Összes oldalmegjelenítés

2014. március 8., szombat

Farsang az Uzsoki FESZ-szel

Férjem meghívott, hogy menjünk el az Uzsoki Kórház farsangi báljára, amit Független Egészségügy Szakszervezet rendezett.
A felhívásban szerepelt, hogy jelmez viselése kötelező, tehát kitaláltuk miként szeretnénk megjelenni a bálon.
Férjem papnak öltözött, jómagam pedig "örömlánynak". na persze csak szerényen. Igyekeztem takarni amivel a természet megáldott itt és ott.



Vettünk egy tombolát, amin ezt az egeret és egy pendrive-ot nyertünk. Fénykép

Kaptam egy szép virágot:

A farsangi jelmezversenyen harmadik helyezést értünk el, amiért kaptunk ajándékba 2 színházjegyet


és egy csokitorát, hogyha valahol még nem domborodnék eléggé, azt pótolhassam:


Őszintén azért alig vártam, hogy a 12 cm-es sarkokon hazatántorogjak, mert ezektől már jól elszoktam. Valamint szívesen előadtuk volna a kis magánszámunkat,- amire készültünk,- de az események forgatagában ez elsikkadt. Nagy kár.

2014. március 4., kedd

Sacher Torta

Persze mindez az én olvasatomban elkészítve. Szinte felér a Chocolate by death-el. Ha csoki, akkor legyen ütős. Kicsiben nem játszom.


Hozzávalók:
A piskótához:

  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg gyümölcscukor
  • 6 tojás sárgája
  • 15 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 12 dkg tönköly fehér liszt
  • 6 dkg mandulaliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 ek kakaópor (bátrabbak készíthetik frissen pörkölt kakaóbabból is!- isteni)
  • 1 ek vanília kivonat

A töltelékhez:


Bevonóhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 2 - 3 ek szőlőmagolaj

Elkészítése:

15 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, de csak annyira, hogy langyos legyen, éppen elveszítse a formáját. A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem.  A sárgáját, a kakaóport, a vanília kivonatot és a cukrot elkevertem a megolvasztott csokoládéval, majd beleforgattam a tojáshabba.
A lisztet, a mandulalisztet és a sütőport elkevertem és kanalanként beleforgattam a csokis tojáshabba.
A tésztát két 16 cm-es kapcsos tortaformába töltöttem, melynek aljára sütőpapírt csíptettem. 
A 140 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen kb. fél óra alatt megsütöttem a tortát. Egy fogvájóval ellenőriztem, mikor sült meg. Mikor elkészült, benn hagytam a sütőbe, csak résnyire nyitottam ki az ajtót, s ahogy hűlt, egyre nagyobb résen engedtem be a levegőt, hogy nehogy összeessen a tészta.
Mikor már csak langyos volt, rácsra tettem kihűlni. Teljes hűlés után keresztben kettévágtam, az alsó lapot megkentem baracklekvárral, a felsőt megfordítva tettem rá, hogy a sima, vágott felület legyen felül.
Ekkor újra felolvasztottam 15 dkg étcsokoládét vízgőz felett, elkevertem szőlőmagolajjal, hogy fényesebb legyen és bevontam vele a tortát. Míg képlékeny volt, tetejére negyedelt epreket tettem díszítésként. Ha nyár lett volna, akkor sárgabarackkal díszítettem volna, de most csak eper volt a hűtőmben. Így szépen kiemelte a csokoládé a színét.

2014. március 1., szombat

"Diétás" kenyér

Ma nagyon hatékony voltam. Össze-vissza főztem mindenfélét. Többek közt ezt a kenyeret is. Mivel költözés előtt állok, próbálom a háztartásom jelentős tartalékait felemészteni. Így a kenyér alapanyagait is eszerint választottam össze. Két adag tang zhongot összekutyultam. Még volt egy adag teljes kiőrlésű tönkölyös öregtészta a hűtőmben. Mielőtt elmentem szomszédolni, előtte ezekből, és még néhány anyagból bekészítettem egy kenyérnyit a kenyérsütőgépembe, had tegye e a dolgát.


Hozzávalók:

  • 15 dkg tang zhong
  • 25 dkg öregtészta
  • 20 dkg Diabestar liszt
  • 50 dkg tönköly fehér liszt
  • 175 ml kefir
  • 150 ml kéz meleg víz
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1,5 tk só


Elkészítése: 
A langyos vízben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. Minden hozzávalót belemértem a kenyérsütő üstjébe és dagasztóprogramra kapcsoltam.
Mikor megkelt a tésztám, sima munkalapra borítottam, nyolc egyenlő részre osztottam, a tésztát egyenlő, kb 25 cm-es rudakká sodortam, majd mint egy anyagot 4-4 szálból "megszőttem a kenyeret.

                                      
A tészta végeit a kenyér alá gyűrtem és belefektettem egy teflon kacsasütőbe. Tetejét megkentem egy kis íróval elkevert felvert tojással, lefedtem és fl órát kelesztettem a konyhapulton. Aztán betettem a duplájára kelt kenyértésztát a 230 fokra előmelegített sütőbe hőlégkeverésen és 45 perc alatt aranybarnára sütöttem.

Paradicsomos fehér bab marokkói csirkével

Ez aztán ízorgia volt a javából. Más ízvilág a kettő, de sikerült belőle komplett ebédet készítenem.


Hozzávalók:
A babhoz:

  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 800 g fehér bab konzerv
  • 1 dl házi BBQ szósz
  • 500 ml sűrű paradicsomszósz
  • 1 tk barna cukor
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 1 kk oregánó
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 kk rozmaring
  • 1 kk kakukkfű


A csirkéhez:

  • 1 ek olaj
  • 3 egész csirkecomb
  • kevés só
  • frissen őrölt feketebors
  • 2-3 ek arab fűszer

Elkészítése:

A bab ételhez kevés olajon megdinszteltem a felkockázott hagymát, majd a fokhagymát, és hozzáadtam a leöblített, lecsepegtetett babot. Ráöntöttem a BBQ szószt, a paradicsomot és a fűszereket, a cukrot és kis tűzön 10 percig összeforraltam a hozzávalókat.

A csirkecombokat vékonyan beolajoztam, enyhén sóztam, borsoztam, mindkét oldalát alaposan megszórtam ras - el - hanouttal. Lefóliázva a bőrös felével lefelé fordítva 20 percre 200 fokos sütőbe tettem, aztán levettem a fóliát és további 30 percig pirítottam a combot félidőben megfordítva. Olyan omlós lett a csirke, hogy amikor megragadtam a csont végét, hogy kivegyem a tepsiből, simán kicsusszant belőle.



Pávaszem és kecskesajtos- áfonyás papucs (kész állatkert)

Ma rengeteg teendőm mellett ráfanyalodtam a "lusta asszony" sütijére. Persze ezt nem leszólásként mondom, mert kényelmes, gyors. Azért általában szeretek magam készíteni mindent, de ez ma elmaradt. 
Elővettem a mélyhűtőből egy doboz kész leveles tésztát és némi finomsággal megtömködtem és máris repült a sütőbe. 

Kétféle süti készült: 

Vanília pudingos-cseresznyés pávaszem:
Hozzávalók:

  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag főzés nélküli vaníliás ízű puding
  • 1/2 üveg cseresznyebefőtt
  • a teteje kenéséhez 1 tojás



A két sütihez használtam 500 g előre kinyújtott leveles tésztát, amit 6 db lapra vágva árulnak.

Fokhagymás kecskesajtos-diós-áfonyás papucs: 
Ebből csak egy lapot készítettem, mert csak én ettem.



  • 10 dkg fokhagymás kecskesajt
  • 2 ek tejföl
  • 1 kk zselatinpor
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 5-6 fél dió
  • 10-12 nagy szem áfonya

Elkészítése:

A joghurtot, a tejet robotgéppel összekevertem a pudingporral, míg besűrűsödött. Három részre osztottam
A pávaszemhez két lapot összepasszítottam, hogy vissza tudjam hajtani. A közepén elosztva elkentem a vaníliapudingot, melynek két szélét egy-egy sor cseresznyebefőttel raktam ki és ráhajtottam a tészta széleit.

A kecskesajtot a borssal, tejföllel és a kanálka zselatinnal robotgéppel összekevertem. Úgy, mint édes társát megtöltöttem a tészta közepét és felváltva dióval és áfonyaszemekkel a közepén díszítettem, ízesítettem.
Felvert tojással megkentem a tetejét és 200 fokon, hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütöttem. 
Wow....

Kesudiós kacsa curry citromos rizzsel

Újra az indiai ízek felé fordultam. Bármikor megeszem és azt remélem, hogy a családom is.


Hozzávalók:
A húshoz:
  • 42 dkg kacsamell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1 kk chilipehely
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk koriandermag
  • 1 teáskanál curry
  • 1 teáskanál garam masala
  • 2 ek olaj
  • 1 tk himalája só
  • 1 kk bors
  • 3 dl kókusztej
  • 15 dkg kesudió

A citromos rizshez:
  • 25 dkg basmati rizs
  • 5 dl 
  • 2 ek ghí
  • 2 citrom leve
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 kk kurkuma
  • 2 kk egész koriandermag
  • 5 dkg kesudió durvára vágva
  • 2 ek korianderzöld
  • 1 db zöld chilipaprika
  • 1 tk só

Elkészítése:

Az olajat megforrósíttotam, szalmasárgára pirítottam rajta a felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadtam a reszelt gyömbért és fokhagymát, a fele kesudiót összetörve, felét egészben, valamint a fűszereket.
Pirítottam őket 2 percig, majd belekevertem a 2-3 mm vékonyra szelt kacsamellet. Sóztam, borsoztam. Addig sütöttem erős tűzön, míg a hús színe elvesztette a vörös színét.
Ekkor felöntöttem a kókusztejjel és további 2-3 percig forraltam.Tálalásnál megszórtam  korianderzölddel.

A rizst többször átmostam, sós vízben puhára főztem. Rácsavartam a citromok levét.
A ghít felforrósítottam, beletettem az egész koriandermagot, a kurkumát, a felkarikázott zöld chilit, a kókuszreszeléket és a durvára aprított kesudiót. Kicsit átpirítottam, majd ráöntöttem a megfőtt rizst. Alaposan átkevertem.  50 fokra előmelegített sütőben 10 percig szárítottam.
Tálalásnál friss korianderzölddel szórtam meg.







2014. február 27., csütörtök

Rozsos kenyér

Itt bevetettem az újabb kedvenceimet, az tönköly gyorskovászt és a  tang zhongot is. Mivel főként tönköly és rozslisztből sütök, ezeket ötvöztem ebben a kenyérben.
A tönköly gyorskovászon annyit változtattam, hogy 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet és 30 dkg tönköly fehér lisztet használtam hozzá.


Hozzávalók:
Kenyértészta:

  • 27 dkg gyorskovász
  • 15 dkg tang zhong
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50 dkg tönköly fehér liszt
  • 1 dl író
  • 1,7 dl víz
  • 2,8 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1,5 tk só
  • 2 ek olaj


Elkészítése: 
A kézmeleg vízben a cukrot feloldottam és belemorzsoltam a friss élesztőt, ami 5-6 perc alatt felfutott.
Minden egyéb hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem, - azért arra vigyáztam, hogy legalul legyen a só,- legfelülre pedig rátöltöttem az élesztős vizet. Dagasztóprogramra kapcsoltam, 1:50 óra, amikor a gép kétszer átdagasztja és keleszti a kenyeret. 
Miután a kenyértészta megkelt, lisztezett deszkára borítottam, ketté osztottam, mindkét tésztát kihúzogattam kézzel nagyjából téglalap alakúra, majd feltekertem, szilikon kenyérformába fektettem. A tetejét megkentem lehelet vékonyan juharsziruppal, bemetszettem pár helyen és folpackkal letakarva a pulton hagytam kelni fél órát. Közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra hőlégkeverésen. A sütő aljába tettem egy tálka vizet gőzölni, és betettem a megkelt kenyereket hőlégkeverésen. Nagyjából fél óra alatt megsültek.  Félidőben visszavettem 180 fokra, hogy jól átsüljenek. Nagyon finom, lágy, illatos kenyérkék lettek.