Összes oldalmegjelenítés

2013. június 30., vasárnap

Egy egészséges reggeli

Ezt ettem ma, mielőtt elindulok a napi sétámra. Nagy részét én állítottam elő, ezért különösen értékes számomra. 


Hozzávalók: 





" A lucerna az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta. Ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más meg vizsgált ételét felülmúlja. Kiderült, hogy növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az ízületi gyulladásoktól véd. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, és beállítja az optimális kalcium-foszfor arányt (2:1) a szervezetben.

Amint dr. H.E. Kirschner: A természet gyógyító füvei (Nature's Healing Grasses) című kiváló könyvében írja, Frank Bower kutató kimutatta, hogy a lucernában mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható, amely a jó emésztéshez szükséges.

A lucernamag indiai változatának (Medicago Sativa) fehérjetartalma a 39,8%-ot is elérheti, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne:

  • izoleucin 3,7%
  • leucin 7,4%
  • lizin 4,7%
  • metionin 1,3%
  • triptofán 0,7%
  • treonin és fenilalanin 4,2%
  • valin 4,4%.

A lucerna csírában megtalálható szaponin nevű vegyület az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület. Csökkenti a vércukorszintet, mert tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélynél azért tud segíteni, mert egy finom bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. Ezáltal meg is védi. Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál. A benne lévő növényi hormonok miatt kiváló ösztrogén hatása van, amely például segíthet a mellrák megelőzésében. B12 vitamint tartalmaz, mely gyógyítja a vérszegénységet. Magas K-vitamin tartalma miatt megelőzi a vérrögök kialakulását. Csökkenti a fokozott havi vérzést. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely felelős a kötőszövetek rugalmasságáért. Magas a Ca-tartalma, így érdemes fogyasztani a csontritkulás megelőzésére. Oldja a lerakódott húgysavat a szervezetben. A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden eddig ismert tápanyag-koncentrátumba. A fogyókúrázók egyik őrangyala, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.
A kis növényke sokáig eláll a dobozban, ha van helye. Képes három hét múlva is megmutatni erejét, természetesen, ha hűtve és jól tároljuk. Növekednek, összekapaszkodnak, zöldülnek. Ilyenkor a több klorofiltartalom teszi még értékesebbé."
(Forrás: www.antalvali.com)

Epres muffin

Na ez valóban egyszerű, de felteszem, mert nagyon ízlett a fiamnak. Sok csavar nincs benne, de a szokásos joghurt helyett kókusztejet  tettem a tésztába, mert éppen az okra curryből maradt egy fél dobozzal. Hihetetlen lágy lett ettől a tésztája.


Hozzávalók: 

A tésztához:
  • 100 g lágy vaj
  • 200 ml kókusztej
  • 100 g nádcukor
  • 250 g liszt
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk sütőpor
  • csipet szódabikarbóna
Tölteni:
  • 6 nagy szem eper

Elkészítése:

Az tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba mértem és robot géppel homogénre kevertem, muffin formákba töltöttem (12 db lett belőle). Az epret feldaraboltam , vaníliás porcukorba hempergettem, a tésztába dugtam. 160 fokon, hőlégkeverésen 30 perc alatt megsütöttem. Az én kicsi fiam pedig mind megette.

Rakott krumpli füstölt tarjával

Ez az az egytálétel, melyet nyugodtan elkészíthetek, ha tanácstalan vagyok az aznapi menüvel kapcsolatosan. Ezt mindenki szereti nálunk.


Hozzávalók:
  • 1,5 kg burgonya
  • bors
  • szerecsendió
  • 8 tojás
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 5 dl 20 %-os tejföl
  • 30 dkg főtt, füstölt, szeletelt tarja
  • 15 dkg ementáli sajt
Elkészítése: 
 
A burgonyát sós vízben megfőztem, megtisztítottam. A tojásokkal is ugyanígy jártam el.
A lisztet a vajon megpirítottam, felengedtem tejjel (híg, tejföl sűrűségű besamelmártást készítettem), és összekevertem a tejföllel.
Egy tűzálló tálba felkarikáztam a krumplit, leheletnyi sóval, borssal, szerecsendióval megszórtam. Rákarikáztam a főtt tojást és a felkockázott tarját. Bőven nyakon öntöttem a besameles tejföllel, és ezt addig folytattam, amíg elfogytak az alapanyagok.
Tetejét bőven megszórtam reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütöttem.

Parmezános tortillachips

Pillanatok alatt elkészíthető ropogtatni való, amiről legalább tudom mi van, így szívesen odaadom a fiamnak. 


Hozzávalók: 
A tésztához:

  • 15 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 8 dkg kukoricaliszt
  • 7 dkg burgonyapehely
  • 8 dkg vaj
  • 1 kk chilipehely
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 2 dl meleg víz 


Tetejére:

  • frissen reszelt parmezán sajt


Elkészítése:

Robotgépben összegyúrtam a tésztához valókat és folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tettem hűlni.
A pihentetett tésztát néhy részre osztottam, alaposan lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam kb 1 mm vékonyra és a nyújtófa segítségével a tepsibe fektettem. Derelyevágóval háromszögekre vágtam. Parmezánt reszeltem a tetejére és a forró, 200 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen. Nagyjából 5 perc alatt megsültek. Nagyon vigyázni kell, mert ilyen magas hőn pillanatok alatt megéghet.
Kíérőnek ezt a mártogatóst felhígítottam ketchuppel és 2 kanál Worchestershir szósszal.
Na erről is lemaradtak a fiam haverjai, mi pedig növelhettük kicsit vele a körfogatunkat. Sebaj, letúrázzuk.

Sajtkrémmel töltött profiterol

Mindig hihetetlennek tűnt, hogy ez a tészta sikerülhet, ezért neki sem láttam. Aztán láttam Lorraine Pascale-t, akinél minden egyszerű és ez így is volt. Szinte pillanatok alatt összeraktam  a tésztát és már csak sütni kellett. Fiam barátait vártuk (hiába, de ezt akkor még nem tudtuk). Három kamasz fiúnak mindig jól jön némi finomság. 


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 5 dkg vaj
  • 70 ml víz
  • 80 ml tej
  • 70 g liszt
  • csipet só
  • 1 tk nádcukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg bacon
Töltelékhez:
  • 1 dl habtejszín
  • 20 dkg tejszínes sajtkrém
Elkészítése:
 
A bacont apró kockára vágtam és megpirítottam egy serpenyőben, majd konyhai törlőre szedtem hűlni.
A vajat felforrósítottam, hozzá adtam a lisztet, sót, cukrot és 2-3 percig folyamatos keverés mellett addig pirítottam, míg elválik az edény falától. Ekkor folyamatos keverés mellett hozzákevertem a tej és víz keverékét és most is addig kevertem, forraltam, míg el nem vált az edény falától.
Levettem a tűzről, robotgép üstjébe tettem és kevertem. Ha meghűlt, egyenként adtam hozzá a tojásokat, míg teljesen homogén masszát kaptam. Ekkor kevertem bele a sült bacon kockákat.
 Nyomózsákba töltöttem a masszát és sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távol kb. 10 Ft-nyi kis halmokat nyomtam. 180 fokon hőlégkeverésen 15 perc alatt aranybarnára sütöttem. Rácsra téve hűtöttem le. 
 
Közben felvertem1 dl tejszínt, majd hozzá kevertem  a 20 dkg sajtkrémet, kicsit lazítva vele. A nagy fecskendőbe  töltve a kihűlt profiterolokba nyomtam a fecskendő keskeny végét és óvatosan a keletkezett üregbe nyomtam a sajtkrémet.
 
 
Mire mindennel elkészültem, szembesültem avval, hogy a fiúk nem jönnek és a profiterollal és a nagy tál chipsszel is nekünk  kell megküzdenünk, és még a mindig hálás segítségünk, a férjem sincs itthon, az egész hétvégét a munkahelyén tölti

csirke citromos mártásban

Ilyen az, amikor kevés időm van a főzésre. Szerencsére rengeteg negyed órás menü van a tarsolyomban. Nagy segítség ez a mindennapok rohanásában, mert én szeretek minden nap friss ételt tálalni a családomnak. Ezt a receptet Bereznay Tamás blogján találtam.


Hozzávalók:

  • 1 csirkemell (50 dkg)
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1-2 ek nádcukor ízlés szerint
  • 1 kk chilipehely 
  • 1 tk étkezési keményítő
  • 1 kk só
  • 1 kk bors



  • 20 dkg spagetti tészta
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma


Elkészítése:

A csirkemellet felkockáztam 2-3 cm-es kockákra. Az olajat megforrósítottam és beledobáltam a húst. Sóztam, borsoztam, megszórtam a chilipehellyel és a szeletelt fokhagymát tettem bele,  2 perc alatt átpirítottam minden oldalát, majd egy tálba szedtem a húst. Közben feltettem egy nagy fazék vizet forralni sóval a tészta főzéséhez. Egy lábasba csavartam a citromot, belereszeltem a héját, felengedtem 2 dl vízzel, beletettem a nádcukrot és összeforraltam, beletettem a sült húskockákat. Néhány percig főztem a citromos szirupban. 2 - 3 ek vízzel elkevertem a keményítőt és besűrítettem vele a mártást. Éppen csak felforraltam vele. 
A tésztát megfőztem, de  a csomagoláson lévő idő előtt 2 perccel kiszedtem a főzővízből, hogy al dente legyen és beleszedtem a megmaradt olajos-fokhagymás serpenyőbe, mibe a hús sült. Rálocsoltam még egy kevés főzővizet, megszórtam a felaprított petrezselyemzölddel. Összeforgattam és máris tálaltam.

2013. június 26., szerda

Szilvalekváros tepertős kifli

Ezt a receptet egy több, mint száz éves receptkönyvben találtam. Mikor először olvastam, azt gondoltam, megőrült, aki ezeket az ízeket összetette. A kíváncsiság győzött, kipróbáltam és azóta már jó néhányszor újra megsütöttem, mert isteni és megunhatatlan.



Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg kacsatepertő (előzőleg sütöttem)
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás + 1 a kenéshez
  • 60 dkg tönköly fehér liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk barna cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tk só
  • 1 kk frissen őrölt bors

Töltelék: 

  • 40 dkg szilvalekvár
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 tk fahéj

Elkészítése:

A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam, hogy habosra felfusson. A tepertőt összedaráltam a vajjal és hozzá dolgoztam a tészta többi alkotórészeivel. Folpackba csomagoltam és másnapig a hűtőbe tettem. Másnap kivettem, öt darabra vágtam. Mindegyikből kis cipót formáltam, majd kinyújtottam 3-4 mm vékonyra és nyolc cikkre osztottam. Így tehát 40 kiflicske lett ebből a mennyiségből. Az aszalt szilvát durvára daráltam, hozzáadtam a szilvalekvárt és a citrom levét és reszelt héját, valamint a fahéjat és ezt a sűrű  masszát töltöttem a kiflikbe. Felcsavartam őket és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.Felvert tojással megkentem a tetejüket.  180 fokon fél óra alatt megsütöttem őket. Annyira finom, hogy bármikor megennék bármekkora adagot.