Összes oldalmegjelenítés

2012. december 29., szombat

Kukoricáskenyér

Minden nap másféle kenyeret sütök, sohasem egyformát. Tizenkét éve sütöm otthon a kenyereket, de eltekintve, hogy az elején rövid ideig ragaszkodtam a bevált receptekhez, legalább egy évtizede minden nap más kenyeret sütök meg. Valamit mindig változtatok rajta, sohasem egyforma. Rám nem fog unni a család, de a kenyereimre sem. 
Kicsit kifényezhettem volna, az igaz, de lágy, sokáig friss kenyeret készítettem.


Hozzávalók: 

  • 20 dkg tönköly gyorskovász
  • 1,5 dl joghurt
  • 2 dl víz
  • 1 ek méz
  • 1,5 tk só
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek kukoricacsíraolaj
  • 30 dkg fehér tönkölyliszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg BL-80 kenyérliszt


Elkészítése:

A vizet meglangyosítottam, hozzákevertem a mézet, belemorzsoltam az élesztőt, felfuttattam. Kenyérsütő üstjébe öntöttem a megkelesztett élesztős vizet, majd a szilárd összetevőket is és dagasztás-kelesztés programra kapcsoltam a gépet.
A megkelt tésztát átgyúrtam néhány mozdulattal, cipót formáltam belőle és egy 26 cm átmérőjű kapcsos kivajazott tortaformába fektettem a tésztát. letakartam és kissé langyos helyen egy órán keresztül kelesztettem. Mikor már jó duplájára nőtt, akkor lespricceltem langyos vízzel és a 210 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen. A sütő aljába egy vízzel félig telt tepsit tettem, hogy gőzben süljön a kenyér.  Negyed óra múlva letakartam a tetejét fóliával, hogy nehogy megégjen és még jó 20 percig sütöttem, míg kongó hangot nem adott a megkopogtatott kenyér. ekkor kivettem és rácsra téve kihűtöttem. 

Nincsenek megjegyzések: