Még jó néhányszor elkészíthetjük a nyáron ezt a finomságot. Első nagy felfedezésem az volt,- amit egyébként nem hittem el, amikor olvastam,- hogy akkor lesz ropogós az uborka, ha forró vízzel öntjük le az érlelés kezdetén. Így utólag belegondolva talán annyit számíthat, hogy hamarabb kezdődik el az erjedés.
Hozzávalók: 2 ilyen literes üveghez
Az uborkákat alaposan folyó víz alatt piha szivaccsal megdörzsölve megmostam, mindkét végüket levágtam és keresztbe behasítottam úgy, hogy a közepén azért egybe maradjon, az tartsa össze.
Ezt követően már csak rétegezve az uborkát, fokhagymát, kaprot, magokat, gyömbért, babért megtöltöttem egy nagy 4 literes üveget. A vízforralóban vizet forraltam, elkevertem a sóval, ráöntöttem az uborkára és a tetejére tettem egy szelet kenyeret. Lefedtem egy kis tálkával és kitettem az erkélyre a napra, ahol két nap alatt elég érett lett. Ekkor leszedtem róla a kenyeret, a levet leszűrtem egy tálba, az uborkákat folyó hideg víz alatt lemostam, hogy ne maradjon rajtuk kenyérmaradék, kisebb, literes csatos üvegbe tettem és a leszűrt levét visszaöntöttem rá. Hűtőben hosszabb ideig is eláll.
Hozzávalók: 2 ilyen literes üveghez
- 1,5 kg kis 8 cm körüli friss uborka
- 1 csomag kapor
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 babérlevél
- diónyi gyömbér
- 1 ek egész koriandermag
- 1 tk egész fekete bors
- 1 tk borókabogyó
- 1 tk egész mustármag
- (ha tudunk szőlő vagy meggylevelet szerezni, még finomabb lesz tőle az uborka)
- 2 ek tengeri só
- 1 liter forró víz
- 1 szelet kovászos kenyér
Az uborkákat alaposan folyó víz alatt piha szivaccsal megdörzsölve megmostam, mindkét végüket levágtam és keresztbe behasítottam úgy, hogy a közepén azért egybe maradjon, az tartsa össze.
Ezt követően már csak rétegezve az uborkát, fokhagymát, kaprot, magokat, gyömbért, babért megtöltöttem egy nagy 4 literes üveget. A vízforralóban vizet forraltam, elkevertem a sóval, ráöntöttem az uborkára és a tetejére tettem egy szelet kenyeret. Lefedtem egy kis tálkával és kitettem az erkélyre a napra, ahol két nap alatt elég érett lett. Ekkor leszedtem róla a kenyeret, a levet leszűrtem egy tálba, az uborkákat folyó hideg víz alatt lemostam, hogy ne maradjon rajtuk kenyérmaradék, kisebb, literes csatos üvegbe tettem és a leszűrt levét visszaöntöttem rá. Hűtőben hosszabb ideig is eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése