Összes oldalmegjelenítés

2014. április 1., kedd

Firenzei szelet

Ez valami szenzációs volt. Már arra sem emlékszem hol láttam meg. Vagy  GFCH-en, vagy a FNW-ön, de azonnal beleszerettem. Természetesen mindig olyasmire esik a választásom ami leírhatatlan mennyiségű kalóriát tartalmaz, de cserében nagyon finom. Ez is az a kategória volt. Sajnos már csak múlt időben tudok róla szót ejteni. 

Ez Ő:

Így látványra nem egy magával ragadó sütemény költemény, inkább a ronda, de finom kategória. Nagyon finom. Milyen szerencse, hogy csak egy tepsivel sütöttem. Mert a nagyobb mennyiség sem tartott volna tovább, mint ez.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 225 g liszt
  • 150 g sótlan vaj
  • 75 g muscovado cukor

A töltelék:

  • 30 g vaj
  • 75 g muscovado cukor
  • 1 nagy tojás
  • 2 ek golden szirup



  • 70 g sótlan pisztácia
  • 80 g pekándió
  • 50 g aszalt vörösáfonya

Tetejére:

  • 80 g étcsokoládé
  • 1 tk szőlőmagolaj

Elkészítése:

Én a tésztán kívül a töltelékhez többet használtam a megadott mennyiségnél (eredetileg 115 g mag vegyesen, és 30 g áfonya volt az adag, valamint 50 g csokoládé). 
A tésztához valókat robotgépben összegyúrtam, kézzel cipót gyúrtam belőle, majd folpackba csomagolva fél órát hűtőbe tettem. Utána kinyújtottam és kibéleltem vele egy 20x30 cm-es tepsit, aminek az aljába sütőpapírt simítottam. 180 fokon alul-felül sütésen 20 percig sütöttem a tésztát. Közben a vajat habosra kevertem a vajjal és a tojással, végül hozzáadtam a golden szirupot is. Ebbe kevertem spatulával bele a pisztáciát, a diót és az áfonyát és a sütőből kivett süteményen gyorsan elsimítottam és visszatettem további 20 percre sülni.
Mikor a sütőből kivéve kihűlt a sütemény, akkor mikróban 1 perc alatt felolvasztottam a csokoládét egy kanálnyi szőlőmagolajjal és csíkokat locsoltam a sütemény tetejére vele. Aztán bedugtam szilárdulni a hűtőbe. 
Innentől felgyorsultak az események, mert nagy sebességgel fogyott a mennyiség percről percre. Fel kellet kérnem a férjemet, hogy legalább annyi maradjon, hogy lencsevégre kaphassam a "művet". 

Nincsenek megjegyzések: