Minden évben neki állok valamennyit főzni, mert ez és a szilvalekvár a nyerő a fiamnál. Most csak egy szerényebb mennyiséget főztem, mindössze négy üveggel, de itt még nincs megállás. Viszont az idén annyira finomak a gyümölcsök és olcsók is, hogy vétek lett volna otthagyni.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A barackot folyó víz alatt hosszan átmostam (kicsit szégyenlem magam, mert ez nem környezettudatos), kimagoztam és a cukorral rétegezve egy csak erre a célra használt fazékba raktam és hagytam állni néhány órát. Majd feltettem főzni a gázra. Közben ráreszeltem a citrom héját, rácsavartam a levét, beledobtam a fahéjat, mozsárban összetörtem a rózsaborsot, ő is követte a többieket csak úgy, mint a vanília kikapart magjai. Ezután beletettem a két dzsemfixet és kb. 8 percet főztem a lekvárt. Míg kavargattam, közben a gondosan kimosott üvegeket mikróban csírátlanítottam. Amint elzártam a gázt, a forró lekvárt az üvegekbe és a kezemre mértem,- hangos sikkangatások közepette az egyik kezemet hideg víz alatt tartottam, de a másikkal bőszen mertem tovább a lekvárt. Lecelofánoztam, rátekertem a tetejét, becsavartam újságpapírba és az így bebugyolált üvegeket egy kosárba tettem, amit beburkoltam egy nagy pléddel. Ilyenkor így hagyom 3-4 napig, aztán mehet a polcra. Persze ilyenkor tör rá a fiamra, hogy azon frissiben felfalja és akkor, ha szerencsém van és van még gyümölcs a piacon, akkor kezdhetem az egészet elölről.
Hozzávalók:
- 3 kg magozott sárgabarack
- 30 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 1 rúd ceyloni fahéj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 ek rózsabors őrölve
- 2 csomag 3:1 dzsemfix
Elkészítése:
A barackot folyó víz alatt hosszan átmostam (kicsit szégyenlem magam, mert ez nem környezettudatos), kimagoztam és a cukorral rétegezve egy csak erre a célra használt fazékba raktam és hagytam állni néhány órát. Majd feltettem főzni a gázra. Közben ráreszeltem a citrom héját, rácsavartam a levét, beledobtam a fahéjat, mozsárban összetörtem a rózsaborsot, ő is követte a többieket csak úgy, mint a vanília kikapart magjai. Ezután beletettem a két dzsemfixet és kb. 8 percet főztem a lekvárt. Míg kavargattam, közben a gondosan kimosott üvegeket mikróban csírátlanítottam. Amint elzártam a gázt, a forró lekvárt az üvegekbe és a kezemre mértem,- hangos sikkangatások közepette az egyik kezemet hideg víz alatt tartottam, de a másikkal bőszen mertem tovább a lekvárt. Lecelofánoztam, rátekertem a tetejét, becsavartam újságpapírba és az így bebugyolált üvegeket egy kosárba tettem, amit beburkoltam egy nagy pléddel. Ilyenkor így hagyom 3-4 napig, aztán mehet a polcra. Persze ilyenkor tör rá a fiamra, hogy azon frissiben felfalja és akkor, ha szerencsém van és van még gyümölcs a piacon, akkor kezdhetem az egészet elölről.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése