A barátaimat vártam egy kis laza összejövetelre. Törtem a fejem, mit is készíthetnék, ami nem hétköznapi, evvel is kifejezve a fontosságukat. Nos, ez jutott eszembe és nagyon bevált. Gazdagabb lettem néhány becsületes hólyaggal, de viszonylag hamar kész lettem, egyben maradt, sőt később is fogyasztható állapotban. Ez több, mint amit vártam.
Hozzávalók:
Forrás: https://tortaiskola.hu/2017/03/06/choux-a-francia-egetett-teszta/
Az égetett tésztához:
- 110 g liszt
- 88 g vaj
- 100 g víz
- 100 g tej
- 4 g cukor
- 8 g só
- 4 kp tojás (a tojások súly egyenlő a víz/tej, valamint vaj/liszt+szárazanyagok mennyiségével)
Így én 4 tojássárgáját és 3 fehérjét tettem bele.
Az elkészítés egyszerű, gyors, de hála a szerző részletes leírásának, most már tudom a helyes elkészítést. A vajat,tejet, vizet, cukrot és sót egy edénybe tettem és felforrósítottam, majd hozzákevertem a lisztet. Addig kevertem folyamatosan, míg elvált az edény falától, és még egy kicsit tovább. Majd egy nagy tálba tettem és robotgéppel elkezdtem keverni, hogy hűtsem. Mikor már csak kézmeleg volt, egyenként hozzáadtam a tojásokat és addig kevertem, míg egyenletesen eloszlott. Mikor kész volt, félretettem letakarva pihenni egy órára (ezt is itt olvastam először). Mikor az idő eltelt, a sütőt felmelegítettem 180 fokra légkeverésen . A tésztát habzsákba tettem. Sütőpapíros tepsibe kis, 100 Ft-nyi halmokat nyomtam a tésztából, a tetejükön a kis csúcsokat vizes ujjbeggyel lelapítottam, hogy ne égjen meg és betoltam a sütőbe. 10 percig sütöttem így, majd én lejjebb vettem 170 fokra és résnyire nyitott sütőajtónál még 8 percet szárítottam a tésztát. Aztán kivettem és azonnal rácsra tettem, hogy tovább száradjon.
A krém:
- 480 ml tej
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 5 tojássárgája
- 45 g gyümölcscukor
- 48 g kukorica keményítő
- 40 g vaj