Kicsit kifényezhettem volna, az igaz, de lágy, sokáig friss kenyeret készítettem.
Hozzávalók:
- 20 dkg tönköly gyorskovász
- 1,5 dl joghurt
- 2 dl víz
- 1 ek méz
- 1,5 tk só
- 1,5 dkg friss élesztő
- 2 ek kukoricacsíraolaj
- 30 dkg fehér tönkölyliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg BL-80 kenyérliszt
Elkészítése:
A vizet meglangyosítottam, hozzákevertem a mézet, belemorzsoltam az élesztőt, felfuttattam. Kenyérsütő üstjébe öntöttem a megkelesztett élesztős vizet, majd a szilárd összetevőket is és dagasztás-kelesztés programra kapcsoltam a gépet.
A megkelt tésztát átgyúrtam néhány mozdulattal, cipót formáltam belőle és egy 26 cm átmérőjű kapcsos kivajazott tortaformába fektettem a tésztát. letakartam és kissé langyos helyen egy órán keresztül kelesztettem. Mikor már jó duplájára nőtt, akkor lespricceltem langyos vízzel és a 210 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen. A sütő aljába egy vízzel félig telt tepsit tettem, hogy gőzben süljön a kenyér. Negyed óra múlva letakartam a tetejét fóliával, hogy nehogy megégjen és még jó 20 percig sütöttem, míg kongó hangot nem adott a megkopogtatott kenyér. ekkor kivettem és rácsra téve kihűtöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése