Összes oldalmegjelenítés

2013. augusztus 12., hétfő

Katalán krém

Ez volt a desszert, amit a Jar Patinum receptversenyen nyert főzős estén Bereznay Tamással elkészítettünk. Nagyon kellemes, gyorsan elkészíthető egyszerű desszert.



Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 8 tojássárgája
  • 15 dkg nádcukor
  • 1 nagy narancs reszelt héja
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 ek kukoricaliszt


Elkészítése:


A tejet összekevertem a  narancs reszelt héjéval és a fahéjjal, forráspontig hevítettem.
A tojások sárgáját 10 dkg barna cukorral kikevertem, majd hozzáadtam a kukoricakeményítőt is.
A forró tejből hőkiegyenlítésként a cukros tojássárgához mertem és elkevertem, majd az egészet a forró tejhez adtam és folyamatos keverés mellett sűrítettem, míg már majdnem pudingszerű lett.
Ekkor tálakba szűrtem sűrű szitán keresztül és hűtőben dermedésig hűtöttem.
A kihűlt krém tetejét megszórtam vékonyan barna cukorral és konyhai fáklyával rákaramellizáltam. Utána még egy réteggel ugyanezt tettem. Ezt a trükköt is Tamás tanította nekünk, mert így nem egy vastagabb réteg "olvad" el, hanem gyorsan kemény, roppanós, barna réteg keletkezik rajta.

Sült padlizsánnal és aszalt paradicsommal töltött csirkemell zöldbabbal

Nagyon szép zsenge zöldbabot találtam a piacon, amit nem tudtam otthagyni. Megint körülnéztem a hűtőmben, hogy mit készíthetnék mellé. Volt ott ez-az, így maradékfeldolgozó üzemmódba kapcsoltam. Mivel nagyon meleg volt, nem akartam túl sok időt tölteni a konyhában.



Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemellfilé
  • 1 kis padlizsán
  • 6 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • só ízlés szerint
  • 1 tk bors
  • 4 ek görög olívaolaj
  • 1 ek kakukkfű
  • 40 dkg zöldbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 ek házi ketchup


Elkészítése:

A padlizsánszeletek mindkét oldalát bekentem isteni finom olívaolajjal, amit Erika hozott nekem Görögországból. Megszórtam kevés sóval, borssal, kakukkfűvel és teflon serpenyőben megpirítottam. A csirkemellet két irányba kinyitottam, erre fektettem a megsült padlizsánszeleteket, tetejükre aszalt paradicsomot tettem, a húst összehajtottam a töltelék felett, fogvájóval összetűztem, hogy ne csússzon szét.  Asütőt grill fokozatra állítottam és fólia alatt 15 percig sütöttem a húst 180 fokon, majd levettem a fóliát és pár perc alatt megpirítottam a tetejét a grill alatt.
Közben egy fazékban sós vizet forraltam, amiben 3 perc alatt blansíroztam a babot, utána pedig hideg víz alatt lehűtöttem, hogy roppanós maradjon. Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítettem, arra dobtam a lereszelt 2 gerezd fokhagymát, a felaprított petrezselymet és nyakon öntöttem egy kis ketcuppel és már tálaltam is az ebédet. Ez egy igazi finom, könnyű nyári ebéd volt.


2013. augusztus 11., vasárnap

Fűszeres szilvalekvár

Soha nem készítem egyformán, mindig változtatok rajta valamit. Ha másért nem, hát előfordulhat még egy-egy tartalék üveggel a polcon és szeretnék újabb ízt varázsolni a családom elé. Ez most így alakult.



Hozzávalók:

  • 6 kg kimagozott szilva (nettó súly)
  • 60 dkg nádcukor
  • 1 nagy rúd ceyloni fahéj
  • 1 tk rózsabors
  • 1 tk szegfűbors
  • 1 tk szegfűszeg
  • 4-5 zöld kardamom magjai
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 tk pektin



  • 1 tk levendula


Elkészítése:

A szilvát alaposan folyó víz alatt megmostam, kimagoztam, rétegenként a cukorral nagy fazékba tettem, - amit csakis lekvárfőzésre használok, -tiszta konyharuhával lefedve hagytam állni néhány órát, majd a fűszereket nagy fűszertojásba téve alágyújtottam a fazéknak. Itt kezdődik a fárasztó része, mert hosszan ott álltam és kevergettem a lekvárt, míg a felére nem csökkent elveszítve a folyadéktartalma nagy részét. Be kell valljam, itt elfogyott a türelmem, mert mindehhez természetesen egy délutános műszak után hazatérve kezdtem neki. Tehát megragadtam a titkos fegyvert, a pektint és a kavargó, fortyogó katlanba vetettem. Gyorsan kevertem egy nagy habverővel, hogy nehogy csomós legyen. Így forraltam 4-5 percig és máris töltöttem a kifertőtlenített üvegekbe. Az már egy kósza ötlet volt, hogy egy üvegbe rétegesen néhány levendulavirágot is szórtam, hogy még izgalmasabb legyen az íz- és illatkombináció. 
Istenien illett a rozmaringos, kakukkfüves kiflihez.

2013. augusztus 7., szerda

Főzés Bereznay Tamással és a Jar Platinummal

A tegnapi estém igazán kiválóan sikerült. Részese lehettem egy főzőtanfolyamnak, melyet Bereznay Tamás tartott nekünk a Chefparade főzőiskolában. A Jar által elindított receptverseny egyik győzteseként ezt a jutalmat kapta a boeuf bourguignon receptemmel. Más neves személyiségek is jelen voltak a rendezvényen, többek közt Csiki Sándor a Food & wine blog szerzője, valamint Hadarik Rita, a Rita konyhája blog háziasszonya. Külön örömömre szolgált, hogy együtt főztem Farkas Bernadettel, a Nassoló Naplopó bloggerével, aki számos versenyen vett már részt. Én akár kis kuktának érezhettem volna magam, de nem így volt, mert hagyták egyéniségünket kibontakozni és szakácstársammal igen egyező volt az ízlésünk. Az este folyamán elkészítettünk Tamás vezérletével és segítségével egy egész menüsort. A főbb vonalakat bemutatta nekünk, majd hagyta, hogy kedvünk szerint ki-ki a maga ízlése szerint formálja a receptet. Az est végén nagy kóstolót tartottunk. Megízleltünk minden résztvevő által elkészített ételt.
Most bemutatom egy egyszerű elkészíthető, de igen ízletes saláta receptjét.



Hozzávalók: egy nagy tálhoz

  • 300 g vegyes saláta (ott: rukkola, madárbegy,-és jégsaláta)
  • 10 dkg málna
  • 1 gránátalma magjai (ez már csak az én kedvemért, és mert volt otthon)

A dresszinghez:

  • 15 dkg málna
  • 1 dl sherryecet
  • 1 ek balzsamecet
  • 5 dkg demerara nádcukor
  • 1 dl víz


  • 0,5 dl olívaolaj


  • 15 dkg kecskesajt
  • 1 tk aprított friss tárkony
  • pár tekerés bors
  • panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez


Elkészítése:

A málnát az ecetekkel, a cukorral, és a vízzel feltettem  forralni. Addig hagytam forrni, míg nagyjából a felére redukálódott. Ekkor sűrű szitán átszűrtem és fél dl olívaolajjal kikevertem, üvegbe töltöttem és lehűtöttem.
Következett a kecskesajt golyók elkészítése. A sajtot a tárkonyt kevéske borsot összetörtem villával és vizes tenyerem között apró golyókat formáltam belőle (1 dkg/golyó nagyságúakat), ezeket bepaníroztam és forró olajban pillanatok alatt aranysárgára sütöttem, konyha papírtörlőn leitattam az olajat.
A saláta készen kapható vegyes saláta volt. Az este összetépkedtük  falatnyi darabokra és rétegeztük málnával, végül nyakon öntöttük a dresszinggel és a tetejére tettünk néhány megsült sajtgolyót. 
Nem tudom elmondani, de nagyon eltalált volt az ízek harmóniája. Ezt bizonyítja, hogy másnap már elkészítettem a családomnak.
Este, mikor fáradtan hazaértem, "kisfiam" azonnal lecsapott a szakácskötényre és egy fakanállal fel-le rohangászott a szobában (itt tiltotta meg, hogy a róla készült képet ide feltegyem). Elárulta, hogy szívesen velem tartott volna, én pedig szívem szerint el is vittem volna, hisz van, hogy együtt főzünk. Ő is tett már fel néhány receptet. Erről most lemaradt. Ezért elhatároztam, hogy elkészítem a családomnak az ottani menüt, hogy úgy érezzék, ott voltak velem. Ott is voltak, mert nagyon izgultak, hogy jól érezzem magam. Nagyon jó volt, szívesen elmennék számtalan ilyen programra. 

2013. augusztus 4., vasárnap

Pikáns húsgombócok mindenféle jóval

Nem is tudom, minek nevezzem ezt a fogást. Leginkább a thai konyhához hasonlatosak az ízei . Legyen tehát thai húsgombócok pikáns mártással és gránátalmás barna rizzsel.
Bonyolultnak tűnhet, de nem az. Benéztem a hűtőmbe és a valamiből megmaradt alapanyagokat felhasználva készítettem ezt az ebédet rövid idő alatt.



Hozzávalók:
A húsgombócokhoz:

  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 2 szál újhagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 kk rózsabors
  • 1 tk tarka bors
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1 ek édes chiliszósz
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek aprított korianderlevél
  • 1 kk őrölt koriandermag
  • 1 tk aprított thai citromfű


A szószhoz:

  • 1 nagyobb mangó
  • 2 ek olaj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 ek demerara nádcukor
  • 1 ek gránátalmaszirup
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek édes chiliszósz
  • 1 ek lime lé
  • 2 dl házi ketchup
  • 5 dl csirke alaplé


Körethez:

  • 20 dkg barna rizs
  • 1 tk só
  • 1 ek olaj
  • annyi víz, ami egy ujjnyira ellepi


Elkészítése:

A húsgombóchoz valókat késes aprítóba tettem és összedaráltam. Kicsit betettem a hűtőbe, hogy ne legyen puha. Közben meghámoztam a mangót és karalábévájóval kis golyókat vágtam ki a húsából. Mikor ezt meguntam (bár nagyon jól illett a kis húsgolyókhoz), akkor a többit levágtam a magról és összedaráltam.
A szószhoz az újhagymát, a fokhagymát és a gyömbért szintén a késes aprítóban összekaszaboltam és a forró serpenyőbe tettem egy kanál olaj társaságában, ott megpirítottam, majd utána küldtem a megdarált mangót és a kis mangó golyókat is. Fűszereztem a fentebb leírt anyagokkal és felengedtem a ketchuppal és a húslevessel. Itt következett a főzés leghosszabb szakasza, mert kb. 20 percig forraltam a szószt, míg a mangó megpuhult. Ekkor beleejtettem a kis, nagyjából 1,5-2 cm átmérőjű húsgolyókat és forraltam még 3-4 percig, majd elzártam a gázt. Közben persze megfőztem a barna rizst is, ami szintén 20 perc alatt készült el. Tálalásnál megszórtam gránátalmamagokkal nem csak a színe, hanem az íze miatt is. Jucika azt mondta, neki ízlett. Nekem is. Holnap pedig Tibikém is megvizitálhatja, ha megtért a három napos maraton kórházi ügyeletéből.

2013. augusztus 3., szombat

Pestos orecchiette tészta sült padlizsánnal

Muszáj gyorsan megmutatnom mindenkinek ezt a tésztaételt, mert ez szenzációs. Úgy beebédeltem belőle, hogy alig tudok mozogni. A receptet tegnap reggel láttam a Paprika TV-ben, Magos Zoltán mutatta be. Ami tészta, azt én neki elhiszem. Tegnap nem volt időm elkészíteni, de ma nem haboztam.




Hozzávalók: 2 személyre
A tésztához:

  • 10 dkg tk tönkölylisztből készült kovász (Jenő)
  • 1 tojás (65 g)
  • 1 tk olívaolaj
  • 1 nagy csipet só
  • 16 dkg tönköly fehér liszt


A sült padlizsánhoz:

  • 1 kisebb fej padlizsán
  • 1/2 citrom leve
  • bors
  • kakukkfű ízlés szerint
  • 1-2 ek olívaolaj a sütéshez


A pestohoz:

  • 2 marék bazsalikomlevél
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 3 ek fenyőmag
  • 3-4 ek reszelt parmezán


Elkészítése:

A tésztát robotgépben összegyúrtam. Rendszerint 1 órára szoktam a hűtőben folpackba pihentetni, de ezt tegnap délben gyúrtam és csak a mai ebédhez vettem el. Nem volt baj. Mivel kovászos, így persze jelentősen megnőtt a térfogata, de némi átgyúrással ezt eltüntettem. Feltettem egy fazék vizet forralni, addig nekiestem a tésztacsipegetésnek. Nem lett olyan szép, mint az olasz asszonyoké, mert csak ujbeggyel szétnyomkodtam egy-egy csipet tésztát a lisztezett deszkán.


Közben egy serpenyőben már odatettem a padlizsánt 1 kanál olajon pirítani. Persze előtte sóztam, borsoztam, meghintettem kakukkfűvel és csavartam rá egy kevés citromlevet. Mikor megfordítottam, újabb kanál olajat tettem alá, mert a padlizsán felszívna minden mennyiségű olajat (ha hagynánk). A szeleteket tányérra szedtem. A serpenyőbe újabb kanál olajat tettem és a közben 2 perc alatt kifővő tésztát ebbe mertem, átforrósítottam. Közben ugrottam a mozsárhoz és a pestohoz valókat törtem, kevergettem és tettem a forró tésztára. Máris tálalhattam. Ezek az olaszok nem csinálnak nagy faksznit a főzésből és olyan letisztult ízeik vannak. Egy gasztronómiai élmény volt ez az ebéd.

2013. augusztus 2., péntek

"Kilófaló" zsemle

Azt nem mondhatom, hogy hipp-hopp megsütöttem vacsorára, mert kovászos zsemle, aminek az elkészítéséhez elég sok időre van szükség, de isteni lett. Rám is fér, hogy falja a kilókat, mert reggelire ebből az aszalt paradicsomos kenyérből ettem egy szendvicset, majd később elfogyasztottam egy jókora brutál csokoládétorta szeletet. Az ebédem egy derekas málnás mille feuille volt. A nap zárásaként ettem ezt a zsemlét, de legalább dobtam rá egy marék csírát és megkóstoltam a napokban készített olajban eltett aszalt paradicsomomat, ami isteni már most is.


Hozzávalók:

  • 13 dkg kovász (a Jenő)
  • 26 dkg kilófaló kenyérliszt
  • 1,1 dl víz
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek olaj
  • 1 tk só


Elkészítése:

Roppant egyszerű. Reggel a kovászomat megetettem 10 dkg tejes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel és egy dl PI vízzel, majd szellősen letakarva magára hagytam. Délben haza szaladtam és mindent bedobáltam a kenyérsütőgépbe, elindítottam  a dagasztó programot és mentem tovább az utamra. Megvártam, míg a tészta duplájára dagad. Egy órás muffin formát kivajaztam és a tésztát hat felé osztva kerek golyókat hajtogattam bele. A tetejét leolajoztam, letakartam és ott felejtettem a konyhában. Mire kimentem óriásira dagadt. A sütő aljába egy fém pohárba vizet tettem és fölé csúsztattam a sütőformát. A sütőt 180 fokra kapcsoltam. Kb 20-25 perc alatt szépen megsültek a zsemlék. Finomropogós a külsejük, mint minden kilófaló lisztből készült kenyérnek, péksüteménynek, belül pedig finom puha. Ez a kovász, az én Jenőm csak tud valamit. Minden körülmények között megbízhatok benne.