Összes oldalmegjelenítés

2015. március 12., csütörtök

Fűszeres - magos - kefíres kenyér

Ez itt molnárkáim társa volt a dagasztó másik tégelyében. Szerencsére olyan kenyérsütőt vettem, amibe egyszerre két félét is lehet készíteni. Sütésre mondjuk nem használom, de dagasztani ideális, ha nem akarok sok embernek egyszerre sütni. Magamnak ezt a kenyeret sütöttem meg. (Szerintem sütni tudok, de fotózni azt nagyon nem. De ami késik, nem múlik.)


Hozzávalók: 

  • 27 dkg öregtészta
  • 8 dkg tejes tang zhong
  • 25  dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg BL - 80 kenyérliszt
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 1 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztőd
  • 2 dl kefir
  • 3 ek kukoricadara
  • 2 ek tökmag
  • 2 ek napraforgómag
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek fehér szezámmag
  • 1 ek fekete szezámmag
  • 1 ek útifűmaghéj
  • 1 tk só
  • 1 kk chilipehely
  • 1 kk frissen őrölt fekete bors


Elkészítése: 

Külön készítettem a tang zhongot: a tejet elkevertem a liszttel, majd folyamatos habverővel való kevergetés mellett felforraltam, majd lehűtöttem.
A langyos vízben a cukorral felfuttattam az élesztőt. Minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és 10 percig dagasztottam  tésztát. A kelesztést már nem melegítve csinálom, csak hagyom, hogy magától szobahőmérsékleten megkeljen. A megkelt tésztát átgyúrtam, téglalap alakúra nyomkodtam, aztán feltekertem. Ezt a hengerformát fektettem a formakenyér sütőbe. Abban újabb 20-25 percig kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra. Mielőtt a forróságba toltam volna a tésztát, lespricceltem langyos vízzel, sőt ezt megismételtem még kétszer sülés közben is, és akkor is mikor a kenyeret kivettem a sütőből. 15 perc után lecsökkentettem a hőmérsékletet 180 fokra és ezen sütöttem, míg a kívánt színt el nem értem. Ekkor a kenyeret rácsra tettem, kapott egy utolsó permetet és hagytam kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: