Összes oldalmegjelenítés

2014. április 22., kedd

Gluténmentes almatorta

Próbából készítettem egy számomra kedves lánynak meglepetésként, aki sok mindenre érzékeny, így nagyon meg kell választania, hogy mit eszik meg. Remélem nem lőttem bakot.


Hozzávalók: 18 cm-es tortaformához
Tésztához:

  • 100 g kukoricaliszt
  • 60 g laktózmentes margarin
  • 1 nagy tojás
  • 2 ek író
  • 1 tk sütőpor
  • 12 db édesítő tabletta
  • 1 marék zöld mazsola

Tetejére:

  • 2 alma
  • 1 marék mandulapehely
  • egy hintésnyi fahéj

Elkészítése:

Robotgéppel a szoba hőmérsékletű margarint, tojást, írót, a porrá tört édesítőt, kikevertem, majd hozzáadtam a sütőporral elkevert kukoricalisztet. Lágy, kicsit folyós tésztát kaptam, amit a sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem és kicsit odaütögetve a formát elegyengettem. 
Az almákat meghámoztam, negyedeltem őket, magházát kivágtam, vékonyra elszeleteltem. A forma közepétől indulva beborítottam vele a sütemény egész tetejét. Hintettem rá egy lehelet fahéjat és jól megszórtam mandulapehellyel. 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöttem.
Még nem kaptam visszajelzést, de reménykedem, hogy  finom lett. A tészta nem tört, mint ahogyan a kukoricaliszttől elvártam volna. Ezt jó eredménynek tartom.

2014. április 21., hétfő

Madártej

Ma nagyon édes az élet nálunk. Gyorsan összeütöttem egy kis madártejet hozzá.


Hozzávalók:

  • 8 dl laktózmentes tej
  • 8 ek nyírfacukor
  • 4 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom reszelt héja


Elkészítése:

A tejet feltettem forrni egy rúd ketté vágott vaníliával és 4 kanál nyírfacukorral. Közben a tojásokat ketté választottam. A fehérjéből és 2 kanál nyírfacukorból robotgéppel kemény habot vertem, amit evőkanalanként adagolva a felforrt tejbe adagoltam és mindkét oldalát kb. fél-fél percig főztem, majd szűrőlapáttal kiszedtem egy tálba. Addig folytattam ezt a tevékenységemet, míg minden hab el nem fogyott. Ekkor belevetettem a citrom reszelt héját. A tojások sárgáját kikevertem 2 kanál nyírfacukorral és a forró tejből szedtem hozzá néhány kanálnyit és gyorsan elkevertem, majd az egészet belezuttyintottam a fővő tejbe é szorgalmasan kevergettem habverővel, míg be nem sűrűsödött. Ekkor átöntöttem egy tálba. Kivettem belőle a vanília rudakat is. Fiam szerint helyesen tettem volna, ha így járok el a citrom héjával is (legközelebb teatojásban teszem bele). Akit zavar a jelenléte, tegyen szintén úgy. Nagyon ínycsiklandóra sikeredett. Már több adagot is betolt a gyermek, ami a biztos siker bizonyítéka.

Gluténmentes maradékmentő - de nevezhetjük áfonyás kukoricamuffinnak is

Az ebédről maradt polenta egyharmadából készítettem egy kis sütit. Önmagáért nem állnék neki főzőcskézni, de így, hogy készen volt, már csak pár perc törödéssel járt az egész.


Hozzávalók: 

  • polenta (7 dl tej/20 dkg kukoricadara) 1/3 része megfőzve
  • 2 tojás
  • 8 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 3 dkg gyümölcscukor
  • 1/2 narancs leve
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 2 marék áfonya


Elkészítése:

Az áfonya kivételével mindent egy mély tálba dobáltam és adtam nekik a robotgéppel. Mikor homogén masszává vált, belekevertem az áfonyát és 6 muffin formába próbáltam belepasszírozni. Nehezen, de sikerült. 180 fokon 25-30 perc alatt megsültek.
Közben Andi barátnőmre gondolok, aki csak gluténmenteset ehet. Miatta jönnek ezek az ötletek.  Sütöttem neki egy olyan sütit, amiben semmi sincs, amit nem ehet meg. Remélem azért élvezhető.

Pisztáciában sült csirke polenta holdacskákkal és sült gombával

Ki az aki ilyet főz húsvétkor? Persze, hogy én. Egy ideig szemezgettem a barival, de le kellett mondanom róla, mert igen borsos az ára. De ha már kigondoltam, hogy pisztáciába csomagolom (amit megint arany áron lehet kapni), akkor valamit csomagolni szerettem volna. Csirkemell filé mindig ül a hűtőben, hisz azt eszünk leggyakrabban. Ha csirke, hát legyen csirke. Felhasználtam az otthon található alapanyagokat, - pedig most nem csaptam nagy vásárlást,- és ez lett belőle.


Hozzávalók:
A polentához:

  • 7 dl tej
  • 20 dkg kukoricadara
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek vaj  + a sütéshez 1 ek


A sülthöz:

  • 3 db fél csirkemell filé
  • frissen őrölt bors
  • kevés tönkölyliszt
  • 1 tojás
  • 6 dkg sózatlan pisztácia durvára őrölve
  • a sütéshez 2 vaj


A gombához:

  • 1 ek olívaolaj
  • 6 dkg csíkozott bacon
  • 30 dkg barna csiperke
  • pici só
  • frissen őrölt bors
  • 1 dl fehérbor

Elkészítése:

A polentához,- aminek nagy rajongója vagyok,- feltettem forrni 7 dl zsíros házi tejet. Hozzáadtam egy csipet sót és mikor felforrt, lassan adagolva, folyamatosan keverve beleszórtam  a kukoricadarát. Addig kevertem, míg besűrűsödött. Ekkor hozzáadtam egy kanál vajat, elkevertem benne és a masszát sütőpapírral bélelt őzgerincformába töltöttem. Odaütögettem az asztalhoz, hogy jól tömörödjön és vártam, míg teljesen kihűl.Ekkor kiborítottam a formából és szeletekre vágtam. Nagyjából a kétharmadát grilleztem meg a sülthöz, a többit félretettem és egy kis édességet készítettem belőle. Felhevítettem a grill serpenyőt, beledobtam egy teáskanálnyi vajat és a polenták mindkét oldalát 1-1 perc alatt megsütöttem. Majd még egy adagot kisütöttem.
A húst egyszerűen csak hosszában felvágtam három csíkra, de a végét egyben hagytam. Megsóztam, borsoztam, aztán összefontam és a végét összetűztem egy fogvájóval. A húsfonatokat meghempergettem  lisztben, majd felvert tojásban, végül a pisztáciában. Egy akkora teflon tepsit készítettem elő, amiben éppen elfért a három húsfonat. Kibéleltem sütőpapírral és kis vajdarabkákat tettem az aljába. Ráfektettem a húsokat, lefedtem fóliával és a 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 30-40 percig.
A gombás köret csak egy villanás volt. Egy kanálnyi olajat hevítettem, amire rádobtam a szalonnacsíkokat, majd a negyedekbe vágott gombát. Kevés sót, ámde több borsot tekertem rá és erős tűzön 4-5 percig pirítottam. Mikor már nagyon melegük volt, nyakon öntöttem egy dl borral és továbbra is erős tűzön addig sütöttem, míg a bor alkoholtartalma elszállt, csak az aromája maradt.  Talán így hosszúnak tűnik az elkészítés, de csupán kis, néhány perces mozzanatokból áll, egyáltalán nem bonyolult.

Mázas húsvéti sonka

Az idei húsvétra mindenképpen mázas sonkát szántam. Keresgettem a receptek között, aztán erre esett a választásom, mert ehhez minden volt itthon, sőt a legtöbbet én készítettem el házilag.


Hozzávalók: 
A sonkához:

  • 1,2 kg kötözött sonka
  • 1 tk egész fekete bors
  • 1 tk kroiandermag
  • 1 tk szegfűbors
  • 3 babérlevéj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma

A mázhoz:




  • 20-25 szem szegfűszeg

Elkészítése:
A sonkát hideg vízben feltettem főzni. A fűszereket mellé tettem fűszertojásban, plusz a hagymákkal is körberaktam és gyöngyözve főztem kb. két órán át.  A levében hagytam kihűlni, mert így biztosan nem szárad ki, hanem finom szaftos marad. Hidegen hántottam le róla a kötözőhálót is.
A mázhoz valókat összekevertem, mindenütt bekentem vele a sonkát és a mélyedésekben, ahol a háló volt, szegfűszegeket szurkáltam.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra és így sütöttem kb. fél óráig. Közben 10 percenként a megmaradt mázzal meglocsolgattam. 



Töltött kalács(ok)

Az utóbbi napokban több kalácsot is sütöttem, mert mint kipróbált receptemet, másokat szerettem volna megörvendeztetni. Reménykedem abban, hogy ez pozitívan sikerült.

 Hozzávalók:
A tésztához:
  • 60 dkg tönköly fehér liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl író
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 6 dkg gyümölcscukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 3 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
Körtés-túrós:
  • 30 dkg házi tehéntúró
  • 1 nagy Vilmos körte
  • 4 dkg gyümölcscukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 marék zöld mazsola
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 2 ek búzadara
Almás töltelék:
  • 1 nagy alma
  • 1 ek cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk mézes sütemény fűszerkeverék
  • 1 marék dió
Mazsolás töltelék:
  • fahéjas porcukor
  • zöld mazsola
Elkészítése:


A tejszínt meglangyosítottam, elkevertem benne 1 tk. cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Felfuttattam.
Kimértem a lisztet, cukrot, szoba hőmérsékletű vajat, sót, vaníliát dagasztógép üstjébe. Hozzáadtam a tojások sárgáját, az írót, a megkelt élesztős tejszínt, a citrom héját és levét és ruganyos, bársonyos tésztát gyúrtam belőle, melyet egy órát kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtottam 2-3 kb. 30x20 cm-es téglalappá (attól függően, hogy milyen tölteléket gondoltam hozzá.Volt 2 és 3 ágból font kalács).
A túrót elkevertem a cukorral, tojássárgájával, búzadarával, vanília kivonattal, reszelt citromhéjjal, a mazsolával. A körtét meghámoztam, kivágtam a magházát és kis kockákra vágtam fel. Óvatosan beleforgattam a túróba.
Az almát meghámoztam, magházát kivágtam, kisebb kockákra vágtam. A diót kézzel durva darabokra törtem és a cukrot, fűszert, citromot hozzáadva, ezt a tölteléket is egy tésztacsíkba töltöttem.
A fahéjas - mazsolás töltelék volt a legegyszerűbb, ott a tésztát megszórtam fahéjas cukorral, majd a tetejét gazdagon megszórtam a zöld mazsolával és a tésztát feltekertem.
A kinyújtott tésztán hosszában egyenletesen elterítjük a túrót , félbe hajtjuk a tésztát, oldalát lenyomkodjuk, hogy a töltelék benne maradjon. A tésztaszálakat, ha két töltött szálból áll, akkor önmaga körül összesodortam, hogy csavart fonatot kapjunk belőle.Ha három szálból sütöttem, akkor összefontam, mint egy copfot.
Az összecsavart tésztát óvatosan szilikon kuglófformába fektettem, végeit összenyomtam. Volt, amit formakenyér sütőformában készítettem el.
A tészta tetejét megkentem felvert tojással. A sütőt előmelegítettem 170 fokra és középen 45-50 perc alatt aranybarnára sütöttem a kalácsot.
A formában hagytam kihűlni, mikor langyos volt, akkor tettem rácsra hűlni, s mikor teljesen kihűlt, csak akkor borítottam süteményes tálra.







2014. április 19., szombat

Barchesz helyett

A holnap elkészülő sonkához készítettem ezt a kenyeret.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 1 dl tejszín
  • 2 dl író
  • 4 dkg vaj
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 30 dkg tönköly fehér liszt
  • 3 ek krumplipüré
  • 2 dkg  Oetker friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só

Tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • 1 ek mák

A tejszínt meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam a friss élesztőt és felfuttattam.
A dagasztógépbe öntöttem a megkelesztett élesztőt, az írót, a szoba hőmérsékletű vajat , a kétféle lisztet és a sót. 10 perc alatt ruganyos, fényes tésztát dagasztottam belőle, amit egy óra alatt langyos helyen duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen ketté osztottam, vastagabb rudakat sodortam belőlük (kb. 40 cm hosszú) és maga körül összetekertem a két szálat. A végeit maga alá hajtva sütőpapírral bélelt őzgerincformába fektettem.
Tetejét megkentem felvert tojással és megszórtam mákkal. Újabb 25-30 percig kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 180 fokra és 35-40 perc alatt aranybarnára sütöttem a kenyeret.