Összes oldalmegjelenítés

2013. május 5., vasárnap

Egyszemélyes vacsora

Itt vagyok magamban és szerencsére ma két linzertortát is sütöttem, amiből maradt egy kevéske, kis maroknyi tészta. Nem volt szívem kidobni és nem is fért már több  a linzerek tetejére, így elővettem az újonnan vásárolt mini pite formát és belenyomkodtam a tésztát. Szerencsére nem volt nagyon édes, éppen csak jelzés értékkel, hiszen az édes lekvárhoz nem volt szükség édes tésztára.
Szóval rásimítottam egy kis sajtot, rátekertem egy szép sovány, vékony szelet füstölt paraszt sonkát, néhány rozmaring levelet, pár diót és a 170 fokos sütőbe dugtam hőlégkeverésen negyed órára. Éppen elég volt vacsorára. Kellemesen kavarogtak a különböző ízek, harmonikusan kiegészítve egymást.





Hozzávalók: 

  • 10 dkg linzertészta
  • 5 dkg krémsajt
  • 1 szelet füstölt parasztsonka
  • 4 fél dió
  • néhány rozmaringlevél

2013. május 3., péntek

Szedres linzertorta

Egy kedves ismerősömnek készítettem ezt a tortát,aki már annyi jót tett velem,hogy meghálálni sohasem tudnám neki. Így azt gondoltam, milyen nagyszerű lenne, ha avval lepem meg, amit a legjobban szeretek csinálni, neki viszont nem jut rá ideje. Bevált. Azt mondta, a férje állítja, ha még egyszer meg szeretne nősülni (amiről persze nincs szó), akkor az én kezemet kérné meg, annyira szereti a sütijeimet. 
Nem tart sokáig elkészíteni. Ízletes finomság.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg tönköly fehér liszt
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg hideg vaj
  • 8 dkg gyümölcscukor
  • 1 kis tojás
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1/2 kk őrölt szegfűszeg
  •  csipet só1
  • 1/2 kk sütőpor
  • 1/2 kisebb citrom leve és reszelt héja
Tölteni: 
  • 30 dkg szederlekvár
    15 dkg szeder
Elkészítése:

A tésztához valókat robot géppel összegyúrtam (lágy tésztát kaptam, melyet 1 órára folpackba csomagolva hűtőbe tettem. A lehűlt tésztát 2/3 - 1/3 arányban elosztottam és a nagyobbik részt két folpack réteg között kerek formára kinyújtottam, hogy egy 25 cm átmérőjű piteformát és az oldalát is betakarja. A lelógó széleket levágtam. A tésztán elterítettem a lekvárt és annak tetejére egész szederszemeket tettem. A maradék 1/3 rész tésztát kinyújtottam 2 mm vékonyra és derelyevágóval csíkokat szabtam belőle. A torta tetejét négyzethálósan befedtem vele. 170 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen, 45-50 perc alatt megsütöttem. Teljes kihűlés után emeltem ki a piteformából (itt nagy segítségemre volt a kivehető aljú sütőforma).
 

2013. április 24., szerda

Rózsaborsos keksz

Újra bevetettem egyik kedvenc fűszeremet, a rózsaborsot. Ez valami csodálatos dolog. Ha meglátom, már kitágul az orrom, szimatolom, azonnal bekapok néhány szemet, a mennyekben érzem tőle magam. Bármivel imádom, édessel, savanyúval, hússal, tésztával. Hoppá! Már látom is, amint rózsaborsos tésztát gyúrok és valami finom szósszal felfalom. Most viszont kenyeret sütöttem. Már majdnem elkészült, mikor eszembe jutott, hogy ha be van kapcsolva a sütő, gyorsan összedobok még egy kekszet. Így született ő.


Hozzávalók:
  • 28 dkg tönköly fehér liszt
  • 17 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 5 púpos tk házi vaníliás porcukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 4 tk rózsabors
  • + 1/2 tk kristálycukor
  • 2 ek tejföl
  • 1 kk sütőpor

Elkészítése:

A rózsaborsot a kristálycukorral mozsárban összetörtem.  Minden hozzávalót dagasztógépbe tettem és pillanatok alatt összedagasztottam.Mivel nem volt időm, nem pihentettem hűtőbe, csak kis zöld diónyi golyókat gyúrtam belőle ,pont 40 darabot, amit sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem. Villával szétnyomtam őket, kerek formára, kb. 0,5 cm vastagra. Néhánynak a tetejére extra adag rózsaborsot tettem, de egyébként a tetejére nem szükséges tenni, mert összeéghet. 170 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeverésen 20 perc alatt arany színűre sütöttem őket. 
A fiam egyet evett belőle, mert nem szereti a rózsaborsot, de a férjemmel pillanatok alatt elkapkodtuk egymás elől az egészet. Szerettem volna a kollégáimat is megörvendeztetni vele, de már nem volt mivel. Majd legközelebb.

2013. április 21., vasárnap

Kacsamell borban párolva fügével és medvehagymás gnocchival

Ezt készítettem ma ebédre. Célom az is volt, hogy fiamnak megmutassam, nem csak a rántott hús finom, (bár tagadhatatlanul az). Mivel medvehagyma szezon van, természetesen én is elkészítek néhány fogást vele. Egészséges, ízletes, nem túl tolakodó ízű.


Hozzávalók:
A kacsához:

  • 4 zsenge kis bőrös kacsamell (85 dkg)
  • színes bors
  • himalája só
  • rozmaring
  • 2,5-3 dl muskotályos bor
  • 2 tk méz
A gnocchihoz:
  • 75 dkg B-típusú főzni való krumpli
  • 30 dkg durum tésztaliszt
  • 1 tk só
  • 2 csomag medvehagyma
Elkészítése:

A kacsamelleket megmostam, megszárítottam, a bőrét beirdaltam (vigyázva, hogy a húsba ne vágjak bele).
Sóztam, frissen őrölt tarka borssal alaposan megszórtam.
Egy felhevített serpenyőben bőrével lefelé tettem a kacsamelleket és 3 percig pirítottam. Leöntöttem  róla a zsír nagy részét. 
Megszórtam rozmaringgal, felengedtem a borral annyira, hogy a bőrt ne érje el. A mellek bőrlre 1/2 tk mézet csurgattam.  Köré dobáltam a fügét és forraltam 6-7 percig, míg elforrt a bor nagyja része.

A krumplit sós vízben héjában megfőztem. Lehűtöttem, meghámoztam.
A medvehagymát megmostam, megszárítottam, szárát leszedtem, késes aprítóval összevágtam. A krumplit összetörtem, hozzákevertem az aprított hagymát a sót és összegyúrtam a liszttel. 
Lisztezett deszkán 6-7 részre osztottam, hüvelykujjnyi vastagságú rudakat sodortam belőle, melyeket kb. 2 cm-es darabokra vágtam késsel. Utána tenyeremmel átsimítottam a darabkákat a lisztezett deszkán, hogy kissé kerekebb formát kapjanak (ilyenkor mindig eszembe villan a Keresztapában az akkor még jóképű Andy Garcia, amint sedergeti a gnocchit Sophia Coppolával. Régen még én is szívesen főztem volna vele gnocchit. Most már csak így magamban sodorgatom a konyhában őket).
Bő sós vízben néhány perc alatt megfőztem. Nem szabad sokat tenni  egyszerre a fazékba, hogy ne hűtse le a vizet. Mikor feljöttek a víz tetejére, 0,5-1 perc múlva kivettem őket. Leöblítettem, lecsepegtettem,  tálba tettem, kevés olajjal meglocsoltam.
Utána természetesen mind jól megettük. Hatalmas sikerem volt, hogy Béla folyamatosan dicsérte és az ebédet.


Málnás csokitorta

Készítettem egy kis üdítő málnás tortát az én szeretett Csillámnak a szülinapjára. 
Innen is boldog születésnapot kívánok!


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 3 nagy tojás
  • 3 ek gyümölcscukor
  • 4 ek rétesliszt
  • 3 ek holland kakaópor
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kk vanília kivonat
  • 1 tk citruspor
  • 1 csipet só


Krémhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 1 ek liszt
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg málna  jam
  • 10 dkg málna


Bevonáshoz:

  • 12 dkg belga étcsokoládé
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 15 dkg málna


Elkészítése:

A tojásokat ketté választottam. A fehérjéből 1 csipet sóval félkemény habot vertem, majd kanalanként adagolva a cukrot folyamatosan vertem, míg szép fehér, fényes, kemény habot kaptam. Ekkor egyesével hozzákevertem a tojások sárgáit is.
A szárazanyagokat összekevertem és apránként egy evőkanállal beleforgattam a habba vigyázva,hogy ne törjön össze. A masszát egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntöttem, melynek alját sütőpapírral béleltem ki. 160 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen és kb. fél óra alatt megsütöttem. A végén tűpróbával ellenőriztem, hogy mindenütt átsült-e, de addig nem nyitottam ki a sütőajtót. Félig nyitott ajtó mellett langyosra hűtöttem.Ezután rácsra tettem kihűlni.
A habhoz a vajat a cukorral habosra kevertem és a hűtőbe tettem. A tejszínt elkezdtem felmelegíteni , miközben beleszórtam a kanál lisztet és a tojás sárgáját. Habverővel folyamatosan kevertem, míg be nem sűrűsödött. Akkor félretettem kihűlni. Mikor teljesen kihűlt, robotgéppel összekevertem a vajas krémmel és a jammel, majd ismét hűtőbe tettem.
A tortát vízszintesen ketté vágtam. Az aljára felhalmoztam az összes krémet és elsimítottam, 10 dkg málnát beledugdosva. A krémet lefedtem a tortalap másik felével.
Gőz fölött felolvasztottam 12 dkg belga csokoládépasztillát 2 ek szőlőmagolajjal, míg teljesen homogén lett, majd azonnal elkezdtem a torta tetejét és oldalát bevonni vele. Míg a csokoládé képlékeny volt, belenyomkodtam a fagyott málnaszemeket, így rögzítve őket hozzá. 
Csak reménykedni tudok, hogy az elgondolásom sikeres volt.

2013. április 15., hétfő

A tibi jó, a tibi finom, a tibi tökéletes

Ez így van. Ez a kis torta Tibikém második névnapi tortája. Az összeállítása nem egy bonyolult. 3 tojásból készítettem piskótát, megkentem a Chicago Bears torta krémjével, majd Tibi marcipánnal beburkolta , csokoládét és feliratot készített rá. 



Nekem nagyon tetsző kis torta ez, mert a tibi jó, a tibi finom, a tibi tökéletes...

2013. április 14., vasárnap

Sült libamáj szelet burgonya rizottóval és párolt körtével

Ma ünnepi ebédünk volt, hisz Tibikémnek volt a névnapja. Ez az alkalom igazán megérdemli, hogy ilyen pompás eledelekkel kényeztessük magunkat.


A libamájat egy napig jeges tejben áztattam. A tejből kivéve szárazra itattam a külsejét, megsóztam és megborsoztam frissen őrölt tarka borssal, belemártottam lisztbe és forró serpenyőben egy kanál kacsazsíron mindkét oldalát egy-egy percig hirtelen kisütöttem. Szerintem ez volt eddigi legsikeresebb libamáj sütéseim egyike. Isteni erdei gombás burgonya rizottót tálaltam hozzá köretnek és ezt kísérte még egy gránátalmás szósszal kísért párolt körte.