Hozzávalók:
285 g gyorskovász
215 g félkész természetes kovász
2,6 dl langyos víz
1 ek méz
1 dkg élesztő
3 ek olaj
20 dkg BL-80 kenyérliszt
25 dkg TBL-70 fehér tönkölyliszt
20dkg sötét rozsliszt
1,5 tk só
2-3 ek joghurt a kenéshez
A langyos mézes vízben az élesztőt felfuttattam és összekevertem a többi hozzávalóval. Kenyérsütőben szép ruganyos tésztát gyúrtam és kelesztettem belőle. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrtam, keveset félretettem, hosszúkás cipóformát hajtogattam belőle.
A cipót egy kacsasütőbe fektettem, megkentem joghurttal és a maradék félretett tésztából kivágtam különböző figurákat, amit a tésztára "ragasztottam". Építettem házat, készítettem kislányt rózsabors szemmel, juhászt kalapban, lovat (mely zsiráffá nőtte ki magát), napot, madarat, kutyát, szekeret. Sajnos nem tudtam, hogyan fog viselkedni a tészta, így meglepődtem, hogy a felcicomázott kenyér, melyet lefedve kelesztettem még negyed órát, majd 200 fokos sütőben 30 percig sütöttem, aztán pedig a tetőt levéve szembesültem a ténnyel, hogy figuráim testrészei önálló életet éltek a kenyér dagadásával. Tulajdonképpen vicces volt, de a lényeg, hogy nagyon finom, illatos, ropogós héjú kenyerem született. Alig várom, hogy megérjen a kovászom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése