Összes oldalmegjelenítés

2015. július 20., hétfő

Vajas hajtogatott kifli

Ez a kifli nagyjából a pacsni mintájára készült. Nagyon finom, kívül roppan, belül lágy (köszönheti mindezt a benne lévő vajnak. 


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg öregtészta
  • 60 dkg tönköly fehérliszt
  • 3 dl tej + 1-2 kanálnyi a tetejét sütés előtt megkenni
  • 1 dl víz
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1,5 tk só
  • 1 tk cukor

A rétegezéshez:

  • 20 dkg lágy vaj

Elkészítése:

Az öregtésztát kivettem a hűtőből és hagytam szoba hőmérsékletűre melegedni. A tejet és a vizet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.Kelesztőtálba mértem az  öregtésztát, lisztet, sót és az élesztős tejet, lágy tésztát gyúrtam, dagasztottam, míg már elvált a tál falától és hólyagosodni kezdett.Lefedtem és hagytam kb. 2 és félszeresére kelni (1,5-2 óra). Lisztezett munkafelületre borítottam a tésztát és 1 cm vékonyra kinyújtottam, megkentem vastagon a lágy vajjal, majd behajtottam egyik harmadát és megvajaztam a tetejét, majd ráhajtottam a másik oldalát azt is megkenetem vajjal, mad ugyanígy jártam el az alsó harmadát felhajtva, végül a felső harmadával is. Letakartam a tésztát és hagytam fél óra alatt hatalmasra növekedni, majd ugyanezt a hajtogatást még egyszer elvégeztem. Vártam 20 percet a és a kinyújtott  tésztát most feltekertem. Késsel háromszögeket vágtam belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem és újabb 20 percig kelesztettem, míg a sütő előmelegedett 200 fokra hőlégkeverésen. Közben megkentem a tetejét egy ecsettel tejjel és megszórtam tengeri sóval. Sütőbe tolva 18-20 perc alatt szép aranybarnára sültek.


Nincsenek megjegyzések: