Összes oldalmegjelenítés

2013. július 10., szerda

Citrom fagyi

Itt van az igazi fagylalt idő. Nekiláttam tehát a különböző ízesítésű fagylaltok gyártásának.  Most éppen a citrom volt a soron. 


Hozzávalók:
  • 500 ml citromos görög joghurt
  • 500 ml natúr joghurt
  • 70 ml frissen csavart citromlé
  • 70 g gyümölcscukor

Elkészítése:

Mindent összekevertem egy nagy tálban robotgéppel és beletöltöttem a fagylaltgép lefagyasztott üstjébe. Kb. 50-60 percig kevertem, aztán betettem a mélyhűtőbe  nagyjából 3 órára fagyoskodni. Ennyi idő alatt szépen megfagy. Ha tovább is marad még, akkor másnap érdemes fogyasztás előtt fél órával a rendes hűtőbe tenni, hogy felengedjen. Szerintem vertem az összes fagylaltárust evvel a mai édességgel.

2013. július 7., vasárnap

Málnás csokis muffin

A "kisfiam" kora délután ott kódorgott körülöttem és direkt kérdésekkel bombázott: - "Sütöttél ma valamilyen süteményt? " Mondtam, hogy nem. Erre felajánlotta, hogy segít, csak süssek valamit. Mondtam, csak muffin jöhet szóba (bár én nem vagyok nagy híve), de mégis néhány perces munkával pillanatok alatt mást nem nagyon lehet készíteni. Persze elvárás, hogy gyümölcs legyen benne, meg csiki is legyen. Kikaptam a mélyhűtőből egy doboz málnát és már dobáltam is mindent egy tálba. Csak éppen összekevertem a tésztát, kiadagoltam, málnákat nyomtam bele, Beni pedig jól becsokizta. Eközben már felmelegedett a sütő, toltam be a formákat, a fiam pedig már mosogatott. Ha minden ilyen flottul menne. Ez itt közös munkánk gyümülcse, szám szerint 12  darab.


Hozzávalók: 
  • 2 nagy tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk vanília kivonat
  • 20 dkg tönköly fehér liszt
  • 48 szem málna
  • 1 marék sütés álló étcsoki csepp

Tilápiafilé kétszínű körettel

Ma ez volt az expressz ebédünk. Reggel gyalogoltam egy gyorsat (önmagamhoz gyorsat), pedig hét ágra sütött a nap, így nem volt kedvem órákat rostokolni a konyhában. Ezt összedobtam 20 perc alatt. 


Hozzávalók:

  • 3 halfilé (50 dkg), 1 halfilé /fő
  • 1tojás

Panírhoz:

  • 2 zsemle ledarálva
  • 2 ek petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 4 ek frissen reszelt parmezánsajt
  • 1citrom reszelt héja

Körethez: 

  • 2 ek olaj
  • 20 dkg jázminrizs
  • 1 ek vaj
  • 40 dkg zöldbab
  • 1 nagy csipet só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 kk aprított chili
  • 1 ek aprított petrezselyem
  • 1 nagy gerezd fokhagyma 

Elkészítése:

A panír hozzávalóit késes aprítóban összedaráltam.
A halfilét enyhén sóztam, tojásba, majd  a panírba forgatva forró olajban kisütöttem. Konyhai törlőn lecsepegtettem. A rizst átforgattam forró olajon, sós vízben megpároltam. Egy serpenyőben egy kanál olajon megolvasztottam a vajat, rádobtam a babot, sóztam, borsoztam, megszórtam a chilivel és a reszelt fokhagymával. Erős tűzön 3-4 percig pirítottam. A végén rádobtam a petrezselymet, átforgattam vele és máris levettem a tűzről. Egy öblös pohár segítségével elkészítettem a kétszínű köretet és mellé tálaltam a halat. Családom tetszését egyöntetűen elnyerte az ebéd.



2013. július 6., szombat

Kókusz fagyi

Egy finom ebéd után jár némi desszert is. Most ezt találtam ki. Néhány perc elfoglaltsággal jár csak az elkészítése, mondjuk 3.  És íme, cserében evvel a finomsággal kényeztethetjük magunkat.


Hozzávalók: 

  • 400 ml kókusztej
  • 400 ml görög joghurt
  • 50 g gyümölcscukor
  • 50 g kókuszreszelék
  • 1 kk vanília kivonat
  • 1 tk kókuszaroma (nem fontos)


Elkészítése:

Mindent összekevertem egy nagy edényben, majd fagylaltgépbe töltöttem és kb 1 órát kevertem. Aztán utazás a mélyhűtőbe. Ott töltött 2 órát és már ettük is étcsoki cseppekkel megszórva. A mai nap a sikeré, az ebéd mind elfogyott, még kevesellték is és családom repetát is kért a desszertből. Érdemes volt felkelni.

Grill ebéd

Örök dilemma, mit adjak a kisfiú elé, amit hajlandó megenni. A mait megdicsérte, sőt kevesellte.



Hozzávalók: hármunk részére

  • 20 dkg füstölt, nyers bacon vékonyra szeletelve
  • 25 dkg szilva paradicsom
  • 50 dkg padlizsán
  • 25 dkg garnélarák tisztítva

A pizza körethez:

  • 20 dkg liszt
  • 2 ek olaj (az aszalt paradicsomról
  • 0,4 dkg élesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 1 kk só

A pizza kenegetéséhez:

  • 0,5 dl olaj az aszalt paradicsomról
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 aszalt paradicsom szétcincálva

Pác a rákhoz:

  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 2 ek édes chiliszósz
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek Worchestershire szósz
  • 1/2 lime leve
  • mogyorónyi reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 kk frissen őrölt fekete bors

Valamint a zöldség fűszerezéséhez:

  • frissen őrölt bors
  • oregánó
  • kakukkfű


Elkészítése: 

A pácot összekevertem és a rákokat beleforgattam, fóliával letakarva 3-4 órára hűtőbe tettem. 
A pizzatészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe készítettem, dagasztóprogramra kapcsoltam és magára hagytam  a tésztát. Jó kis gépem mindent elvégez helyettem, én pedig learatom a babérokat.
A padlizsánt és a paradicsomokat megmostam, szárazra töröltem. A padlizsánt 0,5 cm-es szeletekre vágtam, a paradicsomot ketté szeltem, nagy tálcára raktam őket. Egy ecsettel megkentem a tetejüket az aszalt paradicsom olajával. Kevéske sót, frissen őrölt borsot, oreganót, kakukkfüvet hintettem rá és tőle is elfordultam.Konkrétan elmentem olvasni. Tulajdonképpen arra vártam, hogy a tészta megkeljen. Amikor ez bekövetkezett, előkaptam az asztali grillemet. Nagyon szeretjük körbeülni és beszélgetés közben sütögetni rajta mindenfélét. Van rajta kőgrill, és teflonos is, alul pedig kis raklett sütőkben tudom mellé készíteni a köretet. Ez most a pizza volt. A tésztát nyolc felé osztottam, mivel ennyi sütőlap van. Kihúzogattam a tésztát négyszögletűre, hogy kitöltse a formát. Megkentem a fokhagymás, aszalt paradicsomos olajjal és bedugtam sülni. Közben felpakoltam a bacon szeleteket és ropogósra sütöttem őket. Evvel a módszerrel megágyaztam a padlizsán karikáknak, mert a finom füstölt zsíron (nem sok volt) sülhettek. A kőgrillen megsütöttem a paradicsomokat, végül pedig a rákocskák következtek. Pillanatok alatt elkészült minden.  Régen zsebeltem be ennyi dicséretet a fiamtól. Férjem szerencsére hálás közönség.  Idézem: "Evetke, én megeszek mindent".

2013. július 5., péntek

Töltött húsgolyók

Ez az étel kedvcsináló lehet gyerekeknek, mert hiába kicsi a húsgolyó. mégis van egy kis surprise a közepén.
Én ugyan a 16 éves "kisfiamnak" túráztam, hogy hátha elnyeri tetszését és hajlandó néhány falatot magához venni. Végül is így lett. 




Hozzávalók: 
A fasírthúshoz:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 tojás
  • 1 kk só
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 kk chilipehely
  • 1 ek aprított zöldpetrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék kukoricapehely


A forgatáshoz:

  • 1 kk só
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 kk chilipehely
  • 1 kk szárított rozmaring
  • 2 kk szárított kakukkfű
  • 1 kk őrölt koriander


Tölteléknek:

  • 6 fürjtojás
  • 6 mini mozzarella
  • 1 rúd füstölt Karaván sajtrúd 6 részre vágva



Elkészítése:

A fürjtojásokat enyhén sós vízben 2 perc alatt megfőztem, lehűtöttem, megpucoltam. A mártogatáshoz szánt fűszereket összekevertem egy kis tálban.
A fasírthoz valókat mind késes darálóba raktam és összedolgoztam, kicsit a hűtőbe tettem.
A tölteni való darabokat (mini mozzarella, füstölt sajt, fürjtojás) meghempergettem a fűszerekbe és kb 2 diónyi húsmassza közepébe nyomtam. Tenyereim között jó golflabdányi golyókat gyúrtam belőlük és forró bő olajban kb. 3 perc alatt arany-barnára sütöttem. Konyhai törlőn lecsepegtettem. Bármilyen nekünk tetsző mártogatóssal kínálhatjuk.

Rozskovászos tagliatelle tejszínes aszaltparadicsomos csirkével

Ezt a receptet a Lidl főzőversenyre készítettem. Ők meghatározzák minden héten, hogy milyen alapanyagokból kell elkészíteni az ételt. Azt, hogy mit választok még mellé, már az én ízlésem, hangulatom kérdése.




Hozzávalók: 
A tésztához:

A raguhoz:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 100 g mozzarella
  • 1 üveg (285 g) Baresa aszalt paradicsom olajban eltéve
  • 15 dkg zöld olívabogyó
  • 2 dl tejszín 
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 kk chilipehely
  • 1 tk friss kakukkfűlevél
  • 2-3 ek frissen pirított fenyőmag


Elkészítése:
A csirkemellet 1x1 cm-es kis kockákra vágjuk.
A hagymát apróra felkockázzuk és a felhevített olívaolajon megdinszteljük, hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és a felkockázott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk chilipehellyel és pirítjuk 2-3 percig. A fél üveg aszalt paradicsomot a tejszínnel késes aprítóban szósszá aprítjuk és a megpirított csirkére öntjük, így forraljuk tovább nyílt lángon még 8-10 percig, míg a csirke megpuhul. Közben sós lobogó vízben a tésztát kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetünk. 2 -3 ek olívaolajat megforrósítunk egy serpenyőben és ebbe szedjük a tésztát. Tetszés szerint ebben a serpenyőben összekeverhetjük a tésztát a raguval, vagy a tészta tetejére is merhetjük a ragut. Díszíthetjük és ízesíthetjük mozzarellával, olívabogyóval, aszalt paradicsomcsíkokkal, az olajból kivett kapribogyóval és frissen pirított fenyőmaggal, bazsalikomlevéllel.