Újabban nagyon népszerűek az olaszos ízesítésű kenyerek nálunk. Néhány plusz hozzávalóval olyan kenyér készül, amit akár magában is el lehet fogyasztani. Ezt most bagett formájában sütöttem meg.
Hozzávalók: 3 bagetthez
Elkészítése:
A vízben egy kevés cukrot elkeverve belemorzsoltam az élesztőt és letakarva 10 perc alatt felfuttattam. Dagasztógép táljába mértem minden hozzávalót a paradicsom és az olajbogyó kivételével, hozzátöltöttem a megkelt élesztős vizet és dagasztottam vagy 10 percig. Közben a paradicsomot ollóval kisebb kockákra vágtam - persze nem kell túl apróra, mert finom ha nem paradicsompasztával, hanem darabokkal találkozik az ember a kenyérben. Kimagoztam, néhány darabra törtem az olajbogyót is és csak akkor adtam a kenyértésztához, amikor az már szép fényes golyóvá gyúródott. Ekkor beszórtam a paradicsom és olajbogyó darabokat, de csak fél percig dagasztottam a tésztát, hogy elkeveredjenek a darabok, de ne keverje szét a gép. Letakarva 30-40 percig kelesztettem, majd a pultra borítottam ki. Elvágtam három egyenlő részre. Mindegyiket kézzel téglalap alakúra lapogattam, olyan hosszúra, mint a sütőforma, aztán feltekertem őket és a formába fektettem. Ráreszeltem a sajtot és letakarva 25-30 percig újra kelesztettem. Mikor már jó duplájára keltek bagettek, 230 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen. Alájuk forró víz került egy fémtálban és negyed óra alatt szép pirosra sültek.
Hozzávalók: 3 bagetthez
- 20 dkg öregtészta
- 40 dkg kenyérliszt
- 2,2 dl langyos víz
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 1 tk só
- 6 db olívaolajban eltett aszalt paradicsom
- 2 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 kk frissen őrölt bors
- 1 tk frissen csavart citromlé
- 2 ek apróra vágott fekete olajbogyó
- 2 -3 ek olaj a paradicsomról
- 6 ek durvára reszelt sajt (ez itt most Pannónia)
Elkészítése:
A vízben egy kevés cukrot elkeverve belemorzsoltam az élesztőt és letakarva 10 perc alatt felfuttattam. Dagasztógép táljába mértem minden hozzávalót a paradicsom és az olajbogyó kivételével, hozzátöltöttem a megkelt élesztős vizet és dagasztottam vagy 10 percig. Közben a paradicsomot ollóval kisebb kockákra vágtam - persze nem kell túl apróra, mert finom ha nem paradicsompasztával, hanem darabokkal találkozik az ember a kenyérben. Kimagoztam, néhány darabra törtem az olajbogyót is és csak akkor adtam a kenyértésztához, amikor az már szép fényes golyóvá gyúródott. Ekkor beszórtam a paradicsom és olajbogyó darabokat, de csak fél percig dagasztottam a tésztát, hogy elkeveredjenek a darabok, de ne keverje szét a gép. Letakarva 30-40 percig kelesztettem, majd a pultra borítottam ki. Elvágtam három egyenlő részre. Mindegyiket kézzel téglalap alakúra lapogattam, olyan hosszúra, mint a sütőforma, aztán feltekertem őket és a formába fektettem. Ráreszeltem a sajtot és letakarva 25-30 percig újra kelesztettem. Mikor már jó duplájára keltek bagettek, 230 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen. Alájuk forró víz került egy fémtálban és negyed óra alatt szép pirosra sültek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése