Összes oldalmegjelenítés

2013. december 14., szombat

Sütőtökös gyümölcskenyér mini kuglóf formában

Kicsit elszaladt velem a ló, mert ebből a mennyiségből 35 kis kuglóf készült, Aki arra vetemedik, hogy elkészíti, nyugodtan osszon. Én most leírom az eredeti mennyiséggel. Habár pl egy bulura sütünk, kapóra jöhet a kipróbált nagy mennyiség.


Hozzávalók:

  • 75 dkg megtisztított, kimagozott sütőtök 
  • 1 ek kandírozott gyömbér
  • 2 narancs kifacsart leve és reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl 20 %-os tejföl 
  • 15 dkg gyümölcscukor
  • 2 tk fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 tk kínai ötfűszerkeverék
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 5 tojás
  • 55 dkg tönköly fehér liszt
  • 60 dkg aszalt gyümölcs (füge, datolya, mazsola, szilva, sárgabarack, áfonya, stb)
  • 2 tk sütőpor


Elkészítése: 

Roppant egyszerű, ha van egy késes aprítód. Először a megtisztított tököt összevágtam apróra, aztán folyamatosan adagoltam hozzá a többi anyagot, a lágy vajat a tejfölt, a fűszereket, a tojásokat és végül a liszttel elkevert sütőport. Ebbe a masszába már csak beleforgattam spatulával az egyforma nagyságúra felaprított aszalt gyümölcsöket. Formákba mértem a tésztát jó 3/4-ig és 180 fokos sütőben hőlégkeverésen kb 30 perc alatt megsütöttem. 
Igazi finom karácsonyi illat lengte be a lakást. A süti kívül roppanós, belül lágy volt a sok sütőtöktől és a tejföltől.



2013. december 13., péntek

Olasz sajtos tészta Buddy Valastro konyhájából

Amikor ráérek, megnézem Buddy Valastro amerikai olasz cukrász főzőműsorát, ahol általában olasz recepteket mutat be, melyeket édesapja főzött neki gyermekkorában. Persze elkalandozik más nemzetek konyhájába is, de főleg szicíliai gyökereit mutatja be. Láttam tőle egy nagyon jónak ígérkező sajtos tészta receptet kis kolbásszal, koktélparadicsommal megpatkolva.Egyértelmű volt, hogy kipróbálom. Nem bántam meg. Az eddig kipróbált receptjei mind ízletesek, bár nem diétásak voltak. Mindenesetre örülök, hogy kipróbáltam ezt az ízletes, egyszerű, gyors tésztaételt. Szakítottam hagyományaimmal és nem magam készítettem a tésztát, hanem készet használtam.


Hozzávalók:
  • 50 dkg penne
  • 50 dkg fokhagymás, zöldfűszeres kolbász (bajor kolbászként vettem a piacon)
  • 25-30 dkg koktél paradicsom
  • 25 dkg mascarpone sajt
  • 15 dkg ementáli sajt (lehet más, pl. cheddar keményebb sajt) frissen reszelve
  • 5 dkg parmezán sajt frissen reszelve
  • 1 ek olívaolaj
  • 3-4 ág kakukkfű levelei
  • néhány hajtás oregánó 
  • 1 citrom reszelt héja
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek vaj a tál kikenéséhez

Buddy zsemlemorzsája:
  • 20 dkg fehér kenyér beléből darált morzsa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-3 ág kakukkfű levelei
  • 2-3 ek frissen reszelt parmezán sajt
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

Feltettem egy nagy fazék vizet forrni a tésztafőzéshez. Mikor felforrt, beletettem egy púpozott ek sót és megfőztem a tésztát 8 perc alatt, leszűrtem, leöblítettem.
Míg a tészta főtt, egy kanál olajat hevítettem a serpenyőben és a héjától megszabadított kolbászhúst pirítani kezdtem. Fakanállal szétnyomkodtam kisebb darabokra. Mikor mindkét oldala megpirult, hozzáadtam a koktélparadicsomot, sóztam, borsoztam, rádobáltam a zöldfűszereket, ráreszeltem a citrom héját és máris elzártam a gázt.
Egy nagy tálban elkevertem a mascarponét és a kétféle reszelt sajtot és ebbe tettem a leszűrt tésztát, alaposan elkevertem őket egymással. Hozzáöntöttem a kolbászos paradicsomot, amit szintén elkevertem a sajtos tésztábval, majd az egészet egy kivajazott tűzálló tálba halmoztam. Tetejét megszórtam Buddy zsemlemorzsájával és 20 percre betettem a 180 fokos sütőbe hőlégkeverésen. 
Nem tudtam megvárni, hogy hűljön az étel, azonnal meg kellett kóstolnom. Így én kétszer is ettem belőle. Megint bizonyított az olasz, szenzációs a kaja.

