Összes oldalmegjelenítés

2014. május 17., szombat

Sörtésztában sült zöldségek és csirkecomb

Most kaptam ezt a remek receptet és azonnal ki is próbáltam. Az eredeti receptben fehér spárga volt és kicsit más mártogatós, de a lényege nekem ilyen volt.


Hozzávalók:

  • 25 dkg zöld spárga
  • egy kisebb padlizsán
  • 4 csirkecomb filé



  • olaj a sütéshez


A sörtésztához: 

  • 15 dkg tönkölyliszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 2 tk sütőpor
  • 1/2 kk só
  • 1/2 kk bors
  • 2 dl hideg sör
  • 2 nagy tojásfehérje


A mártogatóshoz:

  • 2,5 dl laktózmentes joghurt
  • 1 csokor kapor
  • 1 csipet só
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 tk méz


Elkészítése:

A zsenge padlizsánt héjastól felvágtam hosszában ujjnyi vastagságú hasábokra. Megsóztam, borsoztam. A spárgák szárát eltörtem ott, ahol maguktól elpattantak. A fiatal zöld spárgát nem kell pucolni. A csirkecombokról lehúztam a bőrt, kifiléztem őket és egy-egy filét 5 - 6 csíkra vágtam fel.
A tészta hozzávalóit alaposan elkevertem egy hosszúkás tálban, amiben kényelmesen tudtam mártogatni a hosszúkás zöldségeket. Az olajat közepesen forróra melegítettem és így sütöttem meg a zöldségeket. Nagyon ízletes ebédünk lett belőle egy pikáns mártogatóssal. 
Hálásan gondolok Szilvire, akinek jóvoltából meglephettem a családomat evvel a remek tavaszi ebéddel.

2014. május 11., vasárnap

Rozspelyhes sült krumplis tönköly kenyér

Ma ilyen kenyeret sütöttem, tekintve, hogy maradt egy sült krumpli a gnocchiból. Ennek is nagyon jót tett a sóban sült krumpli. Lágy, laza, finom fehér kenyér sült belőle.


Hozzávalók: 

  • 12 dkg tang zhong
  • 12 dkg sóban sült krumpli
  • 3 ek rozspehely
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek tejföl
  • 80 dkg tönköly fehér liszt
  • 1 ek só
  • 3,5 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg friss élesztő

Elkészítése.

A vízben elkevertem a cukrot, felfuttattam az élesztőt. A krumplit meghámoztam és finom lyukú reszelőn lereszeltem. Minden hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe készítettem és dagasztásra kapcsoltam.
Az óriásira kelt tésztát, ami elég lágy volt, lisztezett deszkára borítottam, néhányszor finoman meghempergettem és tekertem rajta párat, majd a teflon kacsasütőtálba fektettem. A tetejét kevés liszttel hintettem meg és lefedtem az üvegtetővel. Öröm volt nézni, milyen rohamosan növekedik a tálban. Közben előmelegítettem a sütőt 250 fokra. Mikor már forró volt, a kenyeret betettem tetővel lefedve 20 percre, majd levettem a tetőt és a hőfokot 190 fokra és még 20 percig pirítottam a kenyeret, majd rácsra tettem ki hűlni.


2014. május 10., szombat

Aszalt paradicsommal töltött csirkemell sóban sült burgonyából készült gnocchival

Ezt a gnocchi készítési ötletet Witch portáján olvastam. Egyszerűen szenzációsan finom. Soha másképpen nem készítem ezután. A csirke ötlete már csak mellékesen jött.


Hozzávalók:
A gnocchihoz:

  • 75 dkg közepes burgonya
  • 0,5 kg tengeri só (melyet erre a célra többször is felhasználhatunk)
  • 20 dkg tönköly fehér liszt + a nyújtáshoz
  • 2 tojássárgja
  • 1 kk só

Főzéshez:

  • 4 l víz
  • 1 ek só
  • 2 ek olívaolaj (lehet szintén a paradicsomról)

Csirkéhez:

  • 2 ek olívaolaj (a paradicsomról)
  • 60 dkg csirkemell
  • 20 dkg olajban eltett aszalt paradicsom 
  • bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 ek parmezán

Egy kis extra:

  • a gnocchit megszórtam ropogósra sült hagymával (Lidlben kapható)

Elkészítése:

A burgonyákat alaposan megmostam és akkora tepsibe tettem őket, amibe éppen belefértek, majd rájuk zúdítottam a sót, ami így elfedte a gumókat. 200 fokfos sütőben kb 40 perc alatt megsütöttem őket. A sütési időt befolyásolja a krumpli nagysága. Időnként érdemes egy kést, vagy villát beleszúrni, hogy mikor puhul meg. A krumplit meghámoztam és robotgépbe dobtam a liszttel, tojássárgájával és egy kis sóval (ugyanis csodák csodájára nem lett sós, viszont az állaga tökéletes volt a célra). A masszát összedaráltam, gyúrtam. Persze nem szabad sokáig, csak amíg elkeverednek, nehogy gumis állagú legyen. Ezután lisztezett deszkán négyfelé osztottam, mindegyik kupacból vastag hüvelyujjnyi szálat sodortam, amit késsel elvágtam 2,3-3cm-es darabokra. A lisztes deszkán egyet sodortam rajtuk, hogy a vágott felület elsimuljon.
Nagy, tésztafőző fazékban vizet forraltam, megsóztam és négy adagban 2-2 perc alatt megfőztem a gnocchikat. Miután feljött a víz tetejére még kb. fél percig főztem, majd leszűrtem és egy serpenyőbe tettem, amiben kevés olajat tettem a paradicsomról. Nagyon finom ízt ad a tésztának.

Az egész csirkemellet négy darabba vágtam lapjában. Egy-egy csirkemellet háromfelé nyitottam úgy, hogy egyszer jobbról balra bevágtam az  egyharmad vastagságban, majd kinyitottam a húst és a közepétől a vastagabbik részt újra csak bemetszettem jobbról balra, így kaptam egy nagyobb lapot. A húst sóztam, borsoztam. Minden szeletre 6 db fél aszalt paradicsomot fektettem és feltekertem a húst. Két végétől megtűztem hústűvel. 

Egy kanál olajat tettem egy akkora teflonserpenyőbe, amekkorába éppen belefér a négy rolád és a húsokat erős tűzön minden oldalukon megpirítottam kicsit. Aztán felöntöttem 2 dl tejszínnel és lefóliázva a 200 fokos sütőbe tettem 20 percre, majd a fóliát levettem, egy-egy kanál reszelt parmezánt szórtam a roládokra és még negyed órát sütöttem szabadon, míg szépen megpirult a sajt a tetején.

Tálalásnál a gnocchit megszórtam finom ropogós sült hagymával és a sült tejszínes szafttal meglocsoltam a húst. Egyszerűen mennyei volt.

2014. május 7., szerda

Zöldségköret egy kis sült csirkével.

A minap Buddy Valastro TV-műsorát néztem. Minden alkalommal meghívja egy családtagját, vagy egy ismerősét és együtt főznek. Ott láttam egy észak - olasz hölgytől ezt a gyors, nagyon finom köretet készíteni. Mivel mindenem volt itthon hozzá, már csak három csibecombot vettem elő, amit megsütöttem a sütőben, míg a köretet előkészítettem. 


Hozzávalók:

  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3- 4 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg zöldbab
  • 40 dkg csicseriborsó konzerv
  • 40 dkg hámozott paradicsomkonzerv vagy friss paradicsom
  • bors
  • 1 kk chilipehely vagy friss chilipaprika ízlés szerint
  • friss majoranna
  • friss kakukkfű
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 tk nádcukor
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl zöldség- vagy csirkealaplé

Elkészítése:

Az olajon megdinszteltem az apróra vágott vöröshagymát, aztán hozzáadtam a felszeletelt fokhagymát, valamint a zöldbabot. Megsóztam, borsoztam, rászórtam a friss, felaprított fűszernövényeket és erős tűzön 2-3 percig sütöttem. Közben a konzerv csicseriborsóról leöntötte a levét, leöblítettem, lecsepegtettem, a zöldbabhoz adtam. Felöntöttem a borral és az alaplével, ráreszeltem a citrom héját, rácsavartam a levét és erős tűzön forraltam. Máris hozzáadtam a paradicsomot (itt frisset), és még 2-3 percig forraltam, hogy sűrűsödjön a leve, de a bab még egy kicsit roppanós maradjon. Nagyon jó ízű köret lett belőle, ami szerintem önmagában is megállja a helyét, de a sült csirkével még teljesebb ízvilágot sikerült kialakítanom.

Írós pogácsa

Állandó kérdés nap, mint nap, hogy: - Mit főzzek, mit süssek, mit vinnél szívesen magaddal? Már kilel a hideg, amikor ezt felteszem. A lehetséges válaszok: finomat, nem tudom, rád bízom, stb....
Ma a fiam azt mondta vagy pogácsát, vagy valami édeset szeretne holnap az iskolába tízóraira.
Mivel ma kell megsütnöm, - ha csak nem szeretnék hajnalban felkelni,- így az írós pogácsa lett az ötletem, mert az még holnap is puha lesz. Persze a három napos tejfölös tönkölycipóm is friss, puha még.
Ezért az ebéd elkészítése után nekiláttam pogácsát sütni.


Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (persze, aki nem szereti ezt, az sütheti csak sima liszttel)
  • 40 dkg tönköly fehér liszt
  • 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 3,5 dl író
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek só
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 ek citromlé



  • 8-10 dkg ementáli sajt a tetejére

Elkészítése:

A szokásos, tehát az írót mikróban meglangyosítottam, belekevertem a cukrot és a friss élesztőt és letakarva 8-10 perc alatt habosra futtattam fel.
Minden egyéb mellett ezt az élesztős keveréket is a kenyérsütőüstjébe mértem és dagasztó programra kapcsoltam. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kicsit áthajtogattam, kinyújtottam kb 2,5-3 cm vékonyra és pogácsaszaggatóval kivágtam a tésztából. Kicsit az oldalát megsodorgattam a két tenyerem között és sütőpapírral bélelt tepsibe ültettem őket. Tetejüket megkentem a megmaradt tojásfehérjével és megszórtam reszelt sajttal. A konyhapulton kb. 20 percet pihentek, míg a sütőt bemelegítettem 200 fokra. Mikor már jó befűtöttem, betettem a pogácsákat és 25 perc alatt alsó-felső sütésen megsütöttem őket.

2014. május 5., hétfő

Csokoládé mousse-al töltött kosárkák


Ez a finomságot azok részére is bátran ajánlom, akik nem szeretnek sokat szöszmötölni a konyhában. Ez egy öszvér. A tészta receptjének alapötletét egy TV műsorban láttam, de már átdolgoztam egy kicsit a saját ízlésemre. A mousse pedig mű. Az üzletben láttam, hogy az Oetker már ilyet is készít. Így nem kell csokit olvasztgatni, csak összekeverem a tejszínt a porral és készen van a csokihab. Az is igaz, hogy ők tejjel írták az elkészítést, de egy mousset tejszínnel illik elkészíteni.


Hozzávalók:
A kosárkákhoz (12 db):

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 15 dkg tönköly fehér liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • 3 dkg nyírfacukor
  • 1 dkg friss élesztő (jó egy kevés porélesztő is)

Tölteni:

  • 4 ek juharszirup
  • 2-3 ek nádcukor
  • 1-2 ek fahéj

A mousse-hoz:

  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 Oetker csokoládé mousse por

Díszítéshez:

  • csokidarabok, csokitallér
  • tetszőleges gyümölcs

Elkészítése:

A tésztához való alapanyagokat robotgépben néhány perc alatt összegyúrtam.Nem kell keleszteni. A tésztát kinyújtottam kb.40 x 25 cm nagyságú vékony lappá, melynek felületét bekentem juharsziruppal, megszórtam szerényen nádcukorral és meghintettem fahéjjal. A lapot feltekertem és 12 db egyenlő részre levágtam. Pontosan úgy nézett ki, mint a fahéjas csiga. Ezt oldali szélével ellapítottam és nyújtófával kb. 12-12 cm átmérőjű körré nyújtottam. Az így nyert korongokat szilikon muffin formába tettem, belülre tettem a kapszlit, amit megtöltöttem sütőbabbal. / Valaha vettem egy zacskó szárazbabot, amit arra használok, hogy vakon süssem segítségükkel a tésztákat. Ez nehezékként szolgál, amikor nem szeretnénk, hogy felpuffadjon a tészta a sütéstől, hanem sima felületet szeretnénk, akkor 10-15 percig így vakon sütjük, majd eltávolítjuk a babokat és a sütőpapírt, ami a tésztát védi a babtól és további 5 perc alatt tulajdonképpen megszárítjuk, hogy tölthető legyen./ Itt a vakon sütés 180 fokon 20 percig történt és még 2-3 percre visszatettem száradni, Ehhez a hosszabb sütéshez az is hozzájárult, hogy a szilikon formában tovább sülnek a tészták.Mikor mindevvel kész voltam, a tésztákat rácsra szedtem kihűlni. Közben a habbal foglalatoskodtam. A tejszínt a hűtőből vettem ki hozzá. Elkevertem benne a port és nagyjából 2 percig vertem habbá a robotgép segítségével.
Ekkor a kihűlt kosárkákat megtöltöttem a mousse-al és megszórtam csokicseppel, csokitallérokkal díszítettem, valamint egy-egy szem gyümölcsöt is tettem a tetejére. Ettől ugyan ez még egy kalóriabomba. 

Tejfölös tönkölycipó

A kenyér úgy született, hogy a boltban véletlenül tripla adag tejfölt pakoltam a kosaramba, mint ahogyan azt szerettem volna, de mire észrevettem, a pénztáros beütötte a gépbe. Lett hát nekünk tejföllel sült kenyerünk. 


Hozzávalók: 

  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 dkg tönköly fehér liszt
  • 12,5 dkg tang zhong
  • 15 dkg tejföl
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 ek só
  • 1ek citromlé
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj

Elkészítése:

A vízben elkevertem a cukrot és belemorzsoltam a friss élesztőt. Letakartam, mert így hamarabb megkel.
Kenyérsütőgép üstjébe mértem a hozzávalókat és dagasztóprogramra állítottam.
Mikor a tészta jó duplájára kelt, - ami kb. 1 órát vett igénybe, - lisztezett deszkán átgyúrtam, cipót formáltam belőle és a 4 literes, vastag falú teflonlábasomba fektettem. Lefedve hagytam fél órát kelni. Közben előmelegítettem a sütőt 230 fokra. Az aljába tettem egy tálka vizet párologni. Ekkor már remegősre megnőtt a kenyerem. Betettem a sütőbe és 10 percig magas hőfokon sütöttem, aztán lekapcsoltam 190 fokra és még 35-40 percig sütöttem. 
Rácsra tettem teljesen kihűlni.