Összes oldalmegjelenítés

2016. május 22., vasárnap

Spárgával mozzarellával töltött csirke sajtos - baconos újkrumplival

A mai gyorsan összedobott ebédünk volt ez, aztán száguldás a robotba. Keresem a lehetőséget, hogy változatosan készítsem el a csirkemellet. Reggeli neten való turkálásomból született az ebéd.


Hozzávalók:

A krumpli körethez: 

  • 1 kg újburgonya
  • 1 dl 30% zsírtartalmú tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 3 szelet bacon
  • 3 dkg parmezán
  • 1 csapott tk. só
  • frissen őrölt bors
  • 1 ág rozmaring



Elkészítése: 

A burgonyát egy dörzsi szivaccsal folyó víz alatt megdörzsöltem, így gyorsan lemostam róla a héját. Uborkagyalun vékonyra szeleteltem,kevés sóval megszórtam és egy vajjal kikent tűzállótálba rétegesen leraktam. A bacont apróra vágtam és a krumpliszeletek közé és a tetejére dobáltam. Meglocsoltam a tejszínnel, borsot őröltem rá, rádaraboltam a vajat, megszórtam a rozmaring leveleivel és fóliával letakarva a 180 fokos sütőbe tettem fél órára. Mikor megpuhult, parmezánt reszeltem rá és a grillen 5 perc alatt megpirítottam. Belül omlós, kívül roppanós igen ízletes köretet kaptam. 

A csirkemellhez:

  •  3 db fél csirkemellfilé (50 dkg)
  • 10 dkg mozzarella
  • 10 dkg zöld spárga
  • 6 szelet bacon
  • 1 tk vaj




Elkészítése:

A csirkemell közepén hosszában egy éles késsel zsebet vágtam, melyet annyira kitágítottam, hogy csak a hús szélei tartották egyben. A mozzarella sajtot három szeletre vágtam. Mindegyik csirkezsebbe bedugtam egy-egy szelet sajtot. A spárga szárát eltörtem, ahol magától eltört és a zsebbe tűztem a szálakat, majd 2-2 szelet baconnel körbetekertem.
Kisebb, tapadásmentes tepsibe tettem a három kupacot és egy kanál vajat dobtam mellé. Fóliával letakarva követte a krumplis tálat a sütőbe. Együtt sültek, együtt pirultak. A csirkének elég 20 perc sütés is, tehát ha beteszem a krumplit, utána gyorsan előkészítem a  húsokat, akkor éppen egyszerre készülnek el. És ez így is történt.







2016. május 21., szombat

Vacsora 10 perc alatt


Hozzávalók egy egyszemélyes vacsorához:
  • 10 dkg zöld spárga
  • 1 ek vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors frissen őrölve
  • késhegynyi szerecsendió frissen reszelve
  • 1 tk liszt
  • 0,5 dl tej
  • 2 ek reszelt ementáli sajt
Elkészítése:

A vajat egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztottam, beledobáltam a megtisztított zsenge spárgát (végeit letördeljük, ahol eltörik, onnantól ehető), sóztam, borsoztam 2-3 percig sütöttem a vajon, majd kiszedtem konyhai törlőre. A serpenyőbe ütöttem a tojást, sóztam, borsoztam és tükörtojást készítettem, aminek a sárgája lágy. Kiemeltem, tányérra tettem. Mellé rakosgattam a spárga szálakat. Továbbra is abba a serpenyőbe szórtam egy teáskanálnyi lisztet, ráreszeltem egy kis szerecsendiót. Amikor színesedni kezdett a liszt, felöntöttem a tejjel, habverővel elkevertem csomómentesre, belereszeltem 2 evőkanálnyi sajtot, s mikor az elolvadt, ráöntöttem a spárgára.
Őszintén, tovább tartott leírni, mint elkészíteni.


Túrós lepény

Nem is nevezném annak, mert úgy néz ki, mintha keveréke lenne egy Rákóczi túrós és piskótának. A neten találtam a receptet és sokféleképpen írták le a hozzávalókat, így hagyatkoztam az érzéseimre.


Hozzávalók:
  • 45 dkg tehéntúró
  • 2 dl 20%-os tejföl
  • 6 tojás
  • 6 dkg gyümölcscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 7 púpozott ek. rétesliszt
  • 1 csipet só
  • 1 kk. szódabikarbóna
Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéből a sóval habot vertem. Az összes többi hozzávalót egy nagy keverőtálba mértem és botmixerrel finomra mixeltem, majd beleforgattam a fehérjehabot. Egy sütőpapírral bélelt 25x25 cm-es tepsibe borítottam és bedugtam a 160 fokra előmelegített sütőbe alul-felül sütésen és drukkoltam, hogy ne fusson ki a tepsiből. Szép magasra nőtt. Mikor elkezdett színesedni a teteje, letakartam egy fóliával úgy tessék-lássék. Kb. 35 perc alatt sült át. Tűpróbát érdemes tenni, hogy lássuk átsült-e. Utána félig nyitott sütőajtónál vártam, míg langyosra hűl, mert így nem esik nagyon össze. Finom házi baracklekvárral kínáltam.


2016. május 15., vasárnap

Banános-narancsos kuglóf

Evvel fogadtam a külhonban járt éhező gyermekemet, hogy feltáplálhassam. Látványra semmi extra, de nagyon finom ízű, hosszabb ideig is lágy maradó tésztájú (már amennyiben marad belőle) sütemény.


Hozzávalók:
  • 3 nagyobb banán (meghámozva 350 g)
  • 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj + a forma kikenéséhez
  • 1,5 dl frissen facsart narancslé (a narancs héját is belereszelhetjük vékonyan)
  • 1,5 dl görög joghurt
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 4 nagy tojás
  • 1 tk őrölt zöld kardamom
  • 45 dkg extra finomliszt + a forma szórásához
  • 1 tk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 csipet só

Elkészítése:
Ha van egy nagy késes robotgépünk, akkor 2 perc alatt kész a tészta. Én mindent (kivéve a tojás fehérjét) kimértem, beledobáltam és nem törődtem vele, hogy szombat korán reggel van, hanem mindent összekaszaboltam vele. A  tojások fehérjéjét egy külön tálban egy csipet sóval habbá vertem és végül a masszába forgattam. A kuglóf sütőformát kikentem vajjal és meghintettem liszttel, hogy aztán ki is tudjam venni belőle. Beleöntöttem a tésztát  és a 150 fokra előmelegített sütőbe tettem alul-felül sütésre. Egy órán keresztül sütöttem. A végén, az 50. perctől tűpróbával ellenőriztem, mikor készül el a sütemény. Amikor kivettem  a sütőből, félreraktam a formában langyosra hűlni és csak akkor borítottam ki egy tálra. Tetejét megszórtam egy lehelet házi narancsvirágos porcukorral.



Earl grey teával füstölt kacsamell polentával és salátával

Mint az utóbbi egy évben, most is rohantam, így jól jött, hogy evvel az étellel sem kellet sokat bíbelődnöm. Jó néhányszor füstöltem már különböző húsokat. Az Earl grey teával való füstölés már egy ideje izgatta a fantáziámat. Nosza, mikor kezdjek bele, ha nem akkor, amikor az új munkahelyemre megyek. Innen is látszik, hogy semmi vész, rövid időn belül ott illatozhat a finom kacsamell a tányérunkon. Szerencsére van két termetesebb öntöttvas lábasom, - amit ugyan kenyérsütéshez vettem és konfitáláshoz, de erre a célra is tökéletes. Teljesen bele tudom zárni a füstöt, így a szomszédok garantáltan nem kapnak a telefon után, hogy a 105-öt tárcsázzák.


Tehát a hozzávalók:
  • 2 kis pecsenyekacsamell (én a Valdort szeretem, mert garantáltan egyforma minőség, zsenge husi)
  • bors

A füstöléshez:
  • 2 púpozott ek jázmin rizs
  • 1 filter earl grey tea (de azért az az igazi, ha szálas teánk van)
  • 4-5 szem szegfűbors
  • 1 kk rózsabors
  • 1 kk ötszínű bors

Polenta:
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • pár szál sáfrány
  • 4-5 ek instant polenta
  • 1 tk vaj
  • 3 ek frissen reszelt parmezán

 

Elkészítése:

A kacsamellek bőrös felét bemetszettem, sóztam, borsoztam. Az öntöttvas lábas alját kifóliáztam és rászórtam a fűszereket, majd fölé tettem egy kisebb grillrácsot, arra a kacsamelleket és letakartam a fedővel. Takarék lángon alágyújtottam a lábasnak és kb. 20 percig nem nyúltam hozzá. Ez alatt nem csak füstölődött, aromatizálódott a hús, hanem sült is, de lassan. A 20 perc letelte után áttettem a mellet a bőrös felével lefordítva egy tapadásmentes serpenyőbe és 2,5-3 percig sütöttem mindkét oldalát. Utána egy tálra szedtem és tessék-lássék lefedtem 10 percre fóliával, hogy a húsban lévő nedvek visszavándorolhassanak a helyükre.
A körethez a tej és víz keverékét felforraltam a sáfránnyal, beleszórtam az instant polentát és kb 2 percig forraltam folyamatosan kevergetve, míg sűrűsödni kezdett. Ekkor beletettem a vajat és belereszeltem a parmezánt, jól elkevertem benne és a masszát két 10 cm átmérőjű vízzel átöblített piteformába öntöttem és abban hagytam hűlni. Majd egyszerűen egy marék salátát és fél-fél avokádót felszeletelve a tányérra tettem, meglocsoltam balzsamecetkrémmel és ráborítottam  a polentát. Mellé tálaltam a már pihentetett, felszeletelt kacsamellet. Nagyon egyszerű és mégis különleges fogás.

2016. március 11., péntek

CH napra zöldséggel töltött canelloni

Ezt az ötletet egy TV műsorban láttam, de azonnal magamévá tettem és elkészítettem a szénhidrát napi változatot belőle.



Hozzávalók: 4 fő részére
  • 1 közepes padlizsán
  • 1 közepes cukkini
  • 1 tk olívaolaj
  • bors
  • kakukkfű
  • 5 dkg mascarpone
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg spagetti vagy makaróni

Mártás:
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 3-4 dl tej
  • 1 ek mustár
  • 1 ek citromlé
  • 1 kk cukor

Elkészítése:

A padlizsánt és a cukkinit megmostam, szárazra töröltem. Végeiket levágtam, egyébként héjastól felszeleteltem, csíkokra, majd kockákra vágtam. Egy kanál felforrósított olajon némi fűszerrel erős tűzön kb. 5 perc alatt megpároltam. Ha nagyon kíván egy kis folyadékot, egy kevés fehérbor jót tesz neki, de egy zöldségalaplé sem rossz. A végére azonban minden levet el kell párologtatni.
A spagetti lobogó sós vízben al dentere főztem, leszűrtem.
A tésztaszálakat egy kiterített Folpack lapon egymás mellé fektettem (türelemjáték az igaz, de tök jópofa dolog lesz belőle), majd megkentem nagyon vékonyan mascarponeval, megszórtam reszelt sajttal, majd egy csíkban végig töltöttem a párolt zöldséggel és feltekertem.






A Folpack végeit bekötöttem és kb. 8-10 percre lobogó vízbe dobtam  a csomagokat. Majd miután megfőtt, kicsomagoltam, felvágtam és a szósszal tálaltam.
A szósz egy ízesített besamel volt. A vajat megforrósítottam, beleszórtam a lisztet, kicsit pirítottam. Közben sót, borsot, szerecsendiót adtam hozzá, felengedtem tejjel és habverővel addig kevergettem, míg csomómentes lett és besűrűsödött. Vetettem bele mustárt, citromot, cukrot és a canellóni alá tálaltam.

Vargányás ragu teljes kiőrlésű tésztával CH napra

Szinte röstellem leírni, de más is járhat úgy, mit én, hogy kevés ideje van a főzésre. Ez max. 10 perc alatt készült. Nagyon jól elüti az éhség érzetet, hiszen teljes kiőrlésű tésztát eszünk gombával, ami szintén lassan emészthető. Ez az ideális, de mégis ízletes diétás étel néhány hozzávalóból.

Hozzávalók:
  • 10 dkg tk. tészta (még jobb, ha magunk készítjük, de akkor persze nem 10 perc alatt készül)
  • 15 dkg vargánya gomba
  • 2 ek ajvár
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1 tk olívaolaj

Elkészítése:

A tésztát lobogó sós vízben 5-6 perc alatt al dentere főzzük, leszűrjük, tányérra tesszük.
Egy kanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a feldarabolt vargányát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel szórjuk meg, 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az ajvárt, átforgatjuk a gombával és alá öntünk egy kevés bort. Összefortyantjuk és ha visszasűrűsödött (2 perc), a tésztára tálaljuk.