2013. december 9., hétfő

Citromos-fokhagymás-kakukkfüves gomba citromos tagliatellevel

Ezt felesben főztük Nigellaval. Ő a ragut találta ki, én pedig a tésztát készítettem az ételhez.  Szerintem nagyon jó párosítás. Úgy faltuk a férjemmel, mit aki soha nem evett. A  gyerek is ette, mert nem tudta, hogy citromos a tészta. Pedig tisztán érződött rajta, de ő szilvalekvárral ette (gomba nélkül). A mienk ilyen volt:


Hozzávalók:
A tésztához (540 g lett):

  • 3 kisebb tojás
  • 16 dkg durum simaliszt
  • 16 dkg tönköly fehér liszt
  • 1 tk só
  • 1 ek olívaolaj
  • 1/2 citrom leve (40 ml)


A raguhoz:

  • 50 dkg barna csiperke
  • 1 nagy citrom kifacsart leve és reszelt héja
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • egy marék kakukkfűág
  • 1 csokor petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • 5 ek frissen reszelt parmezán


Elkészítése:

A tésztához valókat robotgépben szép fényes, rugalmas tésztává gyúrattam, aztán folpackba csomagolva pihenni raktam a hűtőbe fél órára.
Tésztanyújtó géppel kinyújtottam, de csak 4-es fokozatig, aztán felvágtam metéltnek. Máris lobogott a tűz a fazék alatt, bugyogott a sós víz. Két perc alatt megfőtt a tészta, leöblítettem, lecsepegtettem, tálba tettem, nyakon öntöttem egy kevés olívaolajjal.

A raguhoz egy serpenyőben felhevítettem az olívaolajat. Belevetettem a vaskosra vágott gombaszeleteket, sóztam, borsoztam, ráreszeltem a fokhagymát és a citrom héját, rátépkedtem a kakukkfüvet, az összeaprított petrezselymet, rácsavartam a citromot és elzártam a lángot. Ekkor ráreszeltem a parmezánt , összekevertem és már el is készült az ebéd.
Nem akarom magamat fényezni, hisz én is csak lestem a recepted, de szenzációs volt.

2013. december 4., szerda

Évi néni kulináris kalandozásai: Falafel

Évi néni kulináris kalandozásai: Falafel: Indiai ebédet főztem. Tudom, hogy a falafel nem indiai étel, de mivel az ízvilága tökéletesen illett a többi étel ízvilágához, muszáj volta... A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetők más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak első sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

Falafel

Indiai ebédet főztem. Tudom, hogy a falafel nem indiai étel, de mivel az ízvilága tökéletesen illett a többi étel ízvilágához, muszáj voltam kipróbálni, mert még sohasem készítettem. Viszont egy étteremben ettem és annyira nem ízlett, hogy egyszerűen nem hitem el, hogy ez ilyen. Meg kellett győződnöm róla , milyen is igazából.


Hozzávalók: 

  • 25 dkg előre főzött csicseriborsó
  • 1 szeletke fehérkenyér
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 1 ek garam masala
  • 1 közepes tojás



  • 1 dl olaj a sütéshez (kisebb edényben)

Elkészítése:

A hozzávalókat késes aprítóban összekaszaboltam. Kicsit lágyabb masszát kaptam (ami nem pépes volt, hanem kissé darabos, mintha daráltam volna), ezért fél órára betettem a hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon. Utána vizes kézzel nagy diónyi darabokat csíptem ki belőle és felhevített olajon mindkét oldalát megsütöttem.

Ezeket készítettem még mellé:
kókuszos rizs
alma chutney
indiai húsgolyók


2013. december 2., hétfő

Banános-íros amerikai palacsinta

Ez is az egyik villám meglepetésem a fiamnak egy hétvégi reggelire.


Hozzávalók:

  • 2 közepes tojás
  • 2 nagy banán
  • 15 dkg tönkölyliszt
  • 3 dl író
  • 2 ek gyümölcscukor
  • 2 ek vaj + 2 ek a sütéshez
  • 1 csapott tk sütőpor


Elkészítése:

Mindent egy nagy mérőpohárba dobáltam és robotgéppel összekevertem. Hagytam állni negyed órát, majd egy serpenyőt felhevítettem, teáskanálnyi vajat olvasztottam benne és púpos evőkanálnyi palacsintatészta halmokat tettem bele, melyek szépen elterültek. Amikor elkezdett buborékos lenni, akkor megfordítottam és megsütöttem a másik oldalát is. Kicsit ellágyította a tésztát a sok banán, de így volt finom. Mikor összegyűlt egy kupac, akkor nyakon öntöttem juharsziruppal és vittem a fiamnak. Úgy beszippantotta, mint egy tornádó. Apja hasonlóképpen járt el. Még jó, hogy volt pár csúnyább szeletke, amit megkóstoltam, mert különben sosem tudtam volna meg, milyen a banános palacsinta. Nagyon érdekes, mert olvastam, hogy az elsők nem szépek, viszont minél tovább sütöd, annál szebbek lesznek, és ez valóban bevált, pedig már többször próbáltam. 

Alma chutney citrommal és mentával

Indiai ebédet készítettem, többféle fogást és olyan chutney után kutakodtam, ami mindenhez illik. Ezt találtam a Terebess oldalán. Kicsit változtattam rajta, de a lényeg ez:


Hozzávalók: 

  • 4 közepes alma
  • 1 egész nagy citrom (szőröstöl bőröstől)
  • 10 dkg demerara nádcukor
  • 4 ek almaecet
  • 1 tk kandírozott gyömbér
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 1 púpozott ek aprított friss mentalevél

Elkészítése:
Egyszerű és gyors. Mindent összeaprítunk turmixban, a narancs kivételével, annak csak a levét tekerjük bele. Viszont a citromból csak a magjait szedjük ki, a héja és a húsa is szükséges a chutneyhoz.Hozzáadjuk az almaecetet ls a narancs levét és összefőzzük kb. 10 perc alatt. Végül belekeverjük a felaprított mentát. Kisterilizált üvegekbe tesszük, lezárva hűtőben tároljuk (már ha marad belőle).