyenként a tojásokat, a vaníliát.
A lisztet, a sütőport, a sót, és a polentát elkevertem és beleforgattam a vajas-tojásos masszába.  Egy órára hűtőbe tettem. Mikor megpihent, nagy diónyi adagokat csíptem ki belőle, tenyereim között golyókat sodortam belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és tenyérrel ellapítottam kb. 0,5 cm vékony lappá. Közepébe ujjal kis mélyedést nyomtam. A kör széleit kb. 2 cm mélyen ollóval néhány helyen bevágtam, hogy virág formája legyen a sütinek. A felvert tojásfehérjével megkentem a süteményt. A szirmokra egy-egy kukoricapelyhet tettem. A virág közepére áfonyalekvárból pöttyöket tettem. Nagyon finom áfonyalekvárt kaptam, amit azonnal szerettem volna kipróbálni.


A süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütöttem. Amint kivette a sütőből, azonnal meghintettem kevés vaníliás porcukorral.

Nincsenek megjegyzések: