Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 17., szerda

Kardamomos csokitorta licsivel

A receptet a Nosalty oldalán találtam egy torta verseny résztvevőjeként, ahol jó magam is neveztem egykori művemmel , mely egy hét alatt elérte a fergeteges 10 szavazatot. No de késő bánat, eb gondolat. Itt az új kreálmány. Amiben kardamom van, az nálam csak nyerő lehet. Ha ráadásul tekintélyes mennyiségű csokoládé is fellelhető benne, az plusz pont. Ez az volt. Meg is tárgyaltam a szerzővel, hogy mi a véleménye a licsi ízesítésről, de ő azt mondta, hogy szerinte a két íz nem fér össze. Esküdött a kumquatra, ami Spar üzletekben kapható. Nem ellenkeztem, hanem felkerestem egy általam jól felszereltnek tartott Spar boltot, ahol is nem kaptam kumquatot. Így maradt az eredeti elgondolásom, amit azonmód tettekre váltottam. Na nem lett olyan szép a végeredmény, mint Zsuzsié, de a torta készítés soha nem is volt erős oldalam. Ha rászánom magam, biztosan hisztérikus sikoltozásba torkollik az akció.


Nem mondom erős a küllemi különbség a két torta között, de az enyém olyan, mint a Chokito, ronde, de finom. Teljesen meg voltam elégedve a kardamom illatos aromájának és a licsi kicsit rózsás ízének párosával. Máskor is kombináltam hasonló ízeket. Ezen a képen még nem szerepelt a gyömbéres zselé a gyümölcsön, így elég érdekes a kép (megjegyzem, miután feltettem rá, akkor is különös volt. Viszont az ízén mindenképpen emelt.

Hozzávalók: 
A tésztához:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 15 dkg demerara nádcukor
  • 1 tk őrölt kardamommag (csak a mag)
  • 2 ek habtejszín
  • 2 ek bacardi
  • 2 púpozott ek finomliszt
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 6 tojás

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 ek házi vaníliás porcukor
  • 1 csomag főzés nélküli vaníliapuding (ezt én kötőanyagnak használtam)

A tetejére:

  • 1 doboz licsi konzerv

A zseléhez:

  • 1 dl a licsi levéből
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 cs. Oetker színtelen tortazselé

Elkészítése: 

A tésztához összekevertem a száraz hozzávalókat. A csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, majd levéve onnan hozzáadtam a szoba hőmérsékletű vajat és robotgéppel összekevertem őket. Ezután hozzáadtam a tejszínt, a vanília kikapart magjait és egynemű masszává kevertem, majd a szilárd összetevők következtek, Végül egyenként hozzáadtam a tojásokat is, míg homogén puha krémet kaptam belőlük. Ezt egy sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaformába kanalaztam és 180 fokos sütőbe tettem, kb. 30 perc alatt megsütöttem. A végén letakartam a tetejét fóliával, hogy ne égjen meg a csokoládé. Tűpróbával ellenőriztem, megsült-e a tészta. Mikor elkészült, résnyire hagytam az ajtót nyitva, és miután langyosra hűlt, csak akkor vettem ki. Rácson teljesen kihűtöttem, végül egy cérna segítségével középen két lapra vágtam el.
A krémhez valókat a puding kivételével összekevertem, majd ekkor adtam hozzá a pudingot és 2-3 perc alatt stabilan tartós krémet kevertem belőle.
Felét az egyik lapra kentem, majd a másik lappal fedtem , s aztán azt is megkentem.
A licsiről leszűrtem a levét. A léhez adtam egy kis teatojásba téve a lereszelt gyömbért és citromhéjat és néhány percig főztem vele. Majd kivettem a fűszereket és elkevertem benne egy színtelen tortazselét. Hagytam egy kicsit hűlni, de mikor elkezdett szilárdulni, akkor a gyümölcsök közé öntöttem. Hűtőbe tettem egy éjszakára szilárdulni a tortát. Ez alatt az ízek jól összeérnek.
Azért büszkeséggel tölt el, hogy már csak néhány morzsa ül a tányéron, pedig ebédhez vágtam fel a tortát.

Mentás borsókrémleves baconnel és sajtcsipsszel

Ebédre vártam a barátaimat, de rengeteg intézni valóm közepette kénytelen voltam gyorsan elkészíthető fogásokat tervezni. Ez is ilyen volt. Valóban pár perces atrakció és valamennyi gyereknek, kicsinek-nagynak egyaránt ízlett. Ezt nevezem én sikernek. Viszont mire feleszméltem csak ez a kis csupornyi leves maradt, amiről gyorsan készítettem egy képet.


Hozzávalók: 6 fő részére

  • 1 csokor újhagyma vagy 1 póréhagyma
  • 60 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 marék mentalevél
  • 1 nagy csipet só
  • frissen őrölt bors
  • 1 csipet chilipehely
  • 8 dl zöldség,- vagy csirkealaplé
  • 3 dl tejszín

  • 15 dkg bacon csíkozva
  • 5-6 dkg reszelt parmezán/ vagy pannónia sajt
Elkészítése:

A bacont egy teflon lábasban megpirítottam, majd egy tálba kiszedtem konyhai törlőre.
A megmaradt kevéske zsíron megdinszteltem a felkarikázott újhagymát, majd rádobtam a borsót. Sóztam, borsoztam, megszórtam egy kis chilivel és felengedtem az alaplével. Felforrást követően 3 percig főztem, majd hozzáadtam a felaprított petrezselymet és mentaleveleket. Botmixerrel összeturmixoltam. Felöntöttem a tejszínnel és egyet forraltam rajta. Ennél több törődést nem igényelt. A feltétet úgy készítettem, hogy a sajtot finom lyukú reszelőn lereszeltem egy felforrósított teflonserpenyőbe kis halmokat raktam belőle és vagy frissen őrölt borssal, vagy kevés chilipehellyel ízesítettem, színeztem meg őket. Mikor összeolvadt annyira, hogy megemelhessem egy spatulával, tányérra szedtem őket hűlni, szilárdulni. Tuti sikere volt.

2014. szeptember 14., vasárnap

Ananásszal töltött rántott csirkemell

Ez egy igazi retro kaja. Még fiatalon jártam a fiúkkal vacsorázni, és akkor volt ez "trendi" étel. Mivel ott ült a hűtőmben egy érett ananász, valamit kellett vele kezdenem. Nem sokat változtattam a hagyományos recepten, csak megszórtam az ananászt egy kis durvára őrölt fekete - és rózsaborssal és meghintettem egy kis friss chilivel. 


Hozzávalók:

  • 70 dkg csirkemellfilé (egy nagy csirkemell)
  • fél ananász meghámozva, szeletekre vágva
  • 1 tk bors
  • 1 tk rózsabors
  • 1 kis chili

A panírozáshoz:

  • 2 tojás
  • liszt
  • házi zsemlemorzsa
  •  
  • olaj a sütéshez


Elkészítése:

A csirkemellet hosszanti irányban ketté vágtam. Mivel jó vaskos volt, így ez nem okozott gondot. A hús külsejét megsóztam. Egy jókora zsebet vágtam rá. Csak a szélei tartották össze a húst.
Az ananászt meghámoztam, középső, fás részét kimetszettem, szeletekre vágtam.
A borsot mozsárban durvára törtem. A chilit felvágtam, magjait kiszedtem, majd hosszába vékony csíkokra metéltem és azt apró kockákra vágtam. Evvel szórtam meg s hús közepére fejtetett ananászt.

Majd a húst ráhajtottam az ananászra és két fogvájóval összetűztem. Bepaníroztam és közepes tűzön olajban kisütöttem 3-4 perc alatt oldalanként. Konyhai törlőre szedtem, hogy leitassam a felesleges olajat. 
A család rizibizivel ette, én pedig a tegnapról maradt sült hagymás tört krumplival, ami a  tegnapról maradt bbq oldalas körete is volt.

Szilvás pite

Az apropó, amiből a süti kerekedett, nem túl kellemes számomra, mert el kell hagynom  nagyon szeretett munkahelyemet, de tudtam, hogy ez bekövetkezik. Kedves kollégáim a következő meglepetéssel "búcsúztak" el tőlem (nem is búcsú, csak néhány emeletet csusszanok lejjebb).



Máris nem volt olyan könnyes a búcsú. Madarat lehetett velem fogatni. Mondhatom, hogy mindent szeretek, amit a konyhában csinál. Jók a receptjei, elkötelezett, precíz, fegyelmezett és ezt a környezetétől is megköveteli, de mégis vidám, jókedvű, laza fickó. 
Első próbám az ő pitetésztája volt, amin azonnal változtattam egy kicsit, de hát ilyen vagyok én.




A másik apropó pedig az volt, hogy vettem a piacon nem kis mennyiségű gyönyörű szilvát, ami elég savanykás volt még, nem hagyták teljesen megérni. Ide viszont tökéletesen megfelelt. 

Hozzávalók: 28 cm-es piteformához
A tésztához:

  • 200 g tönköly fehérliszt
  • 100 g őrölt dió
  • 50 g kristálycukor
  • 1 nagy csipet só
  • 20 g parmezán sajt frissen reszelve
  • 100 g hideg vaj kockázva 
  • 1 közepes tojás felverve
  • 1 tk citruspor

A krémhez:

  • 2,5 dl joghurt
  • 0,5 csomag főzés nélküli vanília ízű pudingpor
  • 1 közepes tojás felverve

Tetejére:

  • 500 g szilva kimagozva, cikkekre vágva
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek házi vaníliás porcukor


Elkészítése:

Nem nagyon szoktam cifrázni, ha tehetem, minél egyszerűbben készítek el mindent. A diót elég finomra ledaráltam. A parmezánt késes aprítóban összedaraboltam, hozzáadtam a tojást és a vajkockákat és egyneművé kevertem. A masszát gyors mozdulatokkal kézzel összegyúrtam a többi hozzávalóval és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni fél órára. Közben a szilvát megmostam, szárazra töröltem, kimagoztam és cikkekre vágtam. Megszórtam fahéjjal és egy kis házilag készített vaníliás cukorral.
A krém készítése két perc volt. A joghurtot a pudingporral és a tojással krémesre kevertem.
A tésztát a hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen kinyújtottam akkorára, hogy a sütőforma oldalát is befedje, sőt egy kicsit túl is nyúlt rajta. A sütőt előmelegítettem 170 fokra hőlégkeverésen és így elősütöttem a tésztát 15 percig. Mikor kezdett egy kis színt kapni, kivettem a sütőből, belekanalaztam a krémet és a tetejére fektettem a szilvagerezdeket. Visszatolva a sütőbe még kb. 20 percig sütöttem.
Mikor kivettem, kiemeltem a sütőformából és úgy hagytam 5-10 percet hűlni, aztán nekiestünk. Nem is szóltunk, míg ettük. Szerénytelenül elmondhatom, nagyon ízletes volt.

2014. augusztus 17., vasárnap

Bárány osso bucco sajtos-spenóttal töltött raviolival

Szülinapomra evvel leptem meg magam és a családomat. Nem nagyon nagy macera, mégis különleges ebéd. Mondjuk nem a piacon vettem a húst, hanem a Lidlben az Új-Zélandi szeletelt báránycombot. Kísérteties emlékek támadtak fel bennem, mert valaha így készítettem kenguru steaket is, ami messze elmaradt az elvárásaimtól, de ez a választás igazi siker volt.





Hozzávalók: 3 fő részére
Az osso buccohoz:

  • fejenként 35 dkg csontos báránycomb szelet
  • 1 nagy fel vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 közepes sárgarépa
  • 3-4 ek olívaolaj
  • Maldon só
  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg liszt 
  • 2,5 dl zöldségalaplé
  • 3 dl rozé
  • 2 szál rozmaring
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 2 ek sűrített paradicsom


A raviolihoz:
A tésztához:

  • 2 tojás
  • 20 dkg durumliszt
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 csipet füstölt paprika
  • 1 csipet só
  • 1 tk olívaolaj


A töltelékhez:

  • 1 ek olívaolaj
  • 20 dkg darabos mirelit spenót
  • 1 kk só
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma



  • 20 dkg cottage chees


a főzéshez:

  • 4 liter víz
  • 1 púpozott ek só
  • 2 ek vaj


Elkészítése:

A bárányszeleteket kivettem a hűtőből és a pulton hagytam, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjenek. Csak ekkor megsóztam, borsoztam őket és beleforgattam lisztbe. Felforrósított olajon mindkét oldalukat 3-3 percig elősütöttem, majd tányérra szedtem. A lábast kitöröltem konyhai törlővel és 2 kanálnyi olajon megdinszteltem a felkockázott hagymát. Míg pirult, ugyanakkora kockákra felvágtam a sárgarépát, szárzellert és a fokhagymát, amit a megpirult hagymához adtam és tovább pároltam néhány percig. Rászedtem a hússzeleteket úgy, hogy zöldség minden rétegben legyen, rádobtam a két szál rozmaringot és felöntöttem a rozéval. Addig forraltam, míg az alkoholtartalma elpárolgott, majd az alaplét is hozzáadtam, lefedtem az edényt és a 150 fokos sütőbe tettem, ahol még fél órát sütöttem így. Aztán a tetejét levettem, ráreszeltem a citromhéjat és hozzákevertem a sűrített paradicsomot és további negyed órát sütöttem fedő nélkül. Így jól besűrűsödött a ragu. 

Mielőtt neki álltam volna a hús készítésének, robotgépben a tészta hozzávalóit összegyúrtam és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem a tésztát pihenni. 
Miután a húst a sütőre bíztam, nekiláttam a tészta töltelékének elkészítéséhez. A spenótot egy kanál olajon elkezdtem nagy lángon pirítani, közben sóztam,borsoztam, ráreszeltem két kisebb gerezd fokhagymát és addig sütöttem, míg a víztartalma elpárolgott. Hagytam kihűlni, majd összekevertem a cottage chees-zel.
A pihentetett tésztát kinyújtottam, 9 cm átmérőjű köröket szabtam ki belőle, megtöltöttem a spenótos sajttal, a széleit vízzel megkenve összetapasztottam. Vizet forraltam, megsóztam és hatosával megfőztem a raviolikat 3 perc alatt. A kész tésztát olvasztott vajas serpenyőben forgattam meg.
Igazán megérte a fáradozást, mert osztatlan sikert arattam vele.

2014. augusztus 7., csütörtök

Vöröslencsés csicseriborsó curry

Imádjuk az indiai ételeket. Sokszor ebédeltünk indiai étteremben, ahol fiam számtalanszor választotta ezt az ételt. A Lidlben szerebcsére ibériai hét volt, így újra hozzájuthattam jó áron a finom portugál csicseriborsó konzervemhez. Jól feltankoltam, mert tapasztalataim szerint ez a legízletesebb nálunk kapható konzerv. Pillanatok alatt elkészült belőle az étel.


Hozzávalók:

  • 10-12 dkg vöröslencse
  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 diónyi gyömbér
  • bors
  • 1 tk őrölt korianderma
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk currypor
  • 80 dkg csicseriborsó konzerv
  • 20 dkg hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 4 dl kókusztej


Elkészítése:

A fűszereket szárazon megpirítottam, míg el nem kezdtek illatozni, ekkor hozzáadtam az olajat, majd a hagymát, amit megpirítottam. Ekkor belereszeltem a gyömbért és a fokhagymát és kicsit azt is pirítottam. Hozzáadtam a vöröslencsét és felengedtem annyi zöldség alaplével, ami ellepte, majd lefedve 10 percig főztem. Ennyi idő alatt meg is puhult. Összetörtem botmixerrel, de csak annyira, hogy kisebb darabos legyen , nem pedig pürésre. Lecsepegtettem a csicseriborsót és az is hozzátettem. Beletettem a paradicsomot, amit nagyjából összenyomkodta és a kókusztejet is és így főztem még 8-10 percet. Ez idő alatt főzelék állagúra besűrűsödött. Tálalásnál, aki szereti, szórjon rá friss korianderzöldet.

Illatos omlós csirke

Mint minden nap ma is a rohanással telt, így viszonylag hamar elkészíthető ebédet választottam, amit a család is szívesen megeszik. Így esett a választásom erre a kínai kajára. Mikor a fiam kicsi volt és valahova siettünk, akkor útközben mindig ilyet kért, amit aztán a kocsiban utazás közben gyorsan befalt. Pedig az sokkal gyengébb eresztés volt.



Hozzávalók:
A húshoz:
Pácolni:

  • 1 dl kókusztej
  • 1 kk fokhagyma granulátum
  • 1 kk só



  • 60 dkg csirkemell filé



  • 3 tojás fehérje
  • 5 ek étkezési keményítő
  • bors
  • 1 kk fokhagyma granulátum /  vagy frissen reszelt fokhagyma



  • 4-5 dl olaj a sütéshez


A mártáshoz:

  • 2 dl ketchup
  • 0, dl balzsamecet
  • 2 ek méz
  • 2 ek édes chiliszósz
  • 3 ek  szójaszósz
  • 2 ek worchestershire szósz
  • 1 kk gyömbér
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • egy csipet só


Elkészítése:

A csirkemellet 1-2 harapásnyi falatokra szeleteltem. Csak azért pácoltam a fokhagymás kókusztejbe, mert volt bontva kókusztejem és így sokkal lágyabb lett a hús állaga és íze is.  Ebben állt, puhult a hús kb. egy órát.
A tojásfehérjében simára elkevertem a keményítőt, sóztam, borsoztam. A kókusztejtől lecsepegtettem a húst és megmártottam a keményítős tojásfehérjében, majd a felforrósított olajban mindkét oldalát 2-2 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Közben bőven volt időm arra, hogy összekeverjem a mártás hozzávalóit, amibe belereszeltem a gyömbért, fokhagymát és az újhagymát kis kockákra vágva.
Igen nagy sikere volt, mert mind elfogyott ebédre.  Máskor ekkora adagot kétszerre eszünk meg, de ma szerencsére csak úgy elillant.