Összes oldalmegjelenítés

2014. május 28., szerda

Eperlekvár

A hétvégi grillparti kezdete előtt barátaimmal kimentünk epret szedni a földekre a Békásmegyer után lévő Metró áruház mögé. Naivan egy hatalmas kosarat cipeltem magammal, hogy azt jól teletöltöm és lekvárt főzök belőle. Családunkban a legnépszerűbb lekvár a fiúk körében. De nagy csalódásomra egy szem érett epret nem találtam az egész eperföldön. Ezért hétfőn kimentem a piacra és felszerelkeztem. No nem nagyon, csak emberi léptékkel készítettem egy adag lekvárt. Még a férjem is segített a pucolásban, válogatásban. Így nem untam el vele az életem. Hat üveggel lett belőle.


Hozzávalók:

  • 4 kg megtisztított eper
  • 80 dkg cukor
  • 1 nagy biocitrom reszelt héja és leve
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 ek fahéj
  • 1 nagy csipet őrölt kardamommag
  • 30 g Kaldenekker féle pektin

Elkészítése:

Az epret jó társaságban megpucoltuk, folyó hideg víz alatt alaposan átmostam és rétegezve a cukorral a lekvárfőző fazekamba tettem. Ilyenkor illik hagyni összeérni a cukrot és az epret, de én nem vártam, hanem kis részét botmixerrel összetörtem, de már közben forraltam fel a gyümölcsöt.Beleszórtam a fahéjat. Késsel felvágtam a vaníliát és kikapartam minden apró kis fekete magját. Egy kis kardamomnak nem tuttam ellenállni, úgyhogy  az is került bele. Egy nagy citromot alaposan megmostam, megtöröltem és a héját belereszeltem a lekvárba. Egész levét is hozzáadtam. Ekkor már igencsak finom illatok terjengtek a konyhámban. Mikor felforrt, az 1-2 kanál cukorral elkevert pektint is hozzáadtam és az utasításnak megfelelően 5 percig forraltam. Akkor már készen álltak a gondosan kimosott, kiszárított, kimikrózott üvegek. Azonnal szinültig mertem lekvárral. Az üveget lefedtem dupla réteg folpackkal és gyorsan rácsavartam a tetejét. Hagyományos módon,- mint a nagymamám,- újságba csomagoltam az üvegeket, egy nagy kosárba raktam  őket és plédekkel becsavarva eltettem. Ilyenkor másfél, két napba is beletelik, mire kihűl a lekvár. Ekkor már felpakolom a félhomályos polcra őket. 
Azért volt egy kis mustra is. A fiam természetesen mára császármorzsát rendelt a lekvárhoz. Elismeréssel nyilatkozott a minőségéről.  Kezdhetem nemsokára az újabb adag főzését, mert ilyenkor nekilát és máris felfalja szinte az egészet. 

Almás pite

Valamilyen csekélyebb jellegű szénhidrát tartalmú süteményt akartam sütni, ezért a tészta részét csökkentettem és csak alulra tettem egy vékony tésztát a sütiben. Egyébként meg jól megpakoltam almával.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg tönköly fehér liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só

A töltelékhez: 

  • 1,5 kg idared alma
  • 3-4 ek nádcukor
  • 1 ek fahéj
  • 1 biocitrom reszelt héja és leve
  • 1 nagy csipet őrölt kardamom
  • 2 nagy marék durvára vágott dió

Tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 3 ek nyírfacukor
  • 1 ek juhar szirup
  • 1 ek citromlé

Elkészítése:

A tésztát robotgépben összegyúrtam, folpackba csomagolva hűtőbe tettem fél órára pihenni, majd kicsomagoltam és lisztezett deszkán kinyújtottam. A 36 x 26 cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral és akkorára nyújtottam a tésztát, hogy az oldalát is befedje. Késsel kiegyenesítgettem a széleket, hogy egyforma legyen mindenütt. Az almákat meghámoztam és gyalun vékonyra szeleteltem. Megszórtam a nádcukorral, ráreszeltem a megmosott citrom héját, rácsavartam a levét, fűszereztem és összekevertem a darabos dióval, hogy mindenütt egyformán érje minden hozzávaló. Megtöltöttem a tésztát vele, elegyengettem és a 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöttem. Mikor láttam, hogy színesedik a tészta széle, kivettem a süteményt, hogy befedjem a habbal.  A tojásfehérjét habbá vertem, majd a cukorral, a juharsziruppal és a citromlével még tovább. A kemény tojáshabot eloszlattam az alma tetején és még 5 percre visszadugtam a sütőbe, sőt a végén 2 percre a grillt is rákapcsoltam, hogy gyorsan barnuljon.
Kivettem a sütőből, megvártam, míg teljesen kihűl, és csak aztán emeltem ki a tepsiből a sütőpapír segítségével. Ekkor már szépen szeletelhető volt.

Sörös rozskenyér

Ezt a kenyeret úgy sütöttem meg, hogy tényleg, amit találtam, beletettem. Néhány napja készítettem egy hasonlót, de annyira el voltam foglalva, hogy fél órával tovább maradt benn a sütőben, mit ahogyan terveztem. Szerencsémre nem égett szénné, csak vastagabb lett a kérge, de a fiamnak ízlett. Ez arra sarkallt, hogy megpróbáljam egy újabb nekifutásban normálisan megsütni a kenyeret.


Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50 dkg tönköly fehér liszt
  • 12, 5 dkg tang zhong
  • 3 dl sör
  • 1 dl író
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 ek só
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 3 dkg szoba hőmérsékletű vaj

Elkészítése:

A  tang zhong már a hűtőben figyelt három napja, hogy elhasználjam.Mindig dupla adagot készítek, mert ennyit simán kibír és nem kell minden alkalommal kevergetnem. 
A sört meglangyosítottam mikróban és a cukrot hozzáadtam. Azonnal vadul elkezdett fortyogni, mint egy láva, de ez hamarosan alábbhagyott. Ekkor belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
Ezután már csak mindent beledobáltam a kenyérsütőgép üstjébe, és szabadon engedtem a tettre vágyását.
Megkelesztettem a kenyeret duplájára , majd cipót formálva belőle  (körbe a szélét maga alá gyűrtem, míg kerek nem lett, mint a zsemle formálásánál), és egy nagy 4 literes teflon lábasba tettem, ahol további 20 percig letakarva újra kelesztettem. Addig a sütőt felfűtöttem 250 fokra és behelyeztem a megkelt cipót fedővel lefedve.20 percig sütöttem így, majd lecsavartam a meleget 200 fokra és levettem a fedőt. További 25-30 percig sütöttem a cipót, majd kivettem, rácsra tettem kihűlni.
Kicsit rongyos lett a teteje, de nagyon fincsi lett. 

Ecetes-hagymás újkrumpli saláta

Grillhez készítettem ezt a salátát. Kevés a kalóriatartalma, mégis segít a kolbászok, hurkák megemésztésében. Tehát jobban csúszik a falat. Nagyon gyorsan elkészíthető, minimális munkával.


Hozzávalók:
Ez ízlés dolga, ki mennyire szereti az erős ízeket, én így készítettem.

  • 1,5 kg újkrumpli
  • 1 ek só
  • 3 babérlevél
  • 1 tk szemes fekete bors
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 dl ecet
  • 2 ek cukor
  • 1 l hideg víz

Elkészítése:

A burgonyát alaposan megmostam és héjastól feltettem annyi vízzel főzni, amennyi ellepi. Hozzá adtam egy kanál sót a főzővízhez. Mikor megfőtt, leöntöttem róla a sós levet, hagytam kihűlni, de csak annyira, hogy ne forró, hanem meleg legyen. Lehúztam róla a vékony héját és ujjnyi vastag szeletekre karikáztam. A hagymát is megtisztítottam és szintén karikára szeleteltem, a rétegeket szétszedtem. Leraktam sorban: egy sor krumpli, egy sor hagyma, kevés egész bors, egy-egy babérlevél. Az ecetet, a cukrot és a vizet elkevertem, mint egy salátalevet és ráöntöttem a krumplira annyit, hogy teljesen ellepje. Betettem hűtőbe összeérlelni az ízeket. Jó, ha fogyasztás előtt 1-2 napig pihen a hűvösön.

2014. május 25., vasárnap

Kacsamell velesült zöldségekkel

Ma reggel láttam ezt a zöldségköretet Buddy Valastrotól elkészíteni. Ő házi sajtos petrezselymes kolbásszal kombinálta. Gyorsan lekoppintottam róla és a zsenge kis kacsamelleket ily módon készítettem el. 


Hozzávalók:

  • 3 fél bőrös kacsamell
  • 4 közepes újkrumpli
  • 2 nagy kápia paprika
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1-1,5 tk só
  • frissen őrölt fekete bors 
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaringrozmaring
  • 1 tk majoranna

Elkészítése:

A burgonyát megmostam, felkockáztam. A hagymát megpucoltam, szintén kockákra vágtam. A paprikát felkarikáztam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem minden zöldséget. Sóztam, borsoztam, megszórtam a zöld fűszerekkel és összeforgattam, hogy mindenüvé jusson.A kacsamellek bőrét beirdaltam, sóztam, borsoztam és egy felforrósított serpenyőben a bőrös oldalával lefelé odaraktam sülni. Kb. 3-3 percig pirítottam erős tűzön mindkét oldalát. Ezután a zöldségek tetejére ültettem a melleket és a kisült zsírral meglocsoltam őket. Addigra előmelegítettem a sütőt 220 fokra alul-felül sütésen és így sütöttem a pecsenyémet fél órán keresztül. Végül 3-4 percre rákapcsoltam a grillt is, hogy kicsit "megpörköljem" a tetejét. Piszok jó ebéd kerekedett belőle.

Bodzavirág palacsinta bundában

Hétvégi baráti kerti parti közepén elmentünk egy kis érintetlen bodzavirágot gyűjteni. Mivel a környéken nem járnak autók, szép fehér ernyőket tudtunk leszedni. Abból készítettem ezt a finomságot.


Hozzávalók:

  • 3 szép nagy bodzavirág

Palacsinta tésztához:

  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tk vanília kivonat
  • 10 dkg tönköly fehér liszt
  • 1 dl zsíros tej

Elkészítése:

A tojást előbb a cukorral, sóval, vaníliával kikevertem habverővel, majd hozzáadtam a lisztet és végül a tejet adagonként, hogy sűrű palacsintatésztát kapjak.
Egy kisebb serpenyőben olajat melegítettem nem túl forróra. A virágokat kisebb ernyőkre szedtem szét, hogy ne a nyelét sütögessem, hanem valóban a virágát. Belemártottam a tésztába és az olajban mindkét oldalát megsütöttem. Konyhai törlőn leitattam a felesleges olajat és kevés házi vaníliás porcukorral szórtam meg. Nagyon egyedi íze volt. Nem tolakodóan, de ott volt a bodza illata és íze. Finom csemege.

Mézes krémes, ahogy én gondoltam

Kedves barátnőmnek szerettem volna kedveskedni a süteménnyel, de hoppon maradtam, amikor a befőttes polcon körbe néztem, mert bizony a lekvárok legtöbbjét már átszállítottam az új lakásba, ahova nemsokára költözni fogunk. Néhány üveg házi szilvalekvár  árválkodott a polcon. Nem bántam, mert úgysem szeretem mindig ugyanazokat az ízeket elkészíteni. Sütöttem már több ízben, így most pont kapóra jött a szilvalekvár. 


Hozzávalók: 
A tésztához:

  • 75 dkg tönköly fehér liszt
  • 9 dkg kacsazsír
  • 20 dkg nyírfacukor
  • 3 tojás
  • 6 ek méz
  • 6 ek tejföl
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • 1 ek fahéj
  • 6 ek cukrozatlan kakaópor

Töltelék:
Puding:

  • 3 csomag Oetker Prémium csokoládé pudingpor
  • 1,2 dl zsíros tej
  • 30 dkg vaj
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 10 dkg étcsokoládé

Lekvár:

  • 60 dkg házi szilvalekvár

Bevonathoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 ek szőlőmagolaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalót robotgépben összegyúrtam, míg szép fényes, homogén lett. Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem fél órát pihenni. 
Közben 0,8 liter tejet a cukorral feltettem forralni. A maradék 4 dl-ben elkevertem a pudingport. Mikor a tej felforrt, hozzáöntöttem és habverővel kevertem, míg besűrűsödött, közben hozzáadva az étcsoki korongokat is, hogy beleolvadjanak a masszába. Majd vízfürdőben hűtöttem, míg langyos nem lett. Hozzáadtam a felkockázott vajat és robotgéppel addig kevertem, míg egynemű nem lett.
A tésztát elővettem a hűtőből. 2/3 - 1/3 részre osztottam, mert egy nagy 35x25 cm-es tepsivel készítettem és egy kerek, 18 cm átmérőjű tortaformával is. Mind a kisebb, mind a nagyobb adagot további 4-4 egyenlő részre osztottam és lisztezett deszkán kinyújtottam 2 mm vékonyra. Formájának megfelelően kivágtam őket és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt megsütöttem őket. Konyharuhára tettem ki hűlni. Mikor már mindegyik megsült, elkezdtem összeállítani a süteményt. A pudingot is elosztottam 2/3 - 1/3 arányban. Majd ezeket is két részbe vettem. A tészta alsó lapját leraktam a tepsibe és megkentem a puding felével, majd egy másik tésztalappal lefedtem. Erre szilvalekvárt kentem, majd újabb tésztalappal fedtem be. Ennek tetejébe megint a csokipuding következett, amit a negyedik lappal lefedtem.
Üvegedényben kis szőlőmagolajjal mikróban felolvasztottam a csokoládét és fényesre kevertem. Csak félpercekre érdemes indítani a mikrót és ellenőrízni kell, mennyire olvadt fel, mert könnyen megégethetjük. Viszont, ha nem akarunk pepecselni a vízfürdővel, akkor egy gyors megoldás. A csokoládét ecsettel elkentem a felső lap tetején és a kész süteményt egy éjszakára a hűtőbe dugtam összeérni. Másnap vágtam csak fel. 
Juci barátnőmnek még odahintettem egy kis cukor szívecskét és pár levendulavirágot díszítésként. Nem lett szép, de finom az igen (mint a chokito).