Összes oldalmegjelenítés

2015. május 24., vasárnap

Olasz bagett

Újabban nagyon népszerűek az olaszos ízesítésű kenyerek nálunk. Néhány plusz hozzávalóval olyan kenyér készül, amit akár magában is el lehet fogyasztani. Ezt most bagett formájában sütöttem meg.


Hozzávalók: 3 bagetthez

  • 20 dkg öregtészta
  • 40 dkg kenyérliszt
  • 2,2 dl langyos víz
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 tk só
  • 6 db olívaolajban eltett aszalt paradicsom
  • 2 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 tk frissen csavart citromlé
  • 2 ek apróra vágott fekete olajbogyó
  • 2 -3 ek olaj a paradicsomról
  • 6 ek durvára reszelt sajt (ez itt most Pannónia)


Elkészítése:
A vízben egy kevés cukrot elkeverve belemorzsoltam az élesztőt és letakarva 10 perc alatt felfuttattam. Dagasztógép táljába mértem minden hozzávalót a paradicsom és az olajbogyó kivételével, hozzátöltöttem a megkelt élesztős vizet és dagasztottam vagy 10 percig. Közben a paradicsomot ollóval kisebb kockákra vágtam - persze nem kell túl apróra, mert finom ha nem paradicsompasztával, hanem darabokkal találkozik az ember a kenyérben. Kimagoztam, néhány darabra törtem az olajbogyót is és csak akkor adtam a kenyértésztához, amikor az már szép fényes golyóvá gyúródott. Ekkor beszórtam a paradicsom és olajbogyó darabokat, de csak fél percig dagasztottam a tésztát, hogy elkeveredjenek a darabok, de ne keverje szét a gép. Letakarva 30-40 percig kelesztettem, majd a pultra borítottam ki. Elvágtam három egyenlő részre. Mindegyiket kézzel téglalap alakúra lapogattam, olyan hosszúra, mint a sütőforma, aztán feltekertem őket és a formába fektettem. Ráreszeltem a sajtot és letakarva 25-30 percig újra kelesztettem.  Mikor már jó duplájára keltek  bagettek, 230 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen. Alájuk forró víz került egy fémtálban és negyed óra alatt szép pirosra sültek.

Nincsenek megjegyzések: