Összes oldalmegjelenítés

2016. november 13., vasárnap

Graham kenyér

Kolléganőmmel hetente egy alkalommal találkozunk, de akkor rendszeresen átbeszéljük, ki milyen kenyérrel lepte meg az otthoniakat. Igyekszünk minél egészségesebb kenyeret varázsolni a családi asztalra. Ezt most rozskovászos öregtésztával sütöttem.



Hozzávalók:
Öregtészta: ezt 3 részre szoktam osztani

  • 50 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 1 tk szárított rozskovász
  • 1 csipet instant élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 2 ek olívaolaj


A kenyértészta:

  • 25 dkg öregtészta
  • 25 dkg tönkölyliszt
  • 25 dkg Graham liszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 ek tejföl vagy görög joghurt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek szárított rozskovász
  • 4 g instant élesztő


Tetejére:

  • 2 ek zabpehely
  • 1 ek fehér és fekete szezámmag
  • 1 ek napraforgómag


Elkészítése:

A hűtőmben mindig tartok öregtésztát, így ha kenyeret akarok sütni, előveszem dagasztás előtt fél órával, hogy szoba hőmérsékletűre engedjen fel.
Dagasztógép táljába mérem a hozzávalókat. A só és az olaj kivételével kb. 10 percig dagasztom a tésztát, majd a só és olaj is belekerül. Ha esetleg lágynak találom a tésztát, akkor 1-2 ek tönkölykorpát szoktam hozzátenni. A megdagasztott tésztát letakarom és hagyom jó fél órát kelni a pulton. Majd enyhén lisztezett munkalapra borítom, kicsit kilapítom a tenyeremmel, majd szorosan feltekerem és a kiolajozott sütőformába teszem. Megszórom a magokkal és újra kelesztem. Mindig magasabbra sül a kenyér, ha először tetővel lefedve sütjük és csak később pirítjuk. Ez a tészta kicsit lágy volt, ezért kenyérformába tettem, de annak nincs teteje, ezért az egészet betettem egy magas, fedeles kacsasütőbe. Kb. 20 perc kelesztés után, amikor már forró volt a sütő (230 fok hőlégkeverésen), akkor betettem a kenyeret és hagytam úgy 30-35 percig fedővel sülni majd a formát csak kiemeltem a kacsasütőből és tovább sütöttem még úgy jó negyed óráig.
Az izgalmak azonban nemsokára megjelennek a konyhámban, mert talán karácsonyra megérkezik a kemencém, amiben reményeim szerint csoda kenyereket , pecsenyéket, sütiket fogok elkövetni. Már nagyon várom. 

2016. november 6., vasárnap

Like After Eight

A fene nagy, két hónapja tartó ház berendezkedés közepette már igazán kellett valami egyszerűt sütnöm. Tegnap a TV-ben láttam Gordon Ramsay ezzel lepte meg népes családját. Én is így tettem az enyémekkel. 


Innen is látszik, hogy még arra sem volt alkalom, hogy a pultról a védőfóliát lehúzzam, vagy egyáltalán, hogy a pultot befejezzük.  Azért kívántam meg a tortát, hogy egy mákszemnyi liszt sincs benne, meg imádom az After Eight csokit. Voltak kétségeim az elkészítéssel kapcsolatosan. A receptet nem találtam, csak emlékezetből sütöttem meg. 
A legjobb a mentás karamell volt. Elfelejtettem kikenni a tányért, amire kiöntöttem, így persze makacsul fogva ejtette befogadóját. Próbáltam mikróba megmelegíteni ,- fél sikerrel. Kicsit folyós, füstös lett a karamell, és azonnal visszakötött, amikor kivettem. Megpróbáltam egy késsel lekapirgálni, az is hozzáragadt. Tehát a tányér, a kés, és a legtöbb karamell ment a kukába. Kevés megmaradt, amit mozsárban összetörtem és a süti tetejére szórtam. Az eredetiben lapokra törte és a sütibe is tett és a tetejét is díszítette vele. Így legalább kevésbé hizlal. Na szóval a recept.

Hozzávalók: 
Tészta

  • 5 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg gyümölcscukor


Tetejére: 

  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek mentaszirup (koktélhoz való)
  • 1 ek gyümölcscukor



  • 2 ek cukor
  • 1 ek mentalevél aprítva


Elkészítése:
Két egész tojást és 3 dkg gyümölcscukrot robotgéppel addig vertem, míg a krém jól tartó habos lett és kivilágosodott. Hozzákevertem 3 tojássárgáját. Vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét és azt is belekevertem a krémbe. Felvertem négy tojásfehérjét, majd hozzáadtam 3 dkg gyümölcscukrot és addig vertem, míg igazán kemény hab lett belőle. Ebbe forgattam a csokis-tojásos krémet. Egy tortagyűrűt és az alátett sütőpapírt vajjal kentem meg és abba töltöttem a tésztát. Párszor odacsapkodtam az új pulthoz, majd a 160 fokra előmelegített sütőbe tettem és alul-felül sütésen 30 perc alatt megsütöttem. A félig nyitott sütőajtónál hagytam kihűlni langyosra és akkor vettem csak ki. Nem is igen esett be a teteje, csak annyira, hogy a tejszínhabot beletehessem.
A tejszínt és egy kanál cukrot, valamint egy kanál mentaszirupot robotgéppel habbá vertem. Ezt terítettem a torta tetejére. Megszórtam gyenge menta hajtásokkal és egy kevés összetört mentás karamellel. Valóban jó, hogy van benne roppanós rész is a sok lágy textúra mellett.

SIKER!!!!!!!!!!!!


Az utolsó szelet......


2016. október 20., csütörtök

Mustáros juharszirupos csirke

Gyors ebéddel készültem fiam és magam éhét csillapítani. Feldobta a mézes mustáros hús gondolatát, de nem akartam osztatlan sikert, gondoltam csavarok egy kicsit a dolgon. Most itt ülök a fotelben hátradőlve, jól lakottan és dícsérem a saját főztömet.

Hozzávalók:
- 60 dkg csirke comb filé
-12 dkg szeletelt bacon
- 1 kk só
- pár tekerés bors
- 1 ek magos dijoni mustár
- 2 ek juharszirup
- 1 ek balzsamecet krém
- 1dl fehér bor

Elkészítése:
A bacont felcsíkoztam és egy tapadásmentes serpenyőben erős tűzön megpirítottam, majd  tálba szedtem. A csirkecombról lehúztam a bőrét, és azt is a forró serpenyőbe dobtam, megpirítottam, majd ki szedtem. A csirkecombról leszedték a húst, csíkokra vágtam és a forró serpenyőbe tettem. Sóztam, borsoztam, ráöntöttem a juharszirupot, a balzsamecetet és a mustár. Együtt pirítottam 2 percig, majd felöntöttem a borral és még kb. 5 percig forraltam nagy tűzön, ez alatt finom puha lett. Makarónira találtam, megszórtam a ropogós baconnel.
Nem telt bele 20 perc, hogy elkészítsem.

2016. október 7., péntek

Pupusas

Egy kollégámtól hallottam ezt a receptet, akivel mindig át szoktuk beszélni, melyikünk mit főzött és azt hogyan készítette el. El Salvador nemzeti ételének tekintik ezt az egyszerűen, gyorsan elkészíthető finomságot. 


Tészta:
  • 30 dkg tönkölybúza liszt
  • 50 ml szőlőmagolaj
  • 120 ml langyos víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só

Töltelék:
  • 10 dkg sajt (reszelt Pannónia)
  • 5 dkg sonka
  • 3 szelet bacon
  • 1 nagy tv-paprika
  • 1 közepes db lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 g tejföl
  • 1 csipet só
  • pár tekerés bors

Elkészítése:
Tészta:
A tészta hozzávalóit keverőtálban összegyúrtam, félretettem pihenni, míg a tölteléket elkészítettem.
Aztán a tésztát hat egyenlő részre osztottam, lisztezett felületen vékonyra (kb. 2 mm) kinyújtottam.
Töltelék:
A bacont felkockáztam, serpenyőben megpirítottam, majd megpirítottam rajta a félfőre vágott lilahagymát is.
A sonkát, paprikát felkockáztam, a sajtot lereszeltem, hozzákevertem a megpirított szalonnát és hagymát, sóztam, borsoztam, elkevertem a tejföllel és a reszelt fokhagymával.
Hat egyenlő részre osztva a tésztába töltöttem.
A tészta közepén hosszában elterítettem egy púpozott evőkanál tölteléket, ami fölött a tészta két szélét egymásra simítottam, majd nyújtófával kicsit nyújtottam rajta, így összetapasztva a tészta széleit.
Száraz, tapadásmentes serpenyőben 1-1 perc alatt aranybarnára sütöttem mindkét oldalát.
Szerintem csak a képzelet szab határt, mivel töltjük meg a tésztánkat. Bármikor nekilátnék annyira egyszerű és gyors.


2016. szeptember 25., vasárnap

Burgonyás rozskovászos kenyér

Megsült a kenyér vacsorára. Még nincs minden a lakásban, de erre már rászántam magam.
Hozzávalók:
- 25 dkg öreg tészta
- 30 dkg BL-80 kenyérliszt
- 20 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
- 15 dkg főtt burgonya
- 2 ek tejföl
- 3 dl kézmeleg víz
- 2 ek szárított rozskovász
- 5 g instant élesztő
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk őrölt koriander
- 1 tk cukor
- 1,5 tk só
- 2 ek olaj

Elkészítése:
A burgonyát sós vízben héjában megfőztem, lehűtöttem, meghámoztam, lereszeltem. A só és olaj kivételével minden hozzávalót nagy kelesztőtálba mértem és addig dagasztottam, míg elvált a tál falától. Ekkor hozzáadtam a sót és olajat is és tovább dagasztottam.3/4 órát kelesztettem, majd átgyúrtam, cipót hajtogattam belőle, sütőpapírral bélelt öntöttvas lábasba tettem, lefedve fél órát kelesztettem, majd tetejét ollóval bevágtam és lefedve a 230 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen, így sütöttem fél órát, majd levette a fedőt és még 20 percig sütöttem 180 fokon.
Rácsra tévé h hűtöttem ki.

2016. szeptember 24., szombat

Első pogácsám az új otthonomban

Végre kertes házba költöztünk!!!😃 Várom a kemencénkent, de addig is a megszokott sütőmben sütöttek ezt a pogácsát. A pinteresten láttam, megtetszett. Hetek óta nincs időm, helyem, lehetőségem sütni-főzni, így gondoltam megcsinálom. Csak az volt a baj, hogy nem olvastam el a leírását, csak a hozzávalókat. Szerencsére így is finom lett. Kicsit átvariáltam a hozzávalókat is.


Hozzávalók:
- 50 dkg fehér tönkölyliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 tojás sárgája
- 4 dl tej
- 2 ek tejföl
- 17 dkg vaj
- 1 dl olívaolaj
- 25 dkg sós vízben főtt burgonya
- 1 ek szárított rozskovász
- 7 g instant élesztő
- 1 púpozott ek só
- 10 dkg Pannóniai sajt beszélve a tetejére

Elkészítése:

A krumplit megfőztem sós vízben, héjában, kihűtöttem, meghámoztam, létesültek. A tiszteket egy nagy kelesztőtálban összekvertem, közepébe kis lyukat kotortam, csipet cukorral beletette az élesztőt és nyakon öntöttem a kézmeleg tejjel, hagytam pár percig lefedve.
Hozzáadtam a többi szobahőmérsékletű hozzávalót és összedagasztottam. Lefedve pihentettem kb. 3/4 órát, majd rájöttem, hogy nem is így kellett volna. Ekkor olvastam el az eredeti receptet, ahol a tésztát csak az olajjal (ennél többel) gyúrja össze és a vajjal hajtogatja. Ez nekem kimaradt, hanem a tésztát kinyújtottam 1 cm vastag szögletes lappá és behajtogattam hagyományosan, egyet jobbról, egyet balról, egyet lentről, egyet fentről. Majd miután siettem ki a kertbe, így nem kelesztettem újra, hanem a tésztát megint kinyújtottam, és a hajtogatás megismételtem. Míg létesültek a sajtot, pihent a tészta, majd újra kinyújtottam kb. 2 cm vastagra és pogácsaszaggatóval kiszúrták. A tészta azonnal kezdte kihúzni magát az igából, amre a hajtogatás sál kényszerítettem. Megszórtam egy csipet reszelt sajttal és mentek a 180 fokra előmelegített sütőbe hőlégkeverésen 20 percre.
Igen nagy sikere lett, így máskor sem pazarlom az időmet, hanem inkább megyek a kertbe mókolni.


2016. augusztus 7., vasárnap

Cukkinis-csokoládés süti

Annyira egyszerű, gyors és finom, hogy nem is értem miért vártam eddig az elkészítésével. Vettem finom zsenge cukkiniket és abból  használtam két kisebbet a süteménybe. Lágy, brownie-s jellegű süti lett belőle.
Azt gondoltam kevés lesz, de egy őzgerincforma tele lett és még négy muffin formába is jutott a tésztából. Azt tettem bele, amit otthon találtam.


Hozzávalók:
  • 30 dkg cukkini
  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 3 ek cukrozatlan kakaó
  • 3 tojás
  • 1/2 dl makadámdió olaj
  • 1,5 dl görög joghurt
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 tk zöld kardamom magjai őrölve
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna

Elkészítése:

A cukkiniket megmostam, szárazra töröltem, végeiket levágtam, a tököt nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Nem csavartam ki belőle a nedvességet.
A diót és a csokoládét durvára daráltam. Mindent összekevertem egy nagy edénybe és sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntöttem, a maradékot pedig szilikon muffin formába.
160 fokon hőlégkeverésen kb. 30 percig sütöttem, - fogvájóval ellenőriztem a tészta átsült-e,- majd a félig nyitott sütőajtónál a sütőben hagytam kihűlni a süteményt (ez azért jelez kis bizonytalanságot), de az állaga szenzációs lett.