Összes oldalmegjelenítés

2014. április 6., vasárnap

Boros-zöldségragu borsos tagliatellevel

Mintha mostanában nem szánnék annyi időt a főzésre. Lehet, hogy nem jól osztom be az időmet? Lusta vagyok? Nem tudom. Oka lehet a tavaszi fáradtság, vagy a türelem hiánya, de nem nyüzsgök annyit a konyhában, mint korábban. Nem főzök kevesebbet, csak inkább a gyorsan elkészíthető ételekre hagyatkozom, mint ez is.


Hozzávalók:
A tésztához: 

  • 15 dkg durum simaliszt
  • 10 dkg durum tésztaliszt
  • 2 nagy tojás
  • 1-2 ek író
  • 1 csipet só
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk frissen durvára őrölt bors


A raguhoz:

  • 50 dkg csiperke gomba
  • 1 ek olívaolaj (az aszalt paradicsomról)
  • 10 dkg bacon
  • 1 csipet só
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • 6 aszalt paradicsom
  • 1-2 ek kapribogyó

Elkészítése:

A tésztához valókat robotgépben kemény, ruganyos tésztává gyúrtam és folpackba csomagolva hűtőben pihentettem fél órát. Utána láttam neki a gomba darabolásának. Soha nem szoktam meghámozni és viszonylag vastagabb szeletekre vágom, úgy 4-5 mm-esre. Egy kanál olajon megpirítottam a felcsíkozott bacont. Mikor kezdett pirulni, hozzáadtam a felszeletelt gombát. Sóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel és erős tűzön 3-4 percig pirítottam, hogy süljön, ne párolódjon. Így nem keletkezik, vagy alig alatta lé. Feltettem egy nagy fazék vizet forrni a tésztának. Közben elővettem a tésztát, négy kis golyóra osztottam, amiket 6-7-szer átgyúrtam a tésztagépen, hogy ruganyos legyen, majd kinyújtottam őket 3-as fokozatig. A sülő gombák alá öntöttem a bort, had forrjon el az alkoholtartalma. A tésztát felvágtam tagliatellének. A zubogó vizet megsóztam és két adagban 3-3 perc alatt megfőztem a tésztát. Lecsepegtettem, leöblítettem (bár ez nem szükséges a durum tésztánál) és egy tálba tettem. Locsoltam az aszalt paradicsom olajából néhány kanállal rá. Ekkorra a ragu alól már jócskán elpárolgott a bor. Rácsíkoztam az aszalt paradicsomot, és hozzáadtam a kapribogyót és máris elzártam a tüzet. 
A tészta tetejére halmoztam a ragut és rábiggyesztettem egy szép kövér bazsalikom hajtást.

2014. április 5., szombat

Provance-i keksz

Egy hirtelen ötlettől vezérelve dobtam össze ezt a kekszet. Juci barátnőmet vártam és megígértem neki, hogy nem csinálok semmi felhajtást a találkából. Evvel nem is kellett sokat babrálnom. 



Hozzávalók:
A tésztához: 
  • 225 g vaj
  • 2 ek gyümölcscukor
  • 1/2 tk só
  • 320 g tönköly fehér liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg fokhagymás kecskesajt
  • 1 ek friss aprított rozmaringlevél
  • 1 tk friss kakukkfűlevél
  • 1 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk levendulaszirup
A kenéshez:
  • 1 felvert tojás
Elkészítése:

A zöld fűszereket összeaprítottam a kecskesajttal késes aprítóban, amit aztán átöntöttem a robotgép táljába. Hozzáadtam a hideg, felkockázott vajat és a többi hozzávalót is és addig kevertem, míg morzsalékos nem lett. Ekkor már néhány gyors mozdulattal kézzel labdává gyúrtam a tésztát. Folpackba csomagolva hűtőbe tettem pihenni fél órára. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam 3-4 mm vékonyra és kiszaggattam kicsi, 5 cm-es pogácsaszaggatóval. Így lett belőle 90 db keksz.180 fokosra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt megsütöttem.
Ez sem volt fogyókúrás nap, mert egy-egy pohár levendulás rozét kortyolgatva komolyan ellenőriztük a kekszek minőségét. Jól sikerültek.

Tepertős croissant

Mindig panaszkodok a súlyomra, miközben bombázom magamat (de főként a családomat) ilyesmi bűn jó dolgokkal: 

Hozzávalók: 
A tésztához:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 40 dkg tönköly fehér liszt
  • 3 dl 3,5%-os tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 csapott ek só
  • 1 tk cukor
  • 12 dkg tang zhong

Tölteni:

  • 20 dkg tepertő
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 1 csipet só

Kenéshez: 

  • 1 tojás

Elkészítése: 

A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, felfuttattam benne az élesztőt. Közben kenyérsütőgép üstjébe mértem a száraz hozzávalókat és mikor habosra megkelt az élesztő, azt is belezúdítottam az üstbe. Dagasztó programon lejárattam a gépet. A tepertőt a vajjal, sóval és borssal késes darálóban ledaráltam. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam és 7 egyenlő részre osztottam. Mindegyikből golyót formáltam, amit aztán kinyújtottam kb. 35 cm átmérőjű körré. A legalsót megkentem mindenütt nagyjából másfél evőkanálnyi vajas tepertőkrémmel,(amit hat részre osztottam el), majd ráterítettem a következő kinyújtott lapot.


Mindezt addig folytattam, míg rákerült a legfelső lap, amire már nem került krém. Még egy kicsit így együtt nyújtottam rajtuk, míg kb. 40 cm-es lett a kör. Ekkor felvágtam derelyevágóval 16 egyenlő cikkre.


A cikkeket alsó, széles felüknél bemetszettem hosszanti irányban úgy 5 cm-re. A tészta két végét visszahajtottam, majd ezen át feltekertem az egész cikket.

 

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem őket és a tetejüket megkentem egy felvert tojással. Letakarva kelesztettem úgy 20 percig, míg a sütő bemelegedett 200-210 fokra.


20-25 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütöttem valamennyit. 

Medvehagyma pesto

Ebben az időszakban úton-útfélen a medvehagyma árusokba botlik az ember. Azért hasznos megnézni, hogy hol, kitől vesszük, mert levelei nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéra és az őszi kikericsére, melyek mérgezőek. Amíg lehet vegyük, használjuk mindenbe, mert egészséges és kevés ideig hozzáférhető.  Aztán észrevesszük, hogy egyik napról a másikra eltűnt a medvehagyma. Április hónap a fellelési ideje.
Gyógyhatása: A medvehagyma vagy vadfokhagyma Ázsiából származó fokhagyma Európában honos változata. Lombos, elsősorban bükkerdőkben terem kora tavasszal. A fokhagymától eltérően elsősorban leveleit fogyasztják, értékes kora tavaszi zöldje időben és beltartalomban is megelőz minden hajtatott primőrt, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Annak viszont, aki vérhígítót szed, nem ajánlott a medvehagyma fogyasztása, mert fokozott vérzékenységet idézhet elő.


Hozzávalók:
  • 1 csomag medvehagyma
  • 2 ek blansirozott mandula
  • 1 ek fenyőmag
  • 1 csipet só
  • 5-6 dkg parmezán sajt
  • 0,8-1 dl olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:

Egy serpenyőben a mandulát és a fenyőmagot megpirítottam. Minden hozzávalót aprítógépbe tettem és összedaráltam. Nem pépesre, hanem hogy külön is érezzem a hozzávalók ízét.
Hirtelen kisütött csirkemell mellé tálaltam, a maradékot meg csak úgy bekanalazta az uram. Fényes karriere csak néhány percig tartott. 


Indiai bundába bújtatott tőkehal

Ma a halra esett fiam választása. Eszembe jutott a fish&chips a tőkehalról. Azonnal jött a sugallat, hogy índiai ízekkel borítsam be, és kísérletemet siker koronázta, bejött a fiúnál az ötlet.



Hozzávalók: 

  • 1/2 kg tőkehal filé

Bundázáshoz:

  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk gyömbér
  • 1 kk char masala
  • 1 kk garam masala
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk őrölt koriander mag
  • 4 ek tönkölyliszt + 5 dkg a halak beleforgatására
  • 4 ek író
  • 2 tojásfehérje


  • napraforgó olaj a sütéshez

Elkészítése:

A halfilét szárazra töröltem, megsóztam, Habverővel összekevertem csomómentesre a bundához valókat. A halakat beleforgattam lisztbe, majd bemártottam a sűrű masszába és közepes tűzön a felhevített olajban mindkét oldalát aranybarnára sütöttem.Konyhai törlőn leitattam. Készítettem egy jó ízes tartármártást, avval locsoltam meg. 


2014. április 1., kedd

Firenzei szelet

Ez valami szenzációs volt. Már arra sem emlékszem hol láttam meg. Vagy  GFCH-en, vagy a FNW-ön, de azonnal beleszerettem. Természetesen mindig olyasmire esik a választásom ami leírhatatlan mennyiségű kalóriát tartalmaz, de cserében nagyon finom. Ez is az a kategória volt. Sajnos már csak múlt időben tudok róla szót ejteni. 

Ez Ő:

Így látványra nem egy magával ragadó sütemény költemény, inkább a ronda, de finom kategória. Nagyon finom. Milyen szerencse, hogy csak egy tepsivel sütöttem. Mert a nagyobb mennyiség sem tartott volna tovább, mint ez.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 225 g liszt
  • 150 g sótlan vaj
  • 75 g muscovado cukor

A töltelék:

  • 30 g vaj
  • 75 g muscovado cukor
  • 1 nagy tojás
  • 2 ek golden szirup



  • 70 g sótlan pisztácia
  • 80 g pekándió
  • 50 g aszalt vörösáfonya

Tetejére:

  • 80 g étcsokoládé
  • 1 tk szőlőmagolaj

Elkészítése:

Én a tésztán kívül a töltelékhez többet használtam a megadott mennyiségnél (eredetileg 115 g mag vegyesen, és 30 g áfonya volt az adag, valamint 50 g csokoládé). 
A tésztához valókat robotgépben összegyúrtam, kézzel cipót gyúrtam belőle, majd folpackba csomagolva fél órát hűtőbe tettem. Utána kinyújtottam és kibéleltem vele egy 20x30 cm-es tepsit, aminek az aljába sütőpapírt simítottam. 180 fokon alul-felül sütésen 20 percig sütöttem a tésztát. Közben a vajat habosra kevertem a vajjal és a tojással, végül hozzáadtam a golden szirupot is. Ebbe kevertem spatulával bele a pisztáciát, a diót és az áfonyát és a sütőből kivett süteményen gyorsan elsimítottam és visszatettem további 20 percre sülni.
Mikor a sütőből kivéve kihűlt a sütemény, akkor mikróban 1 perc alatt felolvasztottam a csokoládét egy kanálnyi szőlőmagolajjal és csíkokat locsoltam a sütemény tetejére vele. Aztán bedugtam szilárdulni a hűtőbe. 
Innentől felgyorsultak az események, mert nagy sebességgel fogyott a mennyiség percről percre. Fel kellet kérnem a férjemet, hogy legalább annyi maradjon, hogy lencsevégre kaphassam a "művet". 

Chicken lollipop ázsiai ízekben

Eljött a csirkeszárny ideje, mert a férjem ügyeletbe ment. Ilyenkor kapom elő, amit ő nem eszik meg, de a fiam szereti. Ilyen a csirkeszárny is. Ma egy mókás kis változatát készítettem el, ami kiváló buli kaja, vagy etethetünk vele válogatós gyereket is, aki ilyen formán megeszi a csirkeszárnyat.


Hozzávalók:

  • 70 dkg két ízes csirkeszárny

A páchoz:

  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek worcestershire szósz
  • 2 ek édes chiliszósz
  • 1 ek limelé
  • 1 ek méz
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér

Bundázáshoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 5 ek rizsliszt
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 1 kk sütőpor

Sütéshez:

  • napraforgó olaj

Elkészítése:

A csirkeszárnyak két végét megragadtam és egy erős csavarással eltörtem az ízületet. Így a csont kiszúrta a bőrt, amin keresztül a vékonyabb csontot kihúztam, a vastagabbat meghagytam nyélnek. A húst a csontról lehúzva "kifordítottam". A vállízület résznél csak kifordítottam a húst. A pácba beleültettem a kis nyalókákat, lefóliázva 3 órára érlelődni tettem be a hűtőbe.
Amikor elérkezettnek láttam a sütést, olajat hevítettem. Felvertem a tojásfehérjét egy csipet sóval, hozzáadtam a liszt-keményítő-sütőpor keverékét. Ebbe a masszába mártogattam a lecsepegtetett csirkenyalókákat és forró olajban fedő alatt 2 perc alatt megsütöttem őket. Konyhai törlőn leitattam az olajat.