Tejfölös tönkölycipó
A kenyér úgy született, hogy a boltban véletlenül tripla adag tejfölt pakoltam a kosaramba, mint ahogyan azt szerettem volna, de mire észrevettem, a pénztáros beütötte a gépbe. Lett hát nekünk tejföllel sült kenyerünk.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A vízben elkevertem a cukrot és belemorzsoltam a friss élesztőt. Letakartam, mert így hamarabb megkel.
Kenyérsütőgép üstjébe mértem a hozzávalókat és dagasztóprogramra állítottam.
Mikor a tészta jó duplájára kelt, - ami kb. 1 órát vett igénybe, - lisztezett deszkán átgyúrtam, cipót formáltam belőle és a 4 literes, vastag falú teflonlábasomba fektettem. Lefedve hagytam fél órát kelni. Közben előmelegítettem a sütőt 230 fokra. Az aljába tettem egy tálka vizet párologni. Ekkor már remegősre megnőtt a kenyerem. Betettem a sütőbe és 10 percig magas hőfokon sütöttem, aztán lekapcsoltam 190 fokra és még 35-40 percig sütöttem.
Rácsra tettem teljesen kihűlni.
A kenyér úgy született, hogy a boltban véletlenül tripla adag tejfölt pakoltam a kosaramba, mint ahogyan azt szerettem volna, de mire észrevettem, a pénztáros beütötte a gépbe. Lett hát nekünk tejföllel sült kenyerünk.
Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 dkg tönköly fehér liszt
- 12,5 dkg tang zhong
- 15 dkg tejföl
- 2,5 dl langyos víz
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1 ek só
- 1ek citromlé
- 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
Elkészítése:
A vízben elkevertem a cukrot és belemorzsoltam a friss élesztőt. Letakartam, mert így hamarabb megkel.
Kenyérsütőgép üstjébe mértem a hozzávalókat és dagasztóprogramra állítottam.
Mikor a tészta jó duplájára kelt, - ami kb. 1 órát vett igénybe, - lisztezett deszkán átgyúrtam, cipót formáltam belőle és a 4 literes, vastag falú teflonlábasomba fektettem. Lefedve hagytam fél órát kelni. Közben előmelegítettem a sütőt 230 fokra. Az aljába tettem egy tálka vizet párologni. Ekkor már remegősre megnőtt a kenyerem. Betettem a sütőbe és 10 percig magas hőfokon sütöttem, aztán lekapcsoltam 190 fokra és még 35-40 percig sütöttem.
Rácsra tettem teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése