Összes oldalmegjelenítés

2015. március 16., hétfő

Lemon curd - citromkrém

Már régebben is elkészítettem ezt a finomságot, de most újra szükségem vált rá egy sütihez. A legegyszerűbb otthon elkészíteni és nem boltokban kajtatni utána. A friss, tartósítószer mentes mindig jobb és finomabb.


Hozzávalók:


  • 1 citrom héja
  • két citrom leve (nekem 112 ml volt)
  • 60 g gyümölcscukor
  • 170 g vaj
  • 3 tojás
  • 1 csipet só


Elkészítése:

A tojásokat elkevertem a cukorral, citromlével, citromhéjjal és a sóval és vízgőz felett folyamatos kevergetés mellet hevítettem, míg besűrűsödött pudingszerűen. Ekkor belekevertem a felkockázott vajat, míg sima, fényes, homogén krémet kaptam. Ezt hűtőbe tettem és csak másnap használtam fel. Jól záródó üvegben , hűtőben 2-3 hétig eltartható. De kinek tart ez el ennyi ideig?

2015. március 15., vasárnap

Aszalt paradicsomos sült hagymás kenyér

Beteg gyermekem táplását elősegítendő sütöttem helyes kis parti bagetteket, hátha jobban esik neki a kenyér. Bejött a számításom.



Hozzávalók 3 kenyérhez:

  • 25 dkg öregtészta
  • 30 dkg tönköly fehérliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3 ek kukoricadara
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 ek kész sült hagyma ( Aldi, Lidlben kapható)
  • 4 ek aszalt paradicsom csíkokra vágva (Aldiban beszerezhető)
  • 1 ek oregánó
  • 1,5 tk só


Elkészítése:

Nem sokat szórakoztam vele, nem futtattam az élesztőt sem, csak minden hozzávalót robotgép táljába dobáltam és kb. 10 percig dagasztottam, majd 20 percig pihentettem, megint átdagasztottam, majd kb. 40-50 percet kelesztettem letakarva a tálat a konyhapulton. A megkelt tésztát kiborítottam, három részre osztottam. Olajos kézzel hengereket formáltam belőle és a party kenyérformába csúsztattam. Mindkét végét lezárva 20 percig kelesztettem, aztán 180 fokon, hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütöttem, A kisfiú meg hamm, bekapta.



Gombás marha paradicsomszószban

Ma orvosi tanácsra húslevest főztem gyengélkedő kisfiamnak. Gondoltam semmit nem hagyok veszendőbe. A levest marhanyakból készítettem, mert viszonylag hamar finom puhára lehet főzni. Teletettem finom zöldségekkel is, ahogy illik. Előre eltervelt szándékkal két közepes krumplit is belepottyantottam a levesbe, mert ez kellett a körethez.  Így miután megfőtt a leves, már kevéske munkával elkészült a második fogás is.


Hozzávalók:
A körethez:

  • 30 dkg a levesben főtt burgonya
  • 30 dkg nyers burgonya
  • 8 dkg vaj
  • 1 nagy tojás
  • 3 púpozott ek. parmezánsajt
  • 1/2 csomag petrezselyemzöld
  • 1 kk. só
  • 1 kk. bors
  • 1 csipet szerecsendió


A raguhoz:

  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 20 dkg barna csiperke gomba
  • 50 dkg főtt marhanyak
  • 0,5 l passzírozott paradicsom
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kk. kakukkfű
  • 1 tk. oregánó


Elkészítése:

A levesben főtt burgonyát a vajjal és a tojással , sajttal robotgépben habosra kevertem, fűszereztem. A nyers krumplit meghámoztam, megmostam, szárazra töröltem és nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a levet kinyomkodtam belőle és a krumplipürébe kevertem. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. Egy nagy méretű pogácsaszaggatót használtam a formázáshoz. Azt töltöttem meg a burgonyás keverékkel. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20-25 perc alatt aranybarnára sütöttem.

A ragu is gyorsan elkészült. Egy kanál olívaolajon megpirítottam a felkockázott hagymát, majd hozzáadtam az ecsettel megtisztított negyedekre vágott gombát és a fokhagymát, sóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel, oregánóval és így pirítottam kb. 3 percig, majd hozzáadtam a főtt, felkockázott marhahúst. Ezt is sütöttem 2-3 percig, majd felöntöttem a passzírozott paradicsommal, amivel már csak összeforraltam a gombás húst és máris tálalhattam. 
Nekem a régi menzai főtt marhahúsos paradicsomszósz jutott az eszembe róla, de fényévekkel ízletesebb lett.

2015. március 12., csütörtök

Egyszemélyes meggyes csokoládétorták

Kolléganőm nagyon finom csoki mousse-al lepett meg minket a minap. Az ő ötlete volt, hogy milyen jó lenne külön kis egyszemélyes torták készítése. Ő nagyon profi módon süt tortákat. Én kevésbé, de tetszett az ötlet. Vettem kis kerek és négyszögletes sütőformákat nemrégiben, így igazán könnyű dolgom volt.
Összekevertem a tésztát és megsütöttem. Ezt azért kész kekszből és némi vajból is el lehet készíteni, de én meggyes piskótatortát sütöttem hozzá.


Hozzávalók: 12 formához

A tésztához:

  • 20 dkg félfogós liszt
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 4 tojás
  • 0,5 dl szőlőmagolaj (lehet lágy vaj is)
  • 2 ek kakaópor
  • 1 csapott tk. sütőpor



  • 1 üveg meggybefőtt vagy magozott meggy

A mousse-hoz:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek kakaópor
  • 2 ek gyümölcscukor (akár el is hagyható)
  • 3 tojás
  • 2 lap zselatin

Tetejére:

  • 2 ek kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • meggy

Elkészítése:

Kezdhetjük a mousse-al, mivel annak hűlnie kell a hűtőben. A lapzselatint eltördeltem, hideg vizes tálkába tettem ázni.
Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztottam, végül belekevertem az átszitált kakaóport is. Majd egy tálban a tojások sárgáit és a gyümölcscukrot folyamatos keverés mellett besűrítettem. A tejszínből kemény habot vertem, amihez folyamatosan robotgéppel hozzákevertem a csokoládés vajat és a sűrű tojássárgáját és a kicsavart zselatint is. Végül lazításnak felvertem a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá és evvel lazítottam a csokihabot. Robotgéppel kevertem össze ezt is, majd a hűtőbe tettem dermedni.
Következett a piskótatészta. Nem csináltam nagy felhajtást. A tésztához valókat egy keverőtálban robotgéppel összekevertem. A formákat belülről kikentem szőlőmagolajjal és mindegyikbe kb. hüvelykujjnyi tésztát töltöttem. Annyi meggyet dobáltam bele, hogy majdnem tele legyen a tészta  piros gyümölcsökkel. 170 fokon hőlégkeverésen kb. 10 perc alatt megsütöttem őket. Mikor langyosra hűltek, kiűztem őket a hideg erkélyre, hogy gyorsabban elkészüljenek. 
A már kihűlt tésztán egyenlően elosztottam a mousse krémet. Elsimítottam a  tetejét és hűtőbe tettem dermedni egy éjszakára. Buzgón imádkoztam, hogy legyen egybe a krém reggelre, mivel meglepetésnek szántam és nem lett volna időm mással pótolni. Imám meghallgatásra talált. Másnap még meghintettem kevés cukrozatlan kakaóporral, reszeltem rá 70 %-os étcsokoládét és a tetejét egy szem meggyel díszítettem. 
Büszkén mondhatom, hogy csak pozitív visszajelzést kaptam és hát magamnak is igen ízlett a végeredmény.

Fűszeres - magos - kefíres kenyér

Ez itt molnárkáim társa volt a dagasztó másik tégelyében. Szerencsére olyan kenyérsütőt vettem, amibe egyszerre két félét is lehet készíteni. Sütésre mondjuk nem használom, de dagasztani ideális, ha nem akarok sok embernek egyszerre sütni. Magamnak ezt a kenyeret sütöttem meg. (Szerintem sütni tudok, de fotózni azt nagyon nem. De ami késik, nem múlik.)


Hozzávalók: 

  • 27 dkg öregtészta
  • 8 dkg tejes tang zhong
  • 25  dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg BL - 80 kenyérliszt
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 1 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztőd
  • 2 dl kefir
  • 3 ek kukoricadara
  • 2 ek tökmag
  • 2 ek napraforgómag
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek fehér szezámmag
  • 1 ek fekete szezámmag
  • 1 ek útifűmaghéj
  • 1 tk só
  • 1 kk chilipehely
  • 1 kk frissen őrölt fekete bors


Elkészítése: 

Külön készítettem a tang zhongot: a tejet elkevertem a liszttel, majd folyamatos habverővel való kevergetés mellett felforraltam, majd lehűtöttem.
A langyos vízben a cukorral felfuttattam az élesztőt. Minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és 10 percig dagasztottam  tésztát. A kelesztést már nem melegítve csinálom, csak hagyom, hogy magától szobahőmérsékleten megkeljen. A megkelt tésztát átgyúrtam, téglalap alakúra nyomkodtam, aztán feltekertem. Ezt a hengerformát fektettem a formakenyér sütőbe. Abban újabb 20-25 percig kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra. Mielőtt a forróságba toltam volna a tésztát, lespricceltem langyos vízzel, sőt ezt megismételtem még kétszer sülés közben is, és akkor is mikor a kenyeret kivettem a sütőből. 15 perc után lecsökkentettem a hőmérsékletet 180 fokra és ezen sütöttem, míg a kívánt színt el nem értem. Ekkor a kenyeret rácsra tettem, kapott egy utolsó permetet és hagytam kihűlni.

Molnárkák

Valami fűszeres, teljes kiőrlésű,magos kenyeret sütöttem magamnak. Hogy a fiam ne érezze magát kirekesztettnek, így a kenyérsütő másik üstjébe bekészítettem egy kis fehéret, ne szidjon meg, hogy csak egészséges készül.

Hozzávalók: 
  • 7 dkg tejes tang zhong
  • 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 20 dkg félfogós liszt
  • 20 dkg finom liszt

Elkészítése:

A tejet és a vizet összekevertem a cukorral, meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt, a szokásos módon felfuttattam. Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és megdagasztottam vele. 40 percig kelesztettem, majd lisztezett felületre borítottam, öt egyenlő részre osztottam, zsemléket formáltam belőlük és sütőpapírral bélelt tesibe tettem. A tetejét megkentem a maradék tojásfehérje és víz keverékével. 180-190 fokon hőlégkeverésen 15-16 perc alatt szépre megnőnek, megsülnek.

Túróval - baconnel töltött kiflik

Jókora adaggal sütöttem ebből a kifliből, mert sok mindenkit szerettem volna megkínálni belőle. Persze megint úgy alakult,  mint máskor is szokott, benéztem a hűtőmbe, vajon mit tudnék a lakóiból összeállítani ami ehető. A túrót már ott méregettem napok óta. Mindig bedőlök a fiamnak, és azt hiszem, ha mondja, akkor meg is fogja enni a túrót, aztán csak húzogatja az orrát. A múltkor is megrendelte a Rákóczi túróst, evett belőle egy szeletet, a többit pedig ránk hagyta. Csoda, hogy lassan gurulok? De vissza a kiflikhez.


Tészta: 

  • 25 dkg öregtészta (persze jó a kenyérliszt is)
  • 10 dkg krumplipüré (ha nincs maradék, 2-3 ek burgonyapehely)
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl joghurt
  • 2 dl langyos víz
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 40 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5 tk só

Töltelék:

  • 20 dkg túró (nagyon finom a cottage chees is)
  • 10 dkg bacon

Tetejére:

  • 5 dkg reszelt ementáli sajt.


Mint a képen is látható, csak a fele tésztából lett kifli, a másik feléből mosolygós zsemléket sütöttem.

Elkészítése:


 A langyos vízben elkevertem a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, 8-10 perc alatt habosra futtattam. Dagasztógépbe mértem a hozzávalókat, majd hozzáadtam a megkelesztett élesztős vizet is és 8-10 percig dagasztottam. Letakarva félre tettem a ruganyos tésztalabdát, de fél óra elteltével még egyszer  átdagasztattam a géppel majd újabb 40 perces kelesztés következett.  Lisztezett munkalapra borítottam a kétszeresére megkelt tésztát és elosztottam 2 egyenlő részre. Az egyik felét újabb hat adagra szedtem szét és ezekből szép kerek zsemléket formáztam, sütőpapírral bélelt tepsibe ültettem. 


A másik felét kinyújtottam kb. 40 cm átmérőjű körré, és ezt a kört osztottam el hat cikkre.


 








Minden cikkre tettem egy kanál túrót, megborsoztam. A baconszeleteket kockákra vágtam fel és teflon serpenyőben ropogósra sütöttem, Ezzel koronáztam meg a túrót, majd feltekertem a kifliket és mentek a tepsibe kis duci kollégáik mellé. A megmaradt tojásfehérjével megkentem a péksütemények tetejét. A zsemlékre magokat szórtam, a kiflikre reszelt sajtot. 
180 fokos sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsültek.
Aki ezekből egyet megeszik, az garantáltan jól lakik.