Összes oldalmegjelenítés

2013. február 26., kedd

Mátrai borzaska

Csilla kolléganőm, aki a Mátra alján lakik igazán jól ismeri a mátrai borzaskát és kellő mértékben fel is csigázta az érdeklődésemet iránta.  Nálam úgy működnek a dolgok,  hogy meglátom, olvasok róla, beszélgetek valakivel és már állok is a konyhába és kezdem a főzést. Tegnap esett szó a borzaskáról, de mivel dahlt főztem, borzaska mára maradt.

Hozzávalók: 
  • 70 dkg csirkemellfilé
  • 20 dkg liszt
  • 4 közepes krumpli
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma + 2 gerezd a tejfölhöz
  • bors
  • olaj a sütéshez

  • 2 dl tejföl
  • 20dkg reszelt ementáli sajt

Polenta köretjhez:
  • 100 ml kukoricadara
  • 400 ml zöldségalaplé
  • 1 ek vaj
  • 1 tojás felverve
  • 2 ek tejföl
  • 5 dkg felkockázott bacon
  • 15 dkg kelbimbó
  • bors
  • olaj a szuflé formák kikenéséhez

Elkészítése:

A krumplit meghámoztam, megmostam, finom lyukú reszelőn lereszeltem. Levét kicsavartam, sóztam, borsoztam, hozzáadtam két kisebb (vagy egy nagy) tojást és négy evőkanál lisztet. Sűrű palacsintatésztát kevertem belőle.
A csirkemellet vastagabb szeletre vágtam el, sóztam, lisztbe forgattam és belemártottam a krumplis masszába, majd forró olajban, fedő alatt arany-barnára sütöttem. 
A tejfölt elkevertem 2 gerezd reszelt fokhagymával és meglocsoltam vele a húst, a tetejére pedig bőven szórtam reszelt sajtot.
A körethez a zöldségalaplét felforraltam, beleszórtam a kukoricadarát és 5 perc alatt készre főztem. Egy kanál vajat elkevertem a forró darában. Egy tojást feltörtem, a sárgáját két kanál tejföllel elkeverte szintén a darába kevertem, a fehérjét habbá verve szintén beleforgattam  a masszába. A bacont megpirítottam, hozzáadtam a negyedekre vágott kelbimbót, megborsoztam, néhány percig pirítottam, majd ezt is a kukoricadarához kevertem. Öt szuflé formát kiolajoztam, belekanalaztam a darát és 150 fokon fél óra alatt gőzben megsütöttem.




Csokis mogyorós keksz

Valamilyen finom, ám egészségesnek mondható kekszet szerettem volna készíteni. Keresgettem erre-arra, végül is találtam kedvemre valót. 


Hozzávalók: 
15 dkg rétesliszt
10 dkg zabpehely
4 ek tej
4 ek méz
5 dkg süthető étcsoki lencse
5 dkg durvára vágott sózatlan mogyoró
2,5 dkg szárított, kandírozott narancshéj
10 dkg vaj
6 dkg gyümölcscukor
1 tojás
1 tk vaníliakivonat
1 tk fahéj
1 kk zöld kardamommag
1 kk sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna

Elkészítése:

A zabpelyhez beáztattam a tej és méz keverékébe, amíg elmentem a piacra vásárolni. Mikor hazajöttem, csak össze kellet kevernem a többi hozzávalókkal. Egy viszonylag puha masszát kaptam, amit nem lehetett nyújtani, ezért evőkanállal raktam egy-egy halmot a sütőpapírral bélelt tepsibe, szétnyomkodtam, hogy kerek és laposabb legyen. 18 db lett belőle. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem. Már sütés előtt is remek illata volt. Alig vártam, hogy kivegyem őket a sütőből, azonnal megettem néhányat belőlük. Nálam kiválóra vizsgáztak.

Gluténmentes rántott sajt

Újabban, ha fiamnak nem tudok mit kínálni, amit szívesen megenne, akkor rántott sajtot készítek.  A sajt lehet többféle, mint ez most is volt.

Hozzávalók :
125 g-os camembert sajt
100 g-os mozzarella sajt
100 g mini mozzarella
200 g ementális sajt

Panírhoz:
100 g kukoricaliszt
2 tojás sárgája
3 ek tejföl
20 dkg kukoricapehely


a sütéshez olaj

Elkészítése: 

A sajtokat kukoricalisztbe, majd a tejföllel elkevert tojásba és végül kukoricapehelybe forgattam, forró olajban kisütöttem. Köretnek sült krumplit és meggy chutneyt tálaltam.


2013. február 24., vasárnap

Snowboard

Férjecském úgy gondolta, szeretne torták készítésével, díszítésével foglalkozni. Én nem vagyok erre alkalmas, de jól össze tudunk dolgozni, mert én megsütöm a tortát, elkészítem a krémet bele, ő pedig mázzal látja el, kidíszíti, figurát készít rá. Családi vállalkozásban hódolhatunk szenvedélyünknek. 


Hozzávalók a tésztához:
  • 14 tojás
  • 14 púpozott ek rétesliszt
  • 14 ek cukor
  • 1 cs sütőpor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom és reszelt héja
  • 1 nagy csipet só

Elkészítése:

A tortaformák aljára kiolajozott sütőpapírt tettem, hogy majd könnyen lehúzhassam a tésztáról, ha megsült. A formák oldalát azonban nem kentem le, mert akkor a tészta nem tud szépen, egyenletesen megnőni.
A tojásokat ketté választottam. A fehérjét a sóval és a citromlével kemény, fényes habbá vertem, amihez kanalanként kevertem hozzá a vaníliás cukorral vegyített cukrot, miközben a habot folyamatosan vertem robotgéppel közepes fordulatszámon. Mikorra elfogyott a cukor, hófehér, kemény habot kaptam, amibe darabonként kevertem bele a tojások sárgáit, végül pedig a sütőporral elkevert liszt következett szintén kanalanként, de ehhez már spatulát használtam, nehogy összetörjem a habot.
A kapott mennyiségű tésztát elosztottam 2/3, 1/3 részre és két  négyszögletes tortaformában sütöttem ki 160 fokon hőlégkeverésen 40 perc alatt. Tűpróbával ellenőriztem, átsült-e a tészta. A formában hagytam, míg langyos nem lett, majd az oldalánál késsel elválasztottam a formától és kiemeltem rácsra hűlni. 
Miközben a torták sültek, elkészítettem a málnás mascarponés krémet.

Hozzávalók: 
  • 400 g málnazselé
  • 10 dkg porcukor
  • 350 g mascarpone
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 dl tejszín
  • 1 habfixáló
  • 3 lapzselatin

Elkészítése:

A lapzselatint beáztattam hideg vízbe. A tejszínt a cukorral közepes keménységűre vertem, aztán hozzáadtam a habfixálót és tovább kevertem a robotgéppel. Hozzáadtam a mascarponét, a citromlét és héját végül belekevertem a málnazselét és a kicsavart zselatinlapokat. Simára elkevertem és a hűtőbe tettem. 


Mikor teljesen kihűlt a piskóta, középen vízszintesen ketté vágtam, vastagon megkentem a krémmel, és rátettem a tetejét, majd újabb réteg krém következett és rá a ferdén, lejtősen vágott két rétegű piskóta. 






Minden réteget krémmel kötöttem össze. Ennyi volt az én feladatom, mert innen Tibike vette át a főszerepet. Szépen, egyenletesen kinyújtotta a marcipánt és beburkoltuk vele a tortát. A hűtőbe tettük pihenni és ő nekilátott a snowboardos figura kialakításának marcipánból. Előtte már tett egy próbát gyurmából, de az más volt. A marcipánnal elbajlódott egy jó ideig, mert a kéz melegétől meglágyult. Becsületére legyen mondva nagyon türelmesen bánt vele. Nélküle nem tudott volna ez a torta elkészülni.


Az angyalok is esznek babot

Na nem ő rá gondoltam, csak a kis családomra. A mindennapos tipródás, hogy mit főzzek néha az agyamra megy. Férjem hírét vette, hogy valamikor elektromos felújítás lesz a házban, így már most felkészít rá, hogy ne tömjem tele a mélyhűtőt. Ilyenkor rám tör a mindent feldolgozok, amit a háztartásban találok. Ez az étel is így keletkezett.






Hozzávalók:

  • 40 dkg marha lapocka darálva
  • 2 szárzellerszár
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 850 g-os fehér babkonzerv 
  • 1 kk só
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 kk füstölt paprika
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 500 g bazsalikomos paradicsomszósz
  • 3 ek olívaolaj

  • 20 dkg száraztészta


Elkészítése:

Az olajon megdinszteltem a felaprított vöröshagymát, majd a darált marhahúst átsütöttem, míg a színét meg nem változtatta, közben apró kockákra vágtam a répát és a zellert és a húshoz adtam. 1-2 percig pirítottam vele, eztán jött a leszűrt, leöblített konzervbab és a fűszerek. Az egészet felöntöttem a zöldségalaplével és hozzáadtam a paradicsomszószt. Lefedtem és a 180 fokos sütőbe tettem egy órára. 
Mikor már úgy tippeltem, a hús megpuhult, feltettem a tésztavizet forrni, megsóztam és a tésztát 6 perc alatt megfőztem benne. Leszűrtem, leöblítettem, tálba tettem, nyakon öntöttem olívaolajjal és már tálaltam is. Csodák-csodájára fiam szívesen megette (ez nála igen nagy szó). Tehát sikeresnek minősítem a felhalmozott  alapanyag felhasználási akciómat.

2013. február 22., péntek

Réka

Két napja megszületett Réka, Zsuzsi kolléganőnk kislánya. Ma meglátogattuk őket a kórházban. A kis pufók angyalt szerette volna látni mindenki. Izgatott volt a család, mert holnap már haza is vihetik a kicsit. Szerencsére gyorsan jött, egészséges, tényleg murilloi jelenség. Örömünket evvel a kis figyelmességgel is fejeztük ki a boldog családnak.



Hozzávalók:
Tésztához:
  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 púpozott ek tönköly rétesliszt
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
  • 1 kk sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 csipet só

Krémhez:
  • 15 dkg málnalekvár
  • 3 dkg porcukor
  • 1 tk citromlé
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • 1/4 csomag  habfixáló
  • 1 zselatinlap
  • 1 marék málna

Mázhoz:
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé 

Képhez: 
  • marcipán
Elkészítése:

A tojásokat ketté választottam. A fehérjét egy csipet sóval és egy kanál citromlével laza habbá vertem, majd elkezdtem adagolni kanalanként hozzá a cukrot folyamatos robotgéppel való habverés mellett. Mire minden cukor belekerült, kemény, fényes habot kaptam. Ehhez kezdtem további keverés mellett darabonként adagolni a tojások sárgáját,  de már alacsonyabb fordulatszámon. Végül a masszába kis adagonként spatulával kevertem bele a sütőporos lisztet vigyázva, hogy a habot ne törjem össze. A kerek tortagyűrű aljára sütőpapírt tettem, melyet kicsit megolajoztam. A tésztával egyenletesen megtöltöttem a gyűrűt, a tetejét elsimítva, majd a tepsit óvatosan az asztal lapjához ütögettem, hogy ne maradjanak levegőbuborékok a tésztában.
200 fokra előmelegített sütőbe tettem a tepsit, majd azonnal lecsökkentettem a hőt 160 fokra hőlégkeverésen és 40 perc alatt készre sütöttem a tortát. Mindvégig egyszer sem nyitottam ki a sütőajtót, hanem amikor eltelt az idő, csak akkor nyitottam ki és tűpróbával ellenőriztem a torta elkészültét. A tortát a formában hagytam kihűlni, majd késsel az oldalait meglazítottam és kiemeltem.
A meghűlt tésztát keresztben ketté vágtam, megkentem a krémmel, belenyomkodtam a málnát a fagyasztóból, rátettem a tészta tetejét és egy kicsit betettem a hűtőbe, míg a csokoládéval foglalatoskodtam.
Vízgőz felett megolvasztottam  a vajat. beletettem a csokoládédarabokat és folyamatos kevergetés mellett egyneműsítettem őket. Elővettem a tortát és igyekeztem mindenütt bevonni csokoládémázzal. Ez több-kevesebb sikerrel járt, mert nagyon siettem. 
Szerencsémre Tibikém (a férjem) már reggel kivágta a gólyát és a kisbabát, így csak rá kellett helyezni a tortára a marcipán képet és berajzolni néhány vonalat. Máris szaladtam  a szakadó hóban a kórház felé szinte örülve annak, hogy zimankó van, mert így a tortamáz még hűlhetett az úton.
Ezzel még nincs vége a napnak, mert most állunk neki egy újabb tortának. Mennyire meg lehet ezt szeretni.

2013. február 19., kedd

Karibi hal

Kétséges volt, mit is főzők ma ebédre. Volt egy távoli ötletem, ezért reggel kivettem a mélyhűtőből egy kiló pangasiusfilét. Ült még egy mangó is a hűtőmben, amit már egy hete terveztem elhasználni, így született a mai ebédünk.


Hozzávalók: 
  • 1 kg pangasiusfilé
  • bors
  • 1/2 citrom leve

Panír:
  • 2  tojás
  • 4 ek étkezési keményítő
  • 1 csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • ugyanakkora gyömbér reszelve

Fűszeres mangó saláta:
  • 1 nagy vagy 2 kisebb mangó
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek nádcukor
  • 2 ek édes chiliszósz
  • 1 lime leve
  • fekete bors
  • rózsabors
  • 1 ek szójaszósz

Kókuszos rizs:
  • 25 dkg jázminrizs
  • 2 ek olaj
  • bors
  • húsleves
  • 2dl kókusztej
  • 1 marék áfonya
  • 1-2 ek kókuszpehely

Elkészítése.
A halat tenyérnyi darabokra felvágtam, sóztam, borsoztam, citromlevet csavartam rá.
A tojást, keményítőt kevés sóval és borssal habverővel összekevertem, hogy sűrű palacsintatészta állagú tésztát kapjak. A halakat belemártottam és 175 fokos olajban mindkét oldalukat arany-barnára sütöttem. Konyhai törlőkendőn leitatta.
A mangót meghámoztam, szeleteltem. A vajat megforrósítottam, megkaramellizáltam benne  a cukrot, beletettem a mangószeleteket, hozzáadtam a chiliszószt a lime levét, egy kevés fekete őrölt borsot és néhány rózsaborsot, valamint a szójaszószt. 1-2 percig forraltam.
A rizst megpirítottam, kevés borsot tekertem rá, majd mikor kifehéredett, felengedtem húslevessel, hogy egy ujjnyira ellepje a rizst, majd a kókusztejet ás az áfonyát is hozzáadtam és kb. 7-8 perc alatt puhára pároltam. Tálalásnál megszórtam kókuszpehellyel.Nem hiszem, hogy fél óránál többet szöszmötöltem az egésszel. Most dőlünk jobbra, meg balra, annyira belaktunk.