Svéd feeling a konyhámban. Jártam tegnap reggel kint a piacon és nem tudtam megálljt parancsolni a gyümölcsvársárló kisördögnek. Alaposan összegyűjtöttem mindent. Aztán megálltam a hűtő előtt és szétnéztem, mi legyen a mai menü. Azonnal eldöntöttem, hogy ezt a nem túl diétás süteményt megsütöm, ha addig élek is. Neki is láttam a tészta összeállításának és ez lett belőle:
Hozzávalók:
A tésztához: 24 darabhoz
Kétféle tölteléket készítettem:
Áfonyás-diós:
Mandulás, fehér csokis, cseresznyés:
A kenéshez:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit késes robotgépben pár másodperc alatt összeállítottam (fontos, hogy a vaj hideg legyen). Folpackba csomagolva a hűtőben pihentettem egy órát. Közben összetörtem a diót és a mandulát durvára. A tésztát kivéve a hűtőből ketté vágtam, mindkét darabot alaposan kilisztezett munkapulton kb. 45c25 cm-es vékony lappá nyújtottam. Elkentem rajtuk a lekvárt, majd arra az összetört dió/ mandula, aztán az áfonya/ fehér csoki jött. Végül a dió tetejére egyenletesen elosztottam az áfonyát.
Megszórtam cukorral, kardamommal, fahéjjal. Feltekertem mindkét tekercset és elvágtam 12-12 darabra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a 170 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütésen 20 perc alatt megsütöttem. Szerencsére sem a csoki, sem az áfonya nem igen folyt ki a süteményekből.
Hozzávalók:
A tésztához: 24 darabhoz
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg ír vaj
- 3 ek gyümölcscukor
- 1 csipet só
- 35 dkg tönkölyliszt
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tk frissen csavart citromlé
- 1/2 rúd vanília kikapart magjai
Kétféle tölteléket készítettem:
Áfonyás-diós:
- 3 ek áfonyalekvár
- 5 dkg dió
- 20 dkg áfonya
- 2 ek melaszos nádcukor
- 1 tk őrölt kardamom
- 1 tk őrölt fahéj
Mandulás, fehér csokis, cseresznyés:
- 3 ek cseresznyelekvár
- 7,5 dkg blansírozott mandula
- 7,5 dkg fehér belga csokoládé
A kenéshez:
- 1 tojásfehérje (maradék volt)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit késes robotgépben pár másodperc alatt összeállítottam (fontos, hogy a vaj hideg legyen). Folpackba csomagolva a hűtőben pihentettem egy órát. Közben összetörtem a diót és a mandulát durvára. A tésztát kivéve a hűtőből ketté vágtam, mindkét darabot alaposan kilisztezett munkapulton kb. 45c25 cm-es vékony lappá nyújtottam. Elkentem rajtuk a lekvárt, majd arra az összetört dió/ mandula, aztán az áfonya/ fehér csoki jött. Végül a dió tetejére egyenletesen elosztottam az áfonyát.
Megszórtam cukorral, kardamommal, fahéjjal. Feltekertem mindkét tekercset és elvágtam 12-12 darabra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és a 170 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütésen 20 perc alatt megsütöttem. Szerencsére sem a csoki, sem az áfonya nem igen folyt ki a süteményekből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése