Összes oldalmegjelenítés

2013. május 29., szerda

Tudunk élni: húst hússal

Kedvenc olasz szakácsom,- Buddy Valastro,- aki cukrász, de főzöget is nagyszámú családjának, nap mint nap ellát engem jobbnál jobb ötletekkel, mit is készítsek én a családomnak. A minap ezt láttam tőle:  hússal töltött pulykamell.






Hozzávalók:
A töltött húshoz:

1 kg pulykamell
30 dkg csirkemell
20 dkg bébispenót
1 nagy tojás
fél fej fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja
 
Buddy zsemlemorzsája:
1 szelet házi kenyér
1 csokor petrezselyemzöld
7 dkg parmezán sajt
3-4 ek olívaolaj

bors
 
A sütéshez:
20 dkg szeletelt bacon
2 dl fehérbor
2 dl csirkehúsleves
2 közepes répa
1 fehérrépa
3-4 halványító zellerszár
 
A szószhoz még:
1 ek méz
1 ek magos mustár
1 dl tejszín

Elkészítése:
 
A pulykamellet "kinyitottam" úgy, hogy egy éles késsel jobbról az egyharmad vastagságánál vízszintesen bevágtam , majd a másik irányba is így tettem nem teljesen átvágva a húst. Ezek után szétnyitottam és ha 1 cm-nél vastagabb volt, akkor óvatosan folpack alatt kiklopfoltam. Mindkét oldalát sóztam, borsoztam.
A csirkemellet durvára daráltam. Két kanál olajon elkezdtem pirítani, miközben sóztam, borsoztam. Hozzáadtam még egy fél citrom reszelt héját. Fehéredésig jól átforgattam, fakanállal szétnyomkodtam, hogy mindenütt átsüljön a külseje. Ekkor rádobtam a megmosott, megszárított bébispenótot és a fél fej reszelt fokhagymát. Átforgattam, míg megfonnyadt a spenót.
Buddy innentől csak annyit mond: "- ...és beletesszük az én zsemlemorzsámat..."
Késes aprítóba beletettem egy szelet kenyeret, egy csokor petrezselymet felaprítva, sót, borsot ízlés szerint, 7 dkg parmezánt frissen reszelve, valamint 2 ek olívaolajat és összevágtam nem túl finomra.
A keveréket elegyítettem a csirkés spenóttal, ráütöttem egy tojást is.
A kiterített pulykamellet egyenletesen beterítettem evvel a töltelékkel,majd szépen feltekertem. Hústűvel rögzítettem. Teljesen beborítottam bacon szalonnával. A tűzhelyen mindkét oldalát mély serpenyőben megkapattam, majd felöntöttem a fehérborral. Kicsit forraltam, míg elpárolgott az alkoholtartalma, aztán hozzátöltöttem a csirkelevest, körberaktam a megtisztított, felszeletelt zöldségekkel, lefedtem és a 200 fokra előmelegített sütőbe tettem lefedve, így sütöttem egy órát, majd a tetőt levéve 10-15 perc alatt megpirítottam a külsejét.
A húst kb. 10 percig pihentettem, mielőtt felvágtam, pedig nagyon sorban állt már a család összes két tagja talpig kiéhezve. 
 
 
A zöldségekből és a megmaradt pecsenyeléből finom szószt készítettem úgy, hogy a puhára főtt zöldségeket és a pecsenyelét egy kisebb edényben 1 kanál mézzel , 1 kanál magos mustárral és 1 dl tejszínnel botmixerrel pépesítettem.

2013. május 28., kedd

Panzerotti

Tudtam, hogy ennek nagy sikere lesz. A gyerekemnél mindig népszerű a pizza, a lángost is imádja, így ebből csak jó sülhetett ki. Beletettem mindent, amit a hűtőben találtam.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg pizzaliszt
  • 2,5 dl meleg víz
  • 1 tk méz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk só
  • 1/2 citrom leve
  • 3 ek olívaolaj


A töltelék:

  • 20 dkg cottage cheese
  • egy marék snidling
  • frissen őrölt fekete bors
  • felkockázott kápia paprika



  • 10 dkg füstölt parasztsonka
  • fokhagymával töltött zöld olívabogyó
  • fekete olívabogyó
  • olajban eltett aszalt paradicsom
  • kapribogyó
  • parmezánsajt
  • kakukkfűágak
  • bazsalikomlevél
  • rozmaringlevél


Elkészítése:
A tésztához a vizet meglangyosítottam, elkevertem a mézzel, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. Utána kenyérsütőgépben összegyúrtam az összes hozzávalóval, megkelesztettem. Kevés lisztet hintettem a nyújtódeszkára és kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtottam a megkelt tésztát. 11 cm átmérőjű kerek formával köröket vágtam ki. A tészta közepére sonkából, zöldfűszerből, olívabogyóból vagy aszalt paradicsomból kupacot raktam, tetejére parmezán szeletkét tettem, majd a tészta széleit összenyomkodva félkör alakú batyut készítettem. Olajat forrósítottam és abban hirtelen kisütöttem a töltött tésztákat. Minden batyu mást és mást rejtett. Igazi kis surprise ebéd volt. Mindannyian degeszre ettük magunkat. Ebből a mennyiségből 20 db batyu készült, ami kisütve egy hatalmas tál panzerotti.

Kókuszos tiramisu

Igen, tudom, hogy a tiramisu akkor az igazi, ha kávé és kakaó van benne a mascarponen kívül, de előttem ezt a receptet az általam igen kedvelt Stahl Judit is elkészítette, sőt az ő receptkönyvéből merítettem az ötletet kis változtatásokkal.


Hozzávalók:
Krémhez:
  • 4 tojás
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg porcukor (én házi vaníliásat használtam)
  • 2 lime

A babapiskótához:
  • 40 db babapiskóta
  • 0,4 l tej
  • 1 dl kókuszlikőr

Elkészítése:

A tojásokat ketté választottam. A fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját a porcukrot, a mascarponét és 15 dkg kókuszreszeléket, a lime-ok reszelt héját és levét robotgéppel összekevertem, majd beleforgattam a tojások habját.
A tejet és a likőr összekevertem és csak egy pillanatra belemártottam piskótákat, és szép sorban egy szögletes sütőtál alját kiraktam velük. Fontos, hogy e áztassuk el a piskótákat, csak jelen legyen az íz. Amikor a tál alja megtelt, akkor a krém egyharmadát egyenletesen elsimítottam rajta, majd újra a beáztatott babapiskóta következett. Így készítettem három réteget. A tetején egyenletesen elszórtam a maradék kókuszreszeléket. Néhány órára érdemes a hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek. Az én családom nem várt órákig, így egy jó fél-egy órára betettem a mélyhűtőbe és már tálaltam is. Nem volt nagy jövője. Pillanatok alatt elfogyott ez a tekintélyes mennyiség. Egyszer készítettem limoncelloval is, na az is ott volt a szeren. Egyszerűen nem tudtam abbahagyni, annyira finom volt.

2013. május 26., vasárnap

Karibi grillcsirke

Már napok óta motoszkált a fejemben a gondolat egy kis grillcsirkére, ezért elmentem a piaci csirkéshez, ahol ilyen helyes kis pipiket lehet venni és magammal vittem egyet. Aztán gondoltam egyet és vettem hozzá ananászt, mangót. Narancs, lime volt otthon. 


Hozzávalók:
A páchoz:
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk szegfűszeg
  • 1 kk szerecsendió
  • 1 kk tarka bors
  • 1/2 kk chili
  • 1 lime leve és reszelt héja
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 ek Worchestershire szsósz
  • 1 tk himalája só
  • 1 ek szójaszósz 

Gyümölcs köret:
  • 1 ek olaj
  • 1 ek vaj
  • 1/2 ananász hosszában szeletelve
  • 1 nagy mangó szeletelve
  • 1 narancs szeletelve 
  • 1 lime szeletelve
  • 1 ek méz
  • 1 ek édes chiliszósz
  • 1 dl kókuszlikőr

Elkészítése.

A pácot összekevertem egy tálba és fél napra a csirkét beletettem. Néhány óránként megfordítottam, hogy mindenütt egyenletesen érjék a fűszerek.
Másnap feltűztem a kis forgó grill sütőmre és egy órán keresztül sütöttem.


A gyümölcsöket felszeleteltem. Egy-egy kanál olaj - vaj keverékén átforgattam őket (először a mangót és ananászt, majd 2 perc múlva  a citrusokat), rácsurgattam a mézet,  fűszereztem, leöntöttem a likőrrel és 4-5 percig fedő alatt pároltam. Ezzel el is készült. Ínycsiklandó, illatos ebédünk kerekedett belőle.

Indiai húsgolyók mártással

A NoSaltyt olvasva Torma ,- aki Sydneyben él, de azért ide húz a szíve - egy nagyon jó szósz tett fel az oldalra. Azonnal tudtam, hogy ezt el fogom készíteni. Erről azonban nem a grill jutott eszembe, hanem valamilyen indiai ízesítésű hús (amit ugyan grillen is süthettem volna). 


Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:

  • 1 kifli 
  • 1 dl tej
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • egy kis fej vöröshagyma (5 dkg)
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 kis tojás
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 ek Rogan Josh fűszerkeverék 
  • 1 ek édes chiliszósz
  • 1 tk himalája só
  • 1 kk fekete bors


A szószhoz:

  • 2 dl kókusztej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk szárított chilipehely
  • 1 marék snigling
  • 1 marék korianderzöld
  • 1 marék petrezselyemzöld
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1nagy csipet himalája só
  • 1 kk tarka bors
  • 1 dl joghurt


Elkészítése:

Nem volt bonyolult. A húsgolyó kicsit fasírtos lett a tejbe áztatott kiflitől. Mindent bedobtam a késes aprítóba és had szóljon. Ugyanígy jártam el a szósszal is, úgyhogy nem járt sok pepecseléssel az ebéd elkészítése.
A húsgolyókat dió nagyságúra sodortam és olajban pillanatok alatt kisütöttem. Közben feldobtam a túzre egy kis jázmin rizst némi vadrizzsel és 1 perc múlva tálalhattam is. Na ezt nevezem én gyors ételnek. Az ilyen mindig jöhet.

2013. május 24., péntek

Mézes-krémes süti Csillától

Csilla barátnőm kínált meg a minap evvel a finomsággal, aminek a receptjét azonnal elkértem és én is izibe lekövettem.  Hatalmas adag sütemény lett belőle, de két nap alatt kikopott a hűtőnkből. Ez ám a siker. Csak híre ment az ismerősök között és máris készíthetem jövő héten az újabb adagot.


Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 dkg sima liszt
  • 6 dkg zsír / vagy 10 dkg vaj/margarin
  • 12 dkg gyümölcscukor őrölve (vagy 15 dkg sima cukor)
  • 1 kk szódabikaróna
  • 2 egész tojás
  • 4 ek méz
  • 4 ek tejföl
A krémhez:
  • 8 dl tej
  • 2 vaníliás pudingpor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje (opcionális)
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg gyümölcscukor (vagy 20 dkg sima cukor)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
A töltelékhez:
Elkészítése: 
 
A tésztához valókat dagasztógépben összekevertem, fóliában hűtőbe tettem 0,5 - 1 órára pihenni.
Közben 6 dl tejet felforraltam, a maradék 2 dl-t hidegen hagytam és elkevertem benne a 2 csomag pudingport, hozzáadtam 1 rúd vanília kikapart magjait. Amikor a tej felforrt, hozzáöntöttem a pudingos tejet, és habverővel folyamatosan keverve besűrítettem.
Mikor elég sűrű lett, levettem a tűzről, vízfürdőben lehűtöttem.
A margarint a porrá őrölt gyümölcscukorral habosra kevertem és hozzá adagoltam a kihűlt pudingot és a citromot is.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra hőlégkeverésen.
A tésztát négy részre osztottam. Mindegyiket kinyújtottam vékonyra, amekkora a tepsim ( 39x33 cm), sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem,  és 5 perc alatt megsütöttem. Tiszta konyharuhára fektettem kihűlni.
Amikor megsült mind a négy lap, egymásra rétegeztem mindent:
1 süteménylap --> ezen egyenletesen szétterítettem a puding felét --> majd újabb süteménylap --> ezen elterítettem a baracklekvárt --> harmadik süteménylap --> a puding másik fele került rá --> negyedik süteménylap --> az olajjal elkevert vízgőz felett felolvasztott csokoládé kerül rá.
Egy éjszakára hűtőbe tettem puhulni. Azért a szélek már frissiben elfogytak (este 10 órakor) Másnapra lesz finom puha. Hűtőben több napig eltartható.

2013. május 20., hétfő

Tibi rozskenyere

Tibi holnap ügyelni megy, ezért külön kenyérkét sütöttem neki. Mivel két kenyér készült, ezért az övét megjelöltem, mert éppen kéznél volt a minta.


Hozzávalók: 2 cipóhoz.
  • 400 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 400 g tönköly fehér liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 ek méz
  • 500 ml meleg víz
  • 3 ek olaj
  • 1,5 tk só
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 1 tk őrölt koriandermag

Elkészítése:

A meleg vízben elkevertem a mézet és az élesztőt, habosra felfuttattam. Kenyérsütőgépbe töltöttem a folyékony, a tetejére a szilárd összetevőket és dagasztó-kelesztő programra kapcsoltam. Az én gépem kétszer is átdagasztja a tésztát. A kész tésztát lisztezett deszkán átgyúrtam, ketté osztottam, cipókat formáltam belőlük és egy-egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformába tettem őket. Fél óráig újra kelesztettem őket. Tetejüket megkentem joghurttal, és az egyikre rátettem a "tibi" formát és liszttel körbeszórtam.
200 fokos sütőben hőlégkeverésen 40 perc alatt megsütöttem őket.