Már régebben is elkészítettem ezt a finomságot, de most újra szükségem vált rá egy sütihez. A legegyszerűbb otthon elkészíteni és nem boltokban kajtatni utána. A friss, tartósítószer mentes mindig jobb és finomabb.
Hozzávalók:
- 1 citrom héja
- két citrom leve (nekem 112 ml volt)
- 60 g gyümölcscukor
- 170 g vaj
- 3 tojás
- 1 csipet só
Elkészítése:
A tojásokat elkevertem a cukorral, citromlével, citromhéjjal és a sóval és vízgőz felett folyamatos kevergetés mellet hevítettem, míg besűrűsödött pudingszerűen. Ekkor belekevertem a felkockázott vajat, míg sima, fényes, homogén krémet kaptam. Ezt hűtőbe tettem és csak másnap használtam fel. Jól záródó üvegben , hűtőben 2-3 hétig eltartható. De kinek tart ez el ennyi ideig?
Beteg gyermekem táplását elősegítendő sütöttem helyes kis parti bagetteket, hátha jobban esik neki a kenyér. Bejött a számításom.
Hozzávalók 3 kenyérhez:
- 25 dkg öregtészta
- 30 dkg tönköly fehérliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3 ek kukoricadara
- 2,5 dl langyos víz
- 2 ek olívaolaj
- 2 dkg friss élesztő
- 3 ek kész sült hagyma ( Aldi, Lidlben kapható)
- 4 ek aszalt paradicsom csíkokra vágva (Aldiban beszerezhető)
- 1 ek oregánó
- 1,5 tk só
Elkészítése:
Nem sokat szórakoztam vele, nem futtattam az élesztőt sem, csak minden hozzávalót robotgép táljába dobáltam és kb. 10 percig dagasztottam, majd 20 percig pihentettem, megint átdagasztottam, majd kb. 40-50 percet kelesztettem letakarva a tálat a konyhapulton. A megkelt tésztát kiborítottam, három részre osztottam. Olajos kézzel hengereket formáltam belőle és a party kenyérformába csúsztattam. Mindkét végét lezárva 20 percig kelesztettem, aztán 180 fokon, hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütöttem, A kisfiú meg hamm, bekapta.
Ma orvosi tanácsra húslevest főztem gyengélkedő kisfiamnak. Gondoltam semmit nem hagyok veszendőbe. A levest marhanyakból készítettem, mert viszonylag hamar finom puhára lehet főzni. Teletettem finom zöldségekkel is, ahogy illik. Előre eltervelt szándékkal két közepes krumplit is belepottyantottam a levesbe, mert ez kellett a körethez. Így miután megfőtt a leves, már kevéske munkával elkészült a második fogás is.
Hozzávalók:
A körethez:
- 30 dkg a levesben főtt burgonya
- 30 dkg nyers burgonya
- 8 dkg vaj
- 1 nagy tojás
- 3 púpozott ek. parmezánsajt
- 1/2 csomag petrezselyemzöld
- 1 kk. só
- 1 kk. bors
- 1 csipet szerecsendió
A raguhoz:
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 20 dkg barna csiperke gomba
- 50 dkg főtt marhanyak
- 0,5 l passzírozott paradicsom
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 kk. kakukkfű
- 1 tk. oregánó
Elkészítése:
A levesben főtt burgonyát a vajjal és a tojással , sajttal robotgépben habosra kevertem, fűszereztem. A nyers krumplit meghámoztam, megmostam, szárazra töröltem és nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a levet kinyomkodtam belőle és a krumplipürébe kevertem. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. Egy nagy méretű pogácsaszaggatót használtam a formázáshoz. Azt töltöttem meg a burgonyás keverékkel. 180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20-25 perc alatt aranybarnára sütöttem.
A ragu is gyorsan elkészült. Egy kanál olívaolajon megpirítottam a felkockázott hagymát, majd hozzáadtam az ecsettel megtisztított negyedekre vágott gombát és a fokhagymát, sóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel, oregánóval és így pirítottam kb. 3 percig, majd hozzáadtam a főtt, felkockázott marhahúst. Ezt is sütöttem 2-3 percig, majd felöntöttem a passzírozott paradicsommal, amivel már csak összeforraltam a gombás húst és máris tálalhattam.
Nekem a régi menzai főtt marhahúsos paradicsomszósz jutott az eszembe róla, de fényévekkel ízletesebb lett.
Kolléganőm nagyon finom csoki mousse-al lepett meg minket a minap. Az ő ötlete volt, hogy milyen jó lenne külön kis egyszemélyes torták készítése. Ő nagyon profi módon süt tortákat. Én kevésbé, de tetszett az ötlet. Vettem kis kerek és négyszögletes sütőformákat nemrégiben, így igazán könnyű dolgom volt.
Összekevertem a tésztát és megsütöttem. Ezt azért kész kekszből és némi vajból is el lehet készíteni, de én meggyes piskótatortát sütöttem hozzá.
Hozzávalók: 12 formához
A tésztához:
- 20 dkg félfogós liszt
- 10 dkg gyümölcscukor
- 4 tojás
- 0,5 dl szőlőmagolaj (lehet lágy vaj is)
- 2 ek kakaópor
- 1 csapott tk. sütőpor
- 1 üveg meggybefőtt vagy magozott meggy
A mousse-hoz:
- 30 dkg étcsokoládé
- 4 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 3 ek kakaópor
- 2 ek gyümölcscukor (akár el is hagyható)
- 3 tojás
- 2 lap zselatin
Tetejére:
- 2 ek kakaópor
- 5 dkg étcsokoládé
- meggy
Elkészítése:
Kezdhetjük a mousse-al, mivel annak hűlnie kell a hűtőben. A lapzselatint eltördeltem, hideg vizes tálkába tettem ázni.
Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztottam, végül belekevertem az átszitált kakaóport is. Majd egy tálban a tojások sárgáit és a gyümölcscukrot folyamatos keverés mellett besűrítettem. A tejszínből kemény habot vertem, amihez folyamatosan robotgéppel hozzákevertem a csokoládés vajat és a sűrű tojássárgáját és a kicsavart zselatint is. Végül lazításnak felvertem a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá és evvel lazítottam a csokihabot. Robotgéppel kevertem össze ezt is, majd a hűtőbe tettem dermedni.
Következett a piskótatészta. Nem csináltam nagy felhajtást. A tésztához valókat egy keverőtálban robotgéppel összekevertem. A formákat belülről kikentem szőlőmagolajjal és mindegyikbe kb. hüvelykujjnyi tésztát töltöttem. Annyi meggyet dobáltam bele, hogy majdnem tele legyen a tészta piros gyümölcsökkel. 170 fokon hőlégkeverésen kb. 10 perc alatt megsütöttem őket. Mikor langyosra hűltek, kiűztem őket a hideg erkélyre, hogy gyorsabban elkészüljenek.
A már kihűlt tésztán egyenlően elosztottam a mousse krémet. Elsimítottam a tetejét és hűtőbe tettem dermedni egy éjszakára. Buzgón imádkoztam, hogy legyen egybe a krém reggelre, mivel meglepetésnek szántam és nem lett volna időm mással pótolni. Imám meghallgatásra talált. Másnap még meghintettem kevés cukrozatlan kakaóporral, reszeltem rá 70 %-os étcsokoládét és a tetejét egy szem meggyel díszítettem.
Büszkén mondhatom, hogy csak pozitív visszajelzést kaptam és hát magamnak is igen ízlett a végeredmény.
Ez itt molnárkáim társa volt a dagasztó másik tégelyében. Szerencsére olyan kenyérsütőt vettem, amibe egyszerre két félét is lehet készíteni. Sütésre mondjuk nem használom, de dagasztani ideális, ha nem akarok sok embernek egyszerre sütni. Magamnak ezt a kenyeret sütöttem meg. (Szerintem sütni tudok, de fotózni azt nagyon nem. De ami késik, nem múlik.)
Hozzávalók:
- 27 dkg öregtészta
- 8 dkg tejes tang zhong
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 dkg BL - 80 kenyérliszt
- 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 1 dl langyos víz
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztőd
- 2 dl kefir
- 3 ek kukoricadara
- 2 ek tökmag
- 2 ek napraforgómag
- 2 ek lenmag
- 2 ek fehér szezámmag
- 1 ek fekete szezámmag
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 kk chilipehely
- 1 kk frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
Külön készítettem a tang zhongot: a tejet elkevertem a liszttel, majd folyamatos habverővel való kevergetés mellett felforraltam, majd lehűtöttem.
A langyos vízben a cukorral felfuttattam az élesztőt. Minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és 10 percig dagasztottam tésztát. A kelesztést már nem melegítve csinálom, csak hagyom, hogy magától szobahőmérsékleten megkeljen. A megkelt tésztát átgyúrtam, téglalap alakúra nyomkodtam, aztán feltekertem. Ezt a hengerformát fektettem a formakenyér sütőbe. Abban újabb 20-25 percig kelesztettem. Közben a sütőt előmelegítettem 230 fokra. Mielőtt a forróságba toltam volna a tésztát, lespricceltem langyos vízzel, sőt ezt megismételtem még kétszer sülés közben is, és akkor is mikor a kenyeret kivettem a sütőből. 15 perc után lecsökkentettem a hőmérsékletet 180 fokra és ezen sütöttem, míg a kívánt színt el nem értem. Ekkor a kenyeret rácsra tettem, kapott egy utolsó permetet és hagytam kihűlni.
Valami fűszeres, teljes kiőrlésű,magos kenyeret sütöttem magamnak. Hogy a fiam ne érezze magát kirekesztettnek, így a kenyérsütő másik üstjébe bekészítettem egy kis fehéret, ne szidjon meg, hogy csak egészséges készül.
Hozzávalók:
- 7 dkg tejes tang zhong
- 5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
- 2 tojássárgája
- 1 ek cukor
- 1 kk só
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 2 dkg friss élesztő
- 20 dkg félfogós liszt
- 20 dkg finom liszt
Elkészítése:
A tejet és a vizet összekevertem a cukorral, meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt, a szokásos módon felfuttattam. Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem és megdagasztottam vele. 40 percig kelesztettem, majd lisztezett felületre borítottam, öt egyenlő részre osztottam, zsemléket formáltam belőlük és sütőpapírral bélelt tesibe tettem. A tetejét megkentem a maradék tojásfehérje és víz keverékével. 180-190 fokon hőlégkeverésen 15-16 perc alatt szépre megnőnek, megsülnek.
Jókora adaggal sütöttem ebből a kifliből, mert sok mindenkit szerettem volna megkínálni belőle. Persze megint úgy alakult, mint máskor is szokott, benéztem a hűtőmbe, vajon mit tudnék a lakóiból összeállítani ami ehető. A túrót már ott méregettem napok óta. Mindig bedőlök a fiamnak, és azt hiszem, ha mondja, akkor meg is fogja enni a túrót, aztán csak húzogatja az orrát. A múltkor is megrendelte a Rákóczi túróst, evett belőle egy szeletet, a többit pedig ránk hagyta. Csoda, hogy lassan gurulok? De vissza a kiflikhez.
Tészta:
- 25 dkg öregtészta (persze jó a kenyérliszt is)
- 10 dkg krumplipüré (ha nincs maradék, 2-3 ek burgonyapehely)
- 1 tojássárgája
- 1 dl joghurt
- 2 dl langyos víz
- 5 dkg vaj
- 0,5 dl olívaolaj
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 40 dkg BL-80 kenyérliszt
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 tk só
Töltelék:
- 20 dkg túró (nagyon finom a cottage chees is)
- 10 dkg bacon
Tetejére:
- 5 dkg reszelt ementáli sajt.
Mint a képen is látható, csak a fele tésztából lett kifli, a másik feléből mosolygós zsemléket sütöttem.
Elkészítése:
A langyos vízben elkevertem a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, 8-10 perc alatt habosra futtattam. Dagasztógépbe mértem a hozzávalókat, majd hozzáadtam a megkelesztett élesztős vizet is és 8-10 percig dagasztottam. Letakarva félre tettem a ruganyos tésztalabdát, de fél óra elteltével még egyszer átdagasztattam a géppel majd újabb 40 perces kelesztés következett. Lisztezett munkalapra borítottam a kétszeresére megkelt tésztát és elosztottam 2 egyenlő részre. Az egyik felét újabb hat adagra szedtem szét és ezekből szép kerek zsemléket formáztam, sütőpapírral bélelt tepsibe ültettem.
A másik felét kinyújtottam kb. 40 cm átmérőjű körré, és ezt a kört osztottam el hat cikkre.
Minden cikkre tettem egy kanál túrót, megborsoztam. A baconszeleteket kockákra vágtam fel és teflon serpenyőben ropogósra sütöttem, Ezzel koronáztam meg a túrót, majd feltekertem a kifliket és mentek a tepsibe kis duci kollégáik mellé. A megmaradt tojásfehérjével megkentem a péksütemények tetejét. A zsemlékre magokat szórtam, a kiflikre reszelt sajtot.
180 fokos sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsültek.
Aki ezekből egyet megeszik, az garantáltan jól lakik